Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

ΗΠΑ: Οι νικητές και οι χαμένοι της αγοράς real estate το 2008

 
20/12/2008
 
 
 
Το 2008 υπήρξαν αγορές όπου η αξία των κατοικιών βρέθηκε να υποχωρεί έως και 40%, καθώς και αγορές όπου η αξία αυξήθηκε, όπως στην περίπτωση της μεσοαστικής Utica που ενισχύθηκε 7%. 

Του Prashant Gopal

Η στεγαστική κρίση επεκτάθηκε τρομακτικά το 2008, με τις τιμές των ακινήτων να καταγράφουν πτώσεις-ρεκόρ, πυροδοτώντας «κύματα» κατασχέσεων και εξαναγκάζοντας κατασκευαστές ανά την χώρα να μειώσουν τις τιμές και να βάλουν φρένο ή και να ματαιώσουν projects.

Ωστόσο, από την κρίση φάνηκε να μην επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο οι κοινότητες, ακόμα και αν πρόκειται για περιοχές μέσα στην ίδια πολιτεία των ΗΠΑ. Τελικά, υπάρχουν υγιείς «τσέπες» ακόμα και στις χειρότερες περιοχές. Παραδείγματος χάριν, η γνωστή και μη εξαιρετέα κοινότητα του Palo Alto στην Silicon Valley εμφάνισε άνοδο 4% στην αξία των κατοικιών, παρά το γεγονός πως η Καλιφόρνια έχει «χτυπηθεί» ιδιαίτερα από την κρίση, με την Soledad στην Salinas Valley στην κομητεία Monterey να καταγράφει πτώση σχεδόν 40% στην αξία των κατοικιών, τη μεγαλύτερη σε όλη την πολιτεία.  

Σε συνεργασία με την Zillow.com, το BusinessWeek.com κατέληξε στις καλύτερες και χειρότερες πόλεις βάσει real estate σε κάθε πολιτεία. Η Zillow προχώρησε στην κατάταξη των πόλεων χρησιμοποιώντας ως μέσο όρο τη μεταβολή στην ετήσια αξία κατοικιών στα τρία τέταρτα του 2008. Φυσικά, τα στεγαστικά προβλήματα αναμένεται να έχουν επιδεινωθεί στο τέταρτο τρίμηνο, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση παγιώθηκε και οι αγοραστές πλέον έγιναν υπερβολικά επιφυλακτικοί. 

«Αδιαμφισβήτητα τα πράγματα χειροτέρεψαν το 2008 σε όρους κάμψης των τιμών και ρυθμού πώλησης κατοικιών» εξηγεί η Marisa DiNatale, οικονομολόγος για την Moody΄s Economy.com. Η ίδια συνέχισε επισημαίνοντας πως "οι περιοχές που εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης είναι μετρημένες? Ορισμένες περιοχές της χώρας που δεν είχαν εμφανίσει τέτοιου είδους κάμψης, αρχίζουν να εμφανίζουν σημεία εξασθένισης». 

Βαρύ πλήγμα

Η Soledad, επαρχιακή γραφική πόλη στην Καλιφόρνια, ιδιαίτερα γνωστή για τα οινοποιεία της ?αλλά και τις φυλακές που είναι κοντά της- εμφάνισε αλματώδη άνοδο κατά το boom της περιόδου. Τότε τέσσερις διαφορετικές κατασκευαστικές είχαν τις μηχανές στο «φουλ», οι αγοραστές ακινήτων εισέρχονταν σε μακρά λίστα αναμονής, επτά κτηματομεσιτικά γραφεία λειτουργούσαν ασταμάτητα λόγω της αυξημένης ζήτησης, με τον κόσμο να φθάνει στα άκρα για να αγοράσει σπίτια που στην πραγματικότητα ήταν πέρα από το βαλάντιο τους επισημαίνει η Gloria Ledesma της Coldwell Banker Ledesma & Associates. 

Η κατάρρευση αυτού του οικοδομήματος της αγοράς ήταν «βίαιη». Από το ξέσπασμα της κρίσης, μόλις τρία κτηματομεσιτικά γραφεία επιβίωσαν, ενώ όσα σπίτια πωλούνται αυτή την εποχή είναι ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες, οι οποίες τα πωλούν κάτω της αξία τους. 

«Πλέον κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι που αρχικά πουλιόταν στα 610.000 δολάρια στα 275.000 δολάρια» ανέφερε η Ledesma. «Ο κόσμος μπορεί πράγματι να τα αποκτήσει και οι αγοραστές πρώτης κατοικίας και οι επενδυτές έχουν επιδοθεί σε κυνήγι ευκαιριών».

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 27% στην πόλη Lehigh Acres, την πόλη με τη χειρότερη απόδοση στην Φλόριντα. Σπίτια ηλικίας δυο ετών με τρεις κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια, πάγκους από γρανίτη στην κουζίνα κτλ δίδεται στην τιμή των 80.000 δολαρίων. Το ίδιο ακριβώς σπίτι είχε κανονικά αρχική τιμή πάνω από 200.000 δολάρια, υπογραμμίζει ο Joe Kendall, ατζέντης στην Sandals Realty. Με 25.000 δολάρια επιπλέον μπορεί κανείς να βρει πισίνα και αίθριο. 

«Ο κόσμος αποσύρει τα κεφάλαια του από το χρηματιστήριο και αγοράζει ακίνητα που έχουν κατασχεθεί. Πότε άλλοτε θα βρεις τόσο φθηνά ακίνητα;» συνεχίζει ο Kendall.

Γερό κομπόδεμα

Ωστόσο οι τιμές κατοικίας δεν υποχωρούν παντού. Η αγορά real estate στο Palo Alto εμφανίζεται ανθεκτική στην κρίση, τουλάχιστον μέχρι και τον Σεπτέμβριο, διαπιστώνει ο Alex Wang της Rainmaker Properties. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έκτοτε η αγορά εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς ορισμένοι κάτοικοι είναι τώρα πρόθυμοι να πουλήσουν, προτού χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα, και δεν τους πειράζει να μείνουν οι ίδιοι σε ενοίκιο. 

Ωστόσο, δεν είναι κάθε υγιής στεγαστική αγορά η πόλη των δισεκατομμυριούχων «μάγων» της τεχνολογίας. Η εργατική περιοχή Utica της Νέας Υόρκης δεν έχει υποκύψει στην κρίση, υποστηρίζει ο Joseph Stachow, ιδιοκτήτης της Central NY Appraisal Service. 

Οι τιμές ακινήτων της Utica παραμένουν σχετικά σταθερές, λέει ο Stachow. Ο ίδιος εκτιμά πως οι τιμές ακινήτων θα παραμείνουν σχετικά ανθεκτικές. Πολλοί κάτοικοι εργάζονται σε ανελαστικά στην κρίση επαγγέλματα όπως φυλακές, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, ενώ είναι πόλη μεταναστών καθώς εδώ και δεκαετίες προσελκύει Βόσνιους, Ρώσους, Σομαλούς, Βιετναμέζους και όχι μόνο που συμβάλλουν έμπρακτα στο να είναι η περιοχή τους ασφαλής και όμορφη για τις οικογένειες τους. 

Η αξία των ακινήτων στην Utica έχει αυξηθεί πάνω από 7% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Zillow. Εάν ένα ακίνητο «έχει τη σωστή τιμή, τότε συνήθως πωλείται γρήγορα. Δεν υπάρχουν πολλά απούλητα οικήματα. Και αυτό διότι δεν υπάρχει κλάδος υψηλής απόδοσης στην περιοχή που μπορεί να πληγεί και να επιδράσει αρνητικά στην περιοχή. Τα μόνα που έχουμε είναι ένα Wal-Mart, ένα καζίνο, φυλακές, νοσοκομεία και μέχρι εκεί» ξεκαθαρίζει ο Stachow. 
 


« επιστροφή στη κατηγορία REAL ESTATE νέα
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη