Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Αισιόδοξοι 4 κορυφαίοι τραπεζίτες          
22/03/09

 Την αισιοδοξία τους για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας μας γενικότερα που δείχνει να είναι ανθεκτική στην κρίση σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες, εκφράζουν σε αναφορές τους στην "Καθημερινή" οι επικεφαλής των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου αναφέρει ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση χωρίς βάρη από επενδύσεις σε τοξικά προϊόντα, χωρίς σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενώ η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια εξασφαλίζει την απορρόφηση κραδασμών ακόμα και στην περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό συστατικό των κρίσεων, πέραν των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, είναι η ψυχολογία.
Θεωρώ ότι τους τελευταίους μήνες η ψυχολογία υπονομεύεται συστηματικά και η εικόνα που τείνει να σχηματιστεί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αδικώντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις επιχειρήσεις και εν γένει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας", προσθέτει ο κ.Αράπογλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρέχοντας ρευστότητα για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Μόνο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, οι τράπεζες έχουν εγκρίνει περίπου 2 δισ. ευρώ δάνεια σε 18.000 επιχειρήσεις, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητος στην οικονομία άρχισαν να εφαρμόζονται τελευταίως, βελτιώνοντας σταδιακά τις συνθήκες χρηματοδοτήσεως των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Στη διαδικασία αυτή πιστοδοτήσεων, οι τράπεζες εφαρμόζουν τραπεζικά κριτήρια αξιολογήσεως πιστούχων.
Και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Διότι οι πόροι των 28 δισ. ευρώ που διατίθενται στην ελληνική αγορά θα επιστραφούν στο κράτος με σημαντικό κόστος για τις τράπεζες και θα αναπληρωθούν με ίδιους πόρους μόλις αρχίσουν οι αγορές να λειτουργούν κανονικά.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας εκφράζει την αισιοδοξία του ότι, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά (ικανή διοίκηση, δυνατή κεφαλαιακή βάση, ισχυρούς ισολογισμούς) που θα του επιτρέψουν να ξεπεράσει την κρίση.
Παρά τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παραμένουν θετικές.

Από την άποψη αυτή η οικονομία μας, αλλά και το τραπεζικό μας σύστημα μοιάζει να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει ο κ.Σάλλας.
 
Πηγή: ΑΠΕ

« επιστροφή στη κατηγορία Δάνεια-Τραπεζικά Νέα - Προιόντα
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη