Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

"Φρένο" στα σχέδια της κυβέρνηση για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας επιχειρούν να βάλουν οι κινεζικοί όμιλοι της Cosco  και της Hutchinson, καθώς θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα μεταβάλουν τον νέο "χάρτη συμφερόντων" που διαμορφώνεται στην χώρα, μετά και από την παραχώρηση σε ιδιώτες των ΣΕΜΠΟ στον ΟΛΠ και στο ΟΛΘ.

Στελέχη των δύο ομίλων κάνουν λόγο για "εσωτερικό" ανταγωνισμό από τα γειτονικά λιμάνια και τονίζουν ότι την περίοδο αυτή εκκρεμούν οι υπογραφές για συμβάσεις παραχώρησης των δύο ΣΕΜΠΟ, ενόψει και της προσφυγής που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι κινεζικοί όμιλοι, προφανώς, εκτιμούν ότι τα δύο λιμάνια μπορούν να αναπτυχθούν σε "πόλους έλξης" εταιρειών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, εφόσον ανατεθούν σε ανταγωνιστικούς διεθνείς ναυτιλιακούς ομίλους.

Η Hutchinson είναι λογικό να προστατεύει τα συμφέροντά της στο λεγόμενο "βόρειο άξονα" (δηλαδή σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη), καθώς έχει αναπτύξει επενδυτικές θέσεις, εκτός από αυτές της Ελλάδας, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. H Cosco παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα περιφερειακά λιμάνια του "νότιου άξονα".

Εάν οι κινεζικές πιέσεις επιφέρουν αποτέλεσμα, τότε, παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περί ανάπτυξης των αξόνων αυτών, θα λάβουν νέα "ρότα" και θα αποτελέσουν αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των προσωρινών ανάδοχων και των διοικήσεων των δύο λιμένων.

Λαύριο, Ελευσίνα και Σκαραμαγκάς για τον ΟΛΠ, αλλά και Αλεξανδρούπολη και Καβάλα για τον ΟΛΘ αποτελούν λιμάνια τα οποία μπορούν να επιφέρουν σημαντικές απώλειες σε εμπορευματική κίνηση, εφόσον αξιοποιηθούν από ιδιώτες

Ήδη για το λιμάνι της Καβάλας το ενδιαφέρον της έχει εκφράσει η μεγαλύτερη -παγκοσμίως- εταιρεία διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων Maersk, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν στα "χέρια" τους και δεύτερο φάκελο ενδιαφέροντος.

Πάντως εταιρείες από τον τομέα της κρουαζιέρας, έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για να αναλάβουν, μέσω ανάλογων διαδικασιών όπως αυτές των ΣΕΜΠΟ, τους τερματικούς σταθμούς σε Πειραιά, Λαύριο και Βόλο, αλλά και σε λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας όπως της Ηγουμενίτσας και του Κατάκολου, καθώς τα προαναφερθέντα παρουσιάζουν ευκαιρίες συνεργιών για τουριστικά προϊόντα.

Ζημιές 200 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ λόγω αποχής εργαζομένων 

Ναυτιλιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι από τον Ιανουάριο -που άρχισε η αποχή των εργαζομένων από κάθε υπερωριακή εργασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραχώρησή του σε ιδιώτη- μέχρι σήμερα, η οικονομική ζημία για το πρώτο λιμάνι της χώρας έχει υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ και σε αυτό δεν συνυπολογίζονται οι απώλειες για τον ίδιο τον ΟΛΠ.

Η μειωμένη έως και 70% κίνηση στο λιμάνι έχει θίξει σοβαρά δραστηριότητες, όπως είναι οι πρακτορεύσεις πλοίων -λειτουργούν περί τις 15 εταιρείες με εκατοντάδες εργαζόμενους- οι επισκευές πλοίων, οι εφοδιασμοί, οι ρυμουλκήσεις και ένας σημαντικός ακόμη αριθμός επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα εξαρτούν την οικονομική τους κατάσταση από το λιμάνι. Εν μέρει, ποσοστό αυτής της αγοράς έχουν "καρπωθεί" λιμάνια ανταγωνιστικά προς τον Πειραιά, όπως είναι πλέον ο Αστακός, το Λαύριο και ο Βόλος.



« επιστροφή στη κατηγορία Ναυτιλία
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη