Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Αντιμετωπίστε με ασφάλεια τα προβλήματα
της εγκυμοσύνης με την Ομοιοπαθητική
 
Του
 
Δρ. Αντωνίου Γ. Κατικά, FSHom
Διδάκτορος Ομοιοπαθητικής Ιατρικής
Επίτ. Διδάκτορα Επιστημών Υγείας Βαλκανικής
 Ακαδημίας Επιστημών & Πολιτισμού
 
 
Έχετε δει ποτέ κάποιον σύζυγο να αναζητεί απεγνωσμένα να αγοράσει παγωτό ή και πίκλες, ακόμα και στις πιο ακατάλληλες μεταμεσονύκτιες ώρες, για την έγκυο γυναίκα του; Άραγε, γιατί μία έγκυος γυναίκα μπορεί άξαφνα να της έρθει η επιθυμία να πιει ένα ολόκληρο ποτήρι με ξύδι; Ή να ζητήσει επίμονα να βάλει υπερβολικό αλάτι στο φαγητό της, ενώ δεν συνήθιζε ποτέ να το κάνει; Ή να ζητήσει να φάει πολλά γλυκά, ενώ δεν το έκανε πριν; Γιατί μερικές γυναίκες έχουν μια τρομακτική ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ενώ κάποιες άλλες όχι;
 
Οι αρχές της Ομοιοπαθητικής εξηγούν πλήρως τους λόγους πίσω από τους περίεργους αυτούς διατροφικούς «πόθους» αλλά και τις αποστροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορμονικές και φυσικές αλλαγές ασκούν πίεση στους αμυντικούς και ομοιοστατικούς μηχανισμούς της εγκύου γυναίκας. Το σώμα τότε καλεί για βοήθεια, με τη γλώσσα των συμπτωμάτων, που μπορεί να περιλαμβάνει πρωινή ναυτία, διαβήτη κύησης, αιμορροΐδες, μυικές κράμπες και μυριάδες άλλα προβλήματα όπου η συμβατική ιατρική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και θεραπευτικά.
 
Επιπλέον, με το φόβο των παρενεργειών όλων των χημικών φαρμάκων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η έγκυος γυναίκα είναι σε ένα μεγάλο δίλλημα αν θα πρέπει να τα λάβει εφόσον κριθούν αναγκαία ότι πρέπει να χορηγηθούν. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι πρέπει να ζυγιαστούν, ώστε να παρθεί η κατάλληλη απόφαση.
 
Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές γυναίκες επιλέγουν να αποφύγουν τα συμβατικά φάρμακα που τους χορηγεί ο θεράπων γυναικολόγος τους και να συνεχίσουν την κύηση τους με τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα. Είναι λυπηρό γιατί στη χώρα μας οι συμβατικοί γιατροί σπάνια προτείνουν την Ομοιοπαθητική ως μια ασφαλή επιλογή θεραπείας. Η μέλλουσα μητέρα πρέπει από μόνη της να διερευνήσει και να επιλέξει την Ομοιοπαθητική ως μια λύση στα προβλήματα της.
 
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχοντας φυτική, ορυκτή και ζωική βάση είναι υπερβολικά αραιωμένα και απέχουν αρκετά από την βάση της πρώτης ύλης τους, ώστε να μην έχουν καμία απολύτως παρενέργεια. Όμως διατηρούν εις το ακέραιον όλες εκείνες τις ιδιότητες που τα κάνουν θεραπευτικά για οιοδήποτε ασθένεια. Η επιλογή της θεραπείας είναι εξατομικευμένη για κάθε μέλλουσα μητέρα ? ασθενή. Το κατάλληλο θεραπευτικό μέσο προκύπτει από τα συμπτώματα της εγκύου γυναίκας. Η επιτυχία της θεραπείας στηρίζεται στο να μπορέσει ο θεράπων Ομοιοπαθητικός να εκμαιεύσει από την έγκυο εκείνο το ιδιάζων, το βασικό, το ?παράξενο? χαρακτηριστικό το οποίο χαρακτηρίζει την ασθένεια και που αποτελεί το βασικό στοιχείο για την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος.
 
Μια γυναίκα που χρειάζεται το φάρμακο Pulsatillaπαραδείγματος χάριν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευσυγκίνητη και οι διαθέσεις της να αλλάζουν πολύ γρήγορα ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζει μια έντονη πρωινή ναυτία. Επιπρόσθετα παράγοντες που τροποποιούν την κύρια ενόχληση της εγκύου είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα. Όπως, οι κράμπες στα πόδια της καλυτερεύουν αν τοποθετήσει ζεστά επιθέματα όπου μας οδηγεί στο φάρμακο Magnesiumphosphoricumή οι αιμορροΐδες της χειροτερεύουν όταν είναι όρθια όπου πιθανόν το φάρμακο Sulphurνα θεραπεύσει αυτήν την περίπτωση. Στην Ομοιοπαθητική τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συμπτώματα μιας ασθένειας μας καθοδηγούν στην σωστή θεραπευτική αγωγή. Το όνομα της ασθένειας ή της διαγνωστικής κατηγορίας (που είναι πολύ σημαντικά για την επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου στην συμβατική ιατρική) είναι από μόνο του ανεπαρκές για μια σωστή επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου στην Ομοιοπαθητική.
 
Πρωινή Ναυτία.
 
Ο όρος Hyperemesisgravidarum (από το ελληνικό υπέρ=hyperκαι emesisκαι το λατινικό gravida) σημαίνει υπερβολική ναυτία της εγκύου γυναίκας, όπου τις περισσότερες φορές εμφανίζεται κατά τις πρωινές ώρες και καλυτερεύει όσο προχωράει η μέρα. Όμως μερικές γυναίκες έχουν ναυτία και εμέτους και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ορισμένες από αυτές βιώνουν παρόμοια συμπτώματα αποκλειστικά και μόνο το απόγευμα. Στην Ομοιοπαθητική, αυτές οι χρονικές διακρίσεις είναι σημαντικές κατά την επιλογή του σωστού θεραπευτικού μέσου.
 
Το ομοιοπαθητικό φάρμακο Ipecacuanhaμπορεί να ανακουφίσει μια ναυτία που είναι σταθερή αλλά δεν ανακουφίζεται ακόμη και μετά από έμετο. Αυτή η ναυτία συνοδεύεται από υπερβολική σιελόρροια και η γυναίκα αισθάνεται άσχημα όταν ξαπλώνει.
 
Μία περίπτωση Colchicumχαρακτηρίζεται από εξαιρετική ευαισθησία στη μυρωδιά, εικόνα ή ακόμα και τη σκέψη κάποιου φαγητού. Μια τέτοια γυναίκα μπορεί να έχει έντονες επιθυμίες σε φαγητά αλλά όταν προσπαθεί να φάει αυτό που τόσο λαχταράει τότε έρχεται η έντονη ναυτία.
 
Η Pulsatillaέχει ναυτία που χειροτερεύει αργά το απόγευμα αλλά και μετά από φαγητό. Συχνά αυτού του τύπου οι γυναίκες έχουν ευμετάβλητη διάθεση και κλαίνε με το παραμικρό. Μια έντονη απέχθεια στο λίπος (λιπαρά ? πλούσια φαγητά) είναι ένα έντονο χαρακτηριστικό για μια γυναίκα που χρειάζεται το φάρμακο Pulsatilla.
 
Το φάρμακο Tabacum θα θεραπεύσει τη ναυτία που συνεχίζει μέρα και νύχτα αδιάκοπα αλλά συνοδεύεται από έντονο έμετο και κρύα εφίδρωση.
 
Η ασθενής που θα θεραπευτεί από το φάρμακο Nuxvomica  είναι πάρα πολύ ευερέθιστη και προσβάλλεται με το παραμικρό, ενώ η ναυτία της έρχεται μόνο μετά από φαγητό, ενώ η έγκυος ναυτία που θα χορηγηθεί Sepia είναι μελαγχολική, αδιάφορη για τα πάντα γύρω της και θέλει συνεχώς να μένει μόνη της. Η έγκυος αυτή επιθυμεί ιδιαίτερα να τρώει τις πίκλες, να χρησιμοποιεί άφθονο ξύδι και γενικά λαχταρά όλα τα όξινα φαγητά.
 
 
 
Άλλα δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.
 
Η θεραπεία των αιμορροΐδων είναι μια άλλη κατηγορία κατά την οποία η Ομοιοπαθητική υπερέχει. Το φάρμακο Aesculusμπορεί να θεραπεύσει τις αιμορροΐδες που προκαλούν μια έντονη αίσθηση από ?βελονιές? ή ?τσιμπήματα? στην περιοχή του πρωκτού. Αν και οι διατεταμένες αυτές φλέβες μπορεί να είναι συχνά επώδυνες, δεν αιμορραγούν τόσο συχνά. Αυτή η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με το φάρμακο Hamamelisτο οποίο ενδείκνυται κατά τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες έχουμε άφθονη αιμορραγία από τις αιμορροΐδες και η ασθενής χειροτερεύει με την έντονη ζέστη στην περιοχή.
 
Το μόνο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο έχει συνηθιστεί πλέον να χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην εγκυμοσύνη χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσουμε προσεκτικά τα εξατομικευμένα συμπτώματα, όπως με τα προηγούμενα φάρμακα, είναι το Arnica . Είναι ένα φάρμακο ιδιαίτερα γνωστό για τη χρήση του, σαν πρώτη βοήθεια, σε μωλωπισμένες περιοχές. Το Arnicaφέρνει άμεση ανακούφιση στις μωλωπισμένες περιοχές της γεννητικής χώρας μετά από κάθε φυσιολογικό τοκετό.  Είναι ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον τοκετό μετά από καισαρική τομή εφόσον βέβαια συνυπάρχει αίσθηση μωλωπισμένης περιοχής στη μητέρα. Αν και στις καισαρικές τομές χρησιμοποιούνται ευρύτατα άλλα φάρμακα όπως το Staphysagria και το Bellisperenis.
 
Όμως πέρα από τα φάρμακα της Ομοιοπαθητικής τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα για κάθε περίπτωση μέσα στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό της γυναίκας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ιδιοσυγκρασιακή θεραπεία που στοχεύει να θεραπεύσει εξολοκλήρου τον άνθρωπο και συγκεκριμένα τη γυναίκα εκείνη που πρόκειται να κυοφορήσει είναι μια σημαντική προσθήκη παράλληλα με τη συμβατική ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Το ιδανικό όμως θα ήταν αυτή η θεραπεία να ξεκινήσει πριν από τη σύλληψη και με την συμμετοχή του μελλοντικού πατέρα.


« επιστροφή στη κατηγορία Ομοιοπαθητική
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη