Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
ΙΤΒ: Δυσοίωνα τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό το 2009          
16/03/09

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο για τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά και κατ´ επέκταση στην αντίστοιχη ελληνική.

Στη γερμανική πρωτεύουσα ολοκλήρωσε χθες τη λειτουργία της η σημαντικότερη Διεθνής Τουριστική Έκθεση στον κόσμο, η ΙΤΒ, και, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), παρά την αρχική αισιοδοξία των ανθρώπων του κλάδου, οι μεγάλοι tour operators παρέμειναν επιφυλακτικοί.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της φετινής ΙΒΤ, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, οι εταιρίες-κολοσσοί έδωσαν στη δημοσιότητα πολύ λίγα στοιχεία για τους πελάτες τους και τους προορισμούς που επιλέγουν.

Αιτία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΝΒ», η επιφυλακτικότητα μεγάλου αριθμού δυνητικών τουριστών-πελατών τους να κάνουν κρατήσεις, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σε ό,τι αφορά σε επιμέρους προορισμούς, όπως η χώρα μας, η οποία συμμετείχε στην ΙΤΒ με περισσότερα από 70 σταντ και περίπτερα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αυτή η στάση αναμονής των μεγάλων tour operators έχει ασφαλώς αρνητικές επιπτώσεις και στις κρατήσεις για τουριστικούς προορισμούς που αφορούν στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στη «ΝΒ» ο Μιχάλης Καραβάς, ιδιοκτήτης του ΑΤΤΙΚΑ, του μεγαλύτερου ελληνικού ταξιδιωτικού γραφείου στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το πρακτορείο του θα έχει μια μείωση, η οποία δεν θα είναι καταστροφική.
«Οι κρατήσεις για Ελλάδα», πρόσθεσε, «είναι τουλάχιστον 20% κάτω από πέρσι.
Ορισμένοι κάνουν λόγο για 25%, 27% και 30%.
Εμείς θα έχουμε μείωση της τάξεως του 14-15%.
Είναι βέβαια μια σημαντική μείωση και για μας.
Δεν πρόκειται να καταστραφούμε, αλλά φέτος δεν θα βγάλουμε και τα χρήματα».
 
Λιγότεροι φέτος οι Αμερικανοί και οι ´Αγγλοι
Ίδια ήταν, όμως, η εικόνα και στα στοιχεία που έδωσαν οι τουριστικοί παράγοντες, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Βερολίνο από την Ελλάδα, ώστε να συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Γιώργος Τσακίρης, αναφέρθηκε στη σημασία των Αμερικανών τουριστών.
«Η Αθήνα», είπε, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική αγορά, η οποία προς όλες τις χώρες της Ευρώπης παρουσιάζει μια πτώση της τάξεως του 45%.
Το μερίδιο αυτής της πτώσης θα το πάρουμε δυστυχώς και εμείς στην Αθήνα».

Ακόμη πιο «μουντή» εικόνα εμφανίζουν τα Επτάνησα και κυρίως η Κεφαλονιά.
Στη «ΝΒ» μίλησε ο Τάκης Πεφάνης, τουριστικός πράκτορας στο νησί, που θεωρείται παραδοσιακός τόπος διακοπών ´Αγγλων τουριστών.
«Η φετινή σεζόν», είπε χαρακτηριστικά, «φαίνεται αρκετά μειωμένη έναντι του 2008.
Το νησί μας είναι κάτω γύρω στο 30% και μπορεί να πάει και παρακάτω.
Επειδή η αγγλική αγορά έχει πέσει πάρα πολύ, μπορεί τελικά η μείωση να φτάσει το 40%».
Μείωση, όμως, αναμένεται και σε Κρήτη, Χαλκιδική αλλά και στη Ρόδο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Βασίλης Μιναΐδης, τόνισε: «Θα υπάρξει μείωση της τάξεως του 10% στις αφίξεις.
Αλλά δυστυχώς τα έσοδα των ξενοδοχείων θα είναι 20% μειωμένα.
Κι αυτό διότι αναγκαστήκαμε να κάνουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις από άλλες φορές, επειδή υπήρξε απροθυμία των τουριστών να κλείσουν νωρίτερα, προφανώς περιμένοντας καλύτερες τιμές».

Προσφορές ξενοδοχείων και κρατική στήριξη
Εκπτώσεις στις τιμές, μεταξύ 20% και 30%, έχουν ανακοινώσει εδώ και δύο μήνες και τα ξενοδοχεία στην Αθήνα και τη Χαλκιδική, παρότι βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα Μαρτίου.

Αυτές οι προσφορές γίνονται συνήθως όταν έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν και υπάρχουν ακόμα κενές κλίνες.
Γι´ αυτό το λόγο, άλλωστε, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, αναφέρθηκε στο Βερολίνο για μια «πιο φτηνή Ελλάδα».
Επίσης, ο κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε και μια σειρά μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, ώστε να αναχαιτιστεί η αρνητική αυτή εξέλιξη.

Όπως είπε, «πρώτον, ο ΕΟΤ θα αυξήσει την προβολή της χώρας, όπως και το κάνει, κατά 50%, για να ενδυναμώσει το brand name της Ελλάδας.
Δεύτερον, θα μειώσει τα κοστολόγιά του, διότι το κόστος φέτος παίζει κορυφαίο ρόλο, γιατί αντιμετωπίζει με επιτυχία την ανασφάλεια των πολιτών.

Και τρίτον, το κράτος θα διευρύνει τις τουριστικές του διεργασίες, θα τις εμβαθύνει με τους επιχειρηματίες του παγκόσμιου τουρισμού».
Αυτή η βοήθεια του κράτους προς τον τουριστικό τομέα παρέχεται ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο: «Ήδη, αυτή την περίοδο η Πολιτεία προχωρά σε κάποια ενίσχυση των tour operators, όσον αφορά στα flight charter, δηλαδή στις αεροπορικές θέσεις.

Επίσης, θα προωθηθεί τώρα το νομοσχέδιο για την επιδότηση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις για τον Απρίλιο και το Μάιο και ενδεχομένως"το προσπαθούμε" και για τον Οκτώβριο.
Και από εκεί και πέρα κάποια άλλα μέτρα».

Πάντως, το δημοσίευμα της «ΝΒ» καταλήγει στο συμπέρασμα πως ακόμα και αν επιτευχθεί "με τις χαμηλές προσφορές που ξεκίνησαν οι ξενοδόχοι σε πολλές τουριστικές περιοχές" η σταθεροποίηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, στα περσινά επίπεδα, «το σίγουρο είναι ότι φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό θα πέσουν αισθητά».
 
Πηγή: ΑΠΕ 

« επιστροφή στη κατηγορία Επαγγελματικά Νέα,Επιχειρήσεις
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη