Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
το πετιμέζι

Κρητική Διατροφή
Την εποχή του τρύγου έχουμε ή αγοράζουμε μούστο (περίπου 5 - 10 κιλά). Βάζουμε τον μούστο σε κατσαρόλα κατάλληλη για την ποσότητα του και ρίχνουμε στάχτη, 2 χούφτες περίπου, που την έχουμε δέσει καλά μέσα σε ένα κομμάτι τουλουπάνι.

Προσοχή: Η διαδικασία βρασμού του μούστου πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τον τρύγο, πριν αρχίσει το "βράσιμο", η μετατροπή δηλαδή του ζακχάρου σε οινόπνευμα. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αμέσως θα πρέπει να βάλουμε υποχρεωτικά τον μούστο στη συντήρηση του ψυγείου μας μέχρι να τον βράσουμε. Αν δεν το κάνουμε το πετιμέζι θα ξυνίζει.

Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει καθαρίζοντας την επιφάνεια του μούστου από τους αφρούς (ξαφρίζουμε). Μετά από μισή ώρα περίπου κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά πετάμε τη στάχτη και σουρώνουμε με προσοχή από το τουλοπάνι όλο το μούστο.

Ξαναβάζουμε στη φωτιά τον μούστο να βράσει μέχρι να γίνει πετιμέζι. Δηλαδή να γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι τόσο πυκνό που η σταγόνα του όταν την ρίχνουμε στο χέρι να μην «κυλά».

Το φυλάμε σε μπουκάλια. Μπορεί να διατηρηθεί χρόνια αν έχει καλό πήξιμο.

Πριν από κάποια χρόνια ήταν μεγάλη η χρήση για όλες τις χειμωνιάτικες λιχουδιές, όπως μουστοκούλουρα κλπ.

Μπορεί όμως να καταναλωθεί με ψωμί αφού έχουμε ανακατέψει το πετιμέζι σε ένα πιάτο με λάδι.

« επιστροφή στη κατηγορία Κρητική Κουζίνα (συνταγές)
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη