Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Ελευθερία? χωρίς σέλα στο αλογο

Ελευθερία? χωρίς σέλα
 

Η ίππευση ενός αλόγου χωρίς σέλα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να εξασκήσετε στους μυς και την ισορροπία σας. Νιώθετε σίγουρα περισσότερη ζέστη το χειμώνα και είναι ιδανικός τρόπος ιππασίας όταν έχετε λίγα μόνο λεπτά στη διάθεσή σας για μια γρήγορη βόλτα στο πάντοκ.

Έρχεστε σε άμεση επαφή με το σώμα του αλόγου και νιώθετε τις κινήσεις των μυών του. Βέβαια η ίππευση χωρίς σέλα είναι περισσότερο ριψοκίνδυνη, καθώς εξασφαλίζει λιγότερη ασφάλεια. Δε συνιστάται να χρησιμοποιείτε στηρίγματα ειδικά σε ασέλωτο άλογο ή κάποια κουβέρτα από κάτω σας, γιατί αυτά τα στηρίγματα δεν έχουν καμία δομή και αν χάσετε την ισορροπία σας, γλιστράνε πολύ εύκολα. Τα στηρίγματα αυτά με αναβολείς είναι επικίνδυνα και ευνοούν μια κακή στάση του σώματος.

Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο κράνος και φυσικά τα κατάλληλα υποδήματα. Το ιδανικό θα ήταν να έχετε ένα ήσυχο άλογο, με ήπιο βηματισμό και υγιή ράχη. Άλογα με φθορές στην περιοχή αυτή του σώματός δεν είναι πολύ ευχάριστα κατά την ίππευσή τους. Αν ανησυχείτε μήπως κάποια σημεία του αλόγου αποκτήσουν τραχεία επιφάνεια, πάρτε μια μικρή γεύση ιππικής διαδρομής και απλώστε από την αρχή μια μικρή ποσότητα πηκτού λαδιού στη ράχη του πριν το ιππεύσετε.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφομοιώσει πλήρως το σταμάτημα του αλόγου, τις στροφές, το βηματισμό, τον τριποδισμό και τον ελαφρύ καλπασμό σε σελωμένο άλογο, με και χωρίς αναβολείς. Ειδικά αν είχατε ξεκινήσει την εκμάθηση ιππασίας χωρίς σέλα, ίσως γιατί δεν είχατε κάποια στη διάθεσή σας, η ίππευση με σέλα θα σας φανεί πολύ εύκολη.

Να έχετε υπόψη σας ότι από τη στιγμή που ιππεύετε χωρίς σέλα δε θα έχετε αναβολείς, οπότε θα χρειαστείτε μια βάση στήριξης για να ανεβείτε στο άλογο ή κάποιον που θα σας βοηθήσει και θα σας δώσει μια ώθηση. Κάποιο χρησιμοποιούν ένα είδος φράκτη για αυτή τη δουλειά. Το άλογό σας όμως δε θα είναι εύκολο να παραμείνει ήρεμα παραταγμένο πλάι στο φράκτη περιμένοντάς σας να ανεβείτε, αν φυσικά διατηρήσετε την ισορροπία σας μέχρι τέλους. Γι? αυτό μια σταθερή βάση στήριξης είναι προτιμότερη και ασφαλέστερη.
Είτε ιππεύετε με σέλα είτε χωρίς, πρέπει να έχετε μια σωστή θέση πάνω στο άλογο. Αν θέλετε να βελτιώσετε τον τρόπο που ιππεύετε, σίγουρα πρέπει να ιππεύετε χωρίς σέλα, χωρίς να αποκτάτε κακές συνήθειες. Πρέπει να μάθετε να έχετε σε μια ευθυγράμμιση τα αφτιά σας, τους ώμους, τους γοφούς και τις φτέρνες.

Καλό είναι να έχετε κάποιον να οδηγεί το άλογο σε μια βόλτα σας. Κατά τη διάρκεια όλων των κινήσεων του αλόγου πρέπει να νιώθετε ασφαλείς, ώστε να παίρνετε τα χαλινάρια και να ξεκινάτε ή να σταματάτε το άλογο με αυτοπεποίθηση.
Μόνο όταν έχετε την αίσθηση της ασφάλειας και του ελέγχου, μπορείτε να γίνετε «αρχηγοί» του αλόγου σας, χωρίς καμία βοήθεια. Χρειάζεται να μείνετε στο μανέζ ή στο μικρό περίφρακτο χώρο για τις προπονήσεις σας, μέχρι να έχετε απόλυτη αυτοπεποίθηση σε όλα τα βαδίσματα του αλόγου σας. Αφού πια θα έχετε γίνει πολύ καλοί στην ιππασία χωρίς σέλα, τότε μπορείτε να ιππεύσετε ελεύθερα σε μονοπάτι. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι θα χρειαστεί να ξανανεβείτε στο ασέλωτο άλογο αν χρειαστεί να αφιππεύσετε.
Η ιππασία σε κακοτράχαλα μονοπάτια αποτελεί πραγματική πρόκληση όταν γίνεται χωρίς σέλα. «Ρίξτε» το βάρος σας μπροστά για να ελαφρύνετε τη ράχη του αλόγου σας και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας στη χαίτη για να μην πέσετε προς τα πίσω. Οτιδήποτε και να κάνετε, μην χρησιμοποιείτε τα χαλινάρια για τη διατήρηση της ισορροπίας σας. Μπορεί να μπερδέψετε το άλογο και να το τραυματίσετε.
πηγή άλογο



« επιστροφή στη κατηγορία Αλογο & Ιππασια
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη