Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Οι οματές

Κρητική Συνταγή
Οι οματές είναι Χριστουγεννιάτικο φαγητό που μαγειρευότανε την περίοδο των Χριστουγέννων όταν η κάθε οικογένεια έσφαζε το δικό της χοίρο.

Για τη συνταγή αυτή χρειάζεστε τα παρακάτω υλικά:
Το παχύ έντερο του χοίρου,
Το συκώτι του χοίρου,
Το κνισάρι του χοίρου (λίπος),
Ρύζι ή χόντρο,
Ζάχαρη,
Σταφίδες,
Καρύδια ψιλοκομμένα,
Αλάτι,
Πιπέρι,
Κανέλα,
Κύμινο

Παίρνουμε το παχύ έντερο του χοίρου και το πλένουμε πολύ καλά. Το ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι και λεμονόφυλλα και το αφήνουμε 3 μέρες αλλάζοντας το νερό κατά διαστήματα. Τσιγαρίζουμε το συκώτι με το κνισάρι. Προσθέτουμε νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι ή το χόντρο και βράζουμε για λίγα λεπτά.

Ρίχνουμε στο τσικάλι τις σταφίδες, τα καρύδια, λίγο αλάτι, πιπέρι, κανέλα, κύμινο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Κατεβάζουμε το τσικάλι από τη φωτιά και γεμίζουμε τα έντερα που τα έχουμε κόψει σε κομμάτια μήκους 15 περίπου εκατοστών. Τα δένουμε από τις άκρες και βράζουμε τις ομαθιές σε νερό για μισή ώρα περίπου. Τις στραγγίζουμε και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. (Αν θέλουμε, μπορούμε όταν τις βγάλουμε από το βραστό νερό να τις τηγανίσουμε λίγο να ροδίσουν).

Ο χόντρος είναι χοντροαλεσμένο σιτάρι. Αν χρησιμοποιήσουμε αντί για ρύζι χόντρο τότε τον βάζουμε για λίγο σε μία λεκάνη με νερό για να μαλακώσει. Τον σουρώνουμε και τον ρίχνομε στο τσικάλι.

« επιστροφή στη κατηγορία Κρητική Κουζίνα (συνταγές)
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη