Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Σωστή διατροφή σημαίνει καλύτερη ζωή του αλόγου

Σωστή διατροφή σημαίνει καλύτερη ζωή
 

Αν ανήκετε στους ιδιοκτήτες αλόγων που πιστεύουν ότι η σίτιση των αλόγων τους είναι μια απλή υπόθεση, θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ένα μεγάλο μέρος ιδιοκτητών δε γνωρίζει ούτε τα βασικά!

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος «χρυσός κανόνας» σχετικά με τις τροφές που πρέπει να καταναλώνει το άλογο, καθώς αυτό εξαρτάται από την ηλικία, το σωματικό βάρος και το επίπεδο σωματικής ευεξίας και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του. Το γρασίδι που τρώνε τα άλογα ελεύθερα στα λιβάδια είναι το πρωταρχικό διατροφικό τους στοιχείο και το κυριότερο όλων, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος. Όταν αναφερόμαστε στο γρασίδι ως στοιχείο της δίαιτας των αλόγων εννοούμε το χόρτο που υπάρχει άφθονο στη φύση αναμεμειγμένο με κομμένο άχυρο.

 

Τα άλογα καταναλώνουν τροφή ίση περίπου με το 1,5-2,5% του συνολικού σωματικού τους βάρους καθημερινά. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και τα άλογα χρειάζονται σωστή διατροφή με ποιοτικά προϊόντα, και όχι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (οι οποίες συμβάλλουν στην καλή πέψη). Τα άλογα είναι ευτυχισμένα όταν τα ταΐζετε άχυρο ή γρασίδι ή και τα δύο μαζί σε ποσότητα ίση τουλάχιστον με το 1% του σωματικού τους βάρους. Όταν τα άλογα δεν είναι ιδιαίτερα κινητικά, η κατανάλωση μόνο γρασιδιού χωρίς την προσθήκη επιπλέον δημητριακών είναι επαρκής. Αντιθέτως, τα άλογα που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα, ή βρίσκονται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, εκτός από παραπάνω ποσότητες γρασιδιού και δημητριακών.

Όταν προσπαθείτε να βρείτε μια ισορροπημένη διατροφή για το άλογό σας, να έχετε υπόψη σας πόσο σοβαρό θέμα είναι η ποιότητα των συστατικών των παρεχόμενων τροφών καθώς και η ποιότητα του γρασιδιού που προσλαμβάνουν στους αγρούς. Αυτή η θεώρηση θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε την ποσότητα θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το άλογό σας. Το γρασίδι σίγουρα αποτελεί την πιο οικονομική λύση για τη διατροφή των αλόγων σας κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, καλύπτοντας όλες τους τις ανάγκες, αλλά πώς θα είστε σίγουροι ότι παίρνουν την ποσότητα που πρέπει να περιλαμβάνεται στο καθημερινό τους διαιτολόγιο; Γι? αυτό πάντα θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη το σωματικό βάρος των αλόγων σας.

 

Παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και η ηλικία των αλόγων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν από την επιλογή του κατάλληλου καθημερινού διαιτολογίου.

Κατά τους χειμερινούς μήνες οι τροφές των αλόγων καλό είναι να περιλαμβάνουν κομμένο άχυρο, αλλά πολύ καλής ποιότητας. Το άχυρο πρέπει να κοπεί από νωρίς, να είναι λεπτό σαν φύλλο, πράσινο και καθαρό από σκόνες, ζιζάνια και βρομιές. Αυτού του είδος η τροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Αν και το τριφύλλι υπερκαλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των ανενεργών και οκνηρών αλόγων, εξακολουθεί να αποτελεί μια καλή πρόταση σίτισης για τα άλογα που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Έχει καλη γεύση και είναι στις πρώτες προτιμήσεις ακόμα και των πιο «δύσκολων» ή ανορεκτικών αλόγων. Προσοχή, όμως, αν το άλογό σας έχει προδιάθεση σε κολικούς και σε χωλότητα, γιατί το τριφύλλι μπορεί να προκαλέσει και τα δύο.


Κατάλληλη διατροφή για άλογα μεγαλύτερης ηλικίας
Αν είστε ιδιοκτήτες αλόγων μεγάλης ηλικίας, πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και πολύ πιο ποιοτικό φαγητό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ειδικά διατροφικά προγράμματα προτείνονται για τα άλογα μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε όχι μόνο να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής τους αλλά και να ζουν χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αυτό που διακρίνει τα ειδικά διατροφικά προγράμματα είναι ότι περιλαμβάνουν τροφές που ενισχύουν την πέψη, και τροφές που «δίνουν» στον οργανισμό μεγαλύτερα ποσά πρωτεϊνών. Φυσικά, δεν αρκεί μόνο να αγοράσετε καλής ποιότητας τροφή για τα ηλικιωμένα άλογά σας ώστε να ζήσουν περισσότερα και υγιέστερα χρόνια, αλλά χρειάζεται να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

  • Οι οδοντιατρικές εξετάσεις σε αυτή τη φάση της ζωής τους κρίνονται απαραίτητες. Λόγω ηλικίας, τα δόντια των αλόγων γίνονται αιχμηρά, και γι? αυτό πρέπει να λιμαριστούν για να μπορούν μασάνε τα άχυρο έτσι ώστε μέσω του πεπτικού συστήματος να απορροφώνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
  • Όταν το άλογό σας έχει αιχθηρά δόντια ή φθαρμένα λόγω ηλικίας καλό είναι να βρέχετε την τροφή μέχρι να γίνει χυλός. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμείξετε την τροφή με ζεστό νερό και να τα ανακατέψετε για 10 λεπτά. Το παραγόμενο προϊόν είναι πολύ εύπεπτο.
  • Βεβαιωθείτε ότι κανένα άλλο νεότερο άλογο δεν παίρνει την τροφή του ηλικιωμένου σας αλόγου.
  • Να διαβάζετε πάντα τα συστατικά των τροφών. Οι φυτικές ίνες που εντάσσετε στο διατροφικό πρόγραμμα των αλόγων πρέπει να μη δημιουργούν προβλημα στην πέψη, όπως τα τεύτα (περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από όλες τις φυτικές ίνες), το τριφύλλι κτλ. Με αυτόν τον τρόπο δε μειώνεται μόνο ο κίνδυνος εμφάνισης κολικού, αλλά αυξάνεται και το ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνει καθημερινά το άλογο.
  • Τα ηλικιωμένα άλογα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε θερμίδες από ό,τι τα νεότερα, οι οποίες παρέχονται με την προσθήκη φυτικού ελαίου στις τροφές, όπως καλαμποκέλαιο. Είναι αναγκαία λοιπόν η κατάλληλη επιλογή της κύριας τροφής του αλόγου. Για να διατηρήσετεε το σωματικό τους βάρους σε κανονικά επίπεδα, η κατάλληλη ποσότητα λίπους σε συνδυασμό με την κατάλληλη ποσότητα υδατανθράκων θα βοηθήσει το ηλικιωμένο άλογο να συνηθίσει τις αλλαγές του μεταβολισμού του, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο χωλότητας.
  • Πρέπει πάντα να δίνετε προτεραιότητα στην ποιότητα της τροφής που παρέχετε στο άλογο. Το αντίθετο μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει τόσο στο άλογό σας όσο και σε εσάς.
  • πηγή άλογο


« επιστροφή στη κατηγορία Αλογο & Ιππασια
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη