ΧΟΧΛΙΟΙ (ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ) ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ
Κρητική Διατροφή
Προετοιμασία: βάζουμε τους χοχλιούς (= σαλιγκάρια) σε μια λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, δηλαδή για μία περίπου ώρα, και τους καθαρίζουμε καλά. Έπειτα, τους ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει και προσθέτουμε τρεις κουταλιές αλάτι και όταν αρχίσουν να βγάζουν αφρούς ρίχνουμε 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι και τους αφήνουμε για δέκα περίπου λεπτά. Μετά τους ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.
Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 κιλό χοχλιούς, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, 1 ποτήρι του κρασιού αλεύρι, 1 ποτήρι του κρασιού λάδι, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο.
Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε σε καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και το δεντρολίβανο, τους ανακατεύουμε και τους αφήνουμε γι ʽ άλλα δυο με τρία λεπτά. Μετά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν άλλη μια βράση κι είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Υπάρχει και μια παραλλαγή αυτής της συνταγής, σύμφωνα με την οποία κάνουμε κουρκούτι με το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ρίγανη και λίγο σκόρδο, γεμίζουμε με αυτό το μείγμα το στόμιο των χοχλιών και τους τηγανίζουμε.
« επιστροφή στη κατηγορία Κρητική Κουζίνα (συνταγές)