Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Πτώση τιμών - ενοικίων επαγγελματικών χώρων          
 15/03/09

 
ΣE επαναδιαπραγμάτευση του μισθώματος των επαγγελματικών ακινήτων, με στόχο τη μείωση έως και 20%, προχωρούν μαζικά επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να «αμυνθούν» απέναντι στην οικονομική κρίση.
 
Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων «δίνουν μάχη» για να μη μείνουν κενά τα καταστήματα που διαθέτουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο τρίμηνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των κενών γραφείων και καταστημάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική επιμήκυνση, πέραν των 8 μηνών, του μέσου χρόνου που παραμένουν κενοί οι επαγγελματικοί χώροι.
Mεταξύ των περιοχών που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνονται οι άξονες της Λεωφ. Κηφισίας με τη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας μέχρι το ύψος του Αγ. Στεφάνου, καθώς και οι παράπλευρες με την Αττική Οδό περιοχές.
Την ίδια στιγμή τα μαζικά αιτήματα για χαμηλότερο μίσθωμα πιέζουν σημαντικά και τις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ήδη μείωση των τιμών κατά 15%.
KATAIΓIΣTIKEΣ διαστάσεις προσλαμβάνει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων για επαγγελματικούς χώρους με στόχο τη μείωση του μισθώματος από 15% έως 20% σε σχέση με το συμφωνηθέν.

 

Βλέποντας πλέον τη διεθνή κρίση να πλήττει και ουσιαστικά την ελληνική οικονομία και να συρρικνώνει τη ζήτηση, επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους περιορισμού τους κόστους λειτουργίας τους με πρώτο στόχο τη μείωση των πάγιων εξόδων τους.
Στην προσπάθειά τους αυτή, όσοι έχουν μισθώσει επαγγελματικά ακίνητα και κυρίως γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους, ζητούν από τους ιδιοκτήτες τους να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση του μισθώματος, με στόχο τη μείωση του από 15% έως 20% σε σχέση με αυτό που είχαν συμφωνήσει αρχικά.
Ενδεικτικό της χρηματοοικονομικής στενότητας που υπάρχει στην αγορά, είναι το γεγονός ότι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στρέφονται στη λύση της επαναδιαπραγμάτευσης για χαμηλότερο μίσθωμα όταν, και μέχρι το 2007 στα συμβόλαια που υπέγραφαν υπήρχε ρήτρα τακτικής αύξησης.
Στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν χαμηλότερα μισθώματα για τα επαγγελματικά τους ακίνητα οι επιχειρηματίες «απειλούν» τους ιδιοκτήτες ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να αναζητήσουν άλλο φθηνότερο ακίνητο για τη δουλειά τους, εξέλιξη ιδιαίτερα δαπανηρή για τους ιδιοκτήτες καθώς το διάστημα που μπορεί να μείνει ξενοίκιαστο ένα εμπορικό ακίνητου αυτή την περίοδο υπερβαίνει τους 8 μήνες.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης των μισθωμάτων, παράγοντες της κτηματαγοράς ορίζουν τον άξονα της Λ. Κηφισίας με τη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, τον άξονα της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας μέχρι το ύψος του Αγ. Στεφάνου καθώς και τις παράπλευρες με την Αττική Οδό περιοχές και κυρίως όσες έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν σταθμούς του Μετρό.
Την ίδια στιγμή, κτηματομεσίτες και κατασκευαστές επισημαίνουν ότι τα μαζικά αιτήματα από πλευράς επιχειρηματιών και επαγγελματιών για χαμηλότερο μίσθωμα του ακινήτου που χρησιμοποιούν έχουν ως αποτέλεσμα να ασκείται σημαντική πίεση και στις τιμές των ακινήτων αυτών.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ήδη καταγράφεται μείωση των τιμών για αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μείωση που, όπως επισημαίνουν, δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερη καθώς το δείγμα, με δεδομένο τις ελάχιστες συναλλαγές, δεν είναι αντιπροσωπευτικό.
Η μείωση στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από το 15%, επισημαίνει στην EΞΠPEΣ στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας καθώς όταν γραφεία, που είχαν άμεσο χρόνο ενοικίασης, παραμένουν πλέον ξενοίκιαστα για περισσότερους από 8 μήνες, είναι λογικό να μην πραγματοποιείται επαρκής όγκος συναλλαγών, που θα αποδώσει και την πραγματική πτωτική τάση.
Είναι χαρακτηριστικό προσθέτει η ίδια πηγή ότι για τη μίσθωση καταστημάτων απαιτείται συχνά και περίοδος 10 μηνών για περιοχές όπου πρώτα το προσφερόμενο προς ενοικίαση κατάστημα «έκλεινε» εντός μηνός, με ταυτόχρονη σήμερα απομείωση του «αέρα» κατά 70% σε σχέση με αντίστοιχα ποσά που ζητούνταν τα προηγούμενα χρόνια.
Με την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια και τα στοιχεία της κρίσης να αποτυπώνονται στη διεθνή οικονομία, η εκτίμηση των τραπεζών είναι ότι η πιστωτική επέκταση το 2009 στη στεγαστική πίστη θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 7% έναντι ρυθμών ανόδου της τάξεως του 20% των αμέσως προηγούμενων ετών.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ έχει καταρτιστεί με στόχο την επίτευξη ρυθμού πιστωτικής επέκτασης 10% που θα ισοδυναμούσε με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.
 
Καθίζηση στεγαστικών δανείων
 
Την ίδια στιγμή η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τους τελευταίους μήνες με νοικοκυριά να εμφανίζονται απρόθυμα να λάβουν, υπό τις παρούσες συνθήκες, νέα χρέη, ενώ, ακόμη και όσοι έχουν τη δυνατότητα, το αναβάλλουν αναμένοντας περαιτέρω πτώση των τιμών.
Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 121 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009 από 867 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008 και 1,349 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007, ενώ o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση (Ιανουάριος 2009: 10,6%, Δεκέμβριος 2008: 11,4%, Δεκέμβριος 2007: 21,9%).
 
Κ. Παπαγρηγόρης
Πηγή: Express.gr 

« επιστροφή στη κατηγορία Επαγγελματικά Νέα,Επιχειρήσεις
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη