Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Οι γυναίκες καριέρας έχουν καταφέρει να ανταποκρίνονται σε πολλαπλούς ρόλους          
 24/03/09

 ΛIΓOTEPEΣ στον αριθμό έναντι των ανδρών αλλά ικανότερες είναι οι γυναίκες καριέρας, ενώ ο κόσμος των επιχειρήσεων παραμένει ανδροκρατούμενος, και σε αυτό συμβάλλουν οι προσωπικές επιλογές και οικογενειακές - κοινωνικές καταβολές των γυναικών. H «υπεροχή» των γυναικών έναντι των ανδρών όσον αφορά τις ικανότητες αποδίδεται στο ότι χρειάστηκε να προσπαθήσουν διπλά, και έχουν καταφέρει να περάσουν τη «στενωπό» των πολλαπλών ρόλων.

 

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν οι εργασίες της ιδιαίτερα επιτυχημένης ημερίδας με θέμα «Ελληνίδες Πρωταγωνίστριες της Νέας Οικονομίας και της Κοινωνικής Ευθύνης», που διοργάνωσε ο Oμιλος EΞΠPEΣ Καλοφωλιά, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου «Leaders of the New Economy Forum».
Η ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση ξεκίνησε με μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα την πραγματική σημασία της ανάληψης ηγετικών ρόλων από γυναίκες για την προώθηση δράσεων κοινωνικής ευθύνης. Εν συνεχεία ένα πολυμελές panel Ελληνίδων που κατέχουν ηγετικές θέσεις στο σύγχρονο επιχειρείν, πρωταγωνιστούν σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς ή συνδυάζουν και τα δύο παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία και μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες επί των παρακάτω θεματικών ενοτήτων:
? Επιτεύγματα και ελλείψεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε θέματα που άπτονται της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
? Παραδείγματα (case studies) επιτυχημένων γυναικών-επιχειρηματιών και καταγραφή (από τις ίδιες) των τρόπων με τους οποίους ξεπέρασαν τις προκλήσεις καθ´ οδόν προς την κορυφή.
? Οικογένεια και καριέρα: Πρακτικές συμβουλές από γυναίκες που καταφέρνουν να τα συνδυάσουν με επιτυχία.
 
Πρέπει να ανατραπούν
παρωχημένες νοοτροπίες
 
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, η κ. Αλίντα Καλοφωλιά, εντεταλμένη σύμβουλος του ομίλου Καλοφωλιά, αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσπάθεια του ομίλου ΕΞΠΡΕΣ Καλοφωλιά για ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας τονίζοντας: «Η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ και ο όμιλος συνολικά με τις δραστηριότητές του στέκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η Ελληνίδα, μέσα σε ένα αντίξοο κλίμα για δημιουργία και ανέλιξη, καταγράφοντας τους προβληματισμούς της, προβάλλοντας και προωθώντας θέσεις και αιτήματα που ανατρέπουν μια παρωχημένη νοοτροπία όσον αφορά τις ικανότητες και τις δυνατότητες των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο».
 
Εχουν αποδείξει
πλέον την αξία τους
 
Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι οι Ελληνίδες έχουν αποδείξει πλέον την αξία τους τόσο στον οικογενειακό χώρο όσο και στον χώρο της επιχειρηματικότητας αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, με σημαντικό μάλιστα βαθμό δυσκολίας έναντι των αντρών.
 
Η ηθική είναι
γένους θηλυκού
 
Η κ. Αγγελική Νταλιάνη, επιχειρηματίας-broker ασφαλειών, τόνισε μεταξύ άλλων ότι εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης διαπιστώνεται, αφενός, η έλλειψη ηγετών και, αφετέρου, η έλλειψη επιχειρηματικής ηθικής. Σήμερα το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη μιας υπεύθυνης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία λείπει από το ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Η ηθική είναι γένους θηλυκού, τόνισε η κ. Νταλιάνη προτρέποντας τις γυναίκες επιχειρηματίες να πλαισιώσουν κάθε προσπάθεια που αφορά τη διάδοση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
 
Αν τολμήσουν, θα φτιάξουν
έναν καλύτερο κόσμο
 
Η κ. Τζένη Κάτσαρη-Βαφειάδη, εκδότρια-διευθύντρια της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης», αναφέρθηκε στη 18χρονη επιχειρηματική δραστηριότητά της στον εκδοτικό τομέα και τόνισε με έμφαση ότι ο κόσμος που θα φτιάξουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, αν τολμήσουν να αξιοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του φύλου τους και την ευαισθησία τους, θα είναι σαφώς καλύτερος. Η εκδήλωση, τόνισε, φέρνει στο προσκήνιο μια δραστηριότητα γυναικών που, αν και σε ιδιαίτερα μικρά ποσοστά, στο επίπεδο του 3%, εν τούτοις υφίσταται, μολονότι εκ πρώτης όψεως η επιχειρηματικότητα ως έννοια και ως πραγματικότητα μοιάζει να μην έχει φύλο.
Το ίδιο όμως το ποσοστό των γυναικών που φέρονται ως επιχειρηματίες αλλά και η αποψινή διοργάνωση, που αποσκοπεί να επιτείνει αλλά και να διευρύνει το πεδίο ενασχόλησης των γυναικών με την επιχειρηματικότητα και αριθμητικά, συνδέει το υπό διαπραγμάτευση θέμα και με τα ιστορικά και κοινωνικά του συμφραζόμενα που σαφώς αφορούν, σ´Α ό,τι καταγράφηκε, και σε επιστημονικό επίπεδο, ως προβληματική του γυναικείου ζητήματος, με πρώτη παραδοχή ότι το φύλο είναι κοινωνική κατασκευή, που υπακούει και εξυπηρετεί διαφορετικούς κάθε φορά πολιτισμικούς, και οικονομικούς πρωτίστως ανάμεσά τους, όρους.
 
Επιτυχημένες γυναικείες
επιχειρηματικές ιστορίες
 
Η κ. Κλαούντια Παπαγιάννη, CEO της Domaine Claudia Papagianni, παρουσίασε την προσωπική της επιχειρηματική ιστορία, που ξεκινά από το 2003 με τη δημιουργία του οινοποιείου, το οποίο γνωρίζει μια συνεχή ανάπτυξη με εξαγωγές στην Αμερική και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον με ονόματα ειδικού βάρους, όπως είπε, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα μόνη τα παιδιά της με πολλές θυσίες, αγωνίες και δυσκολίες.
Η κ. Oλιάνα Σπυριδοπούλου, CEO του Starbags.gr, αναφέρθηκε στο ιστορικό της εταιρίας, που λειτουργεί μέσω ιστοσελίδας, σημειώνοντας ότι τρία χρόνια αργότερα διαθέτει 5.000 μέλη και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του είδους στον κόσμο αποδεικνύοντας ότι και η Ελληνίδα, όταν την ενδιαφέρει, εξοικειώνεται και χειρίζεται το ίντερνετ, διευρύνοντας την προσωπική της δραστηριότητα.
 
Ηρθε η ώρα για τους
άντρες να? ακούσουν
 
Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Χόιτ Μπράιαν Γι τόνισε ότι «σήμερα οι άντρες πρέπει να ακούσουν και όχι να μιλήσουν». Aνέφερε πως είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε περισσότερα από μία Παγκόσμια Hμέρα Γυναίκας για αυτήν την προσπάθεια και εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη είναι μέρος ενός κινήματος που υπάρχει στην Ελλάδα και παγκοσμίως, το οποίο και πρέπει να υποστηρίξουμε».
 
Δεν υπάρχει
αρκετή προθυμία
 
Η δρ Θεοφανώ Παπαζήση, καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, στην ομιλία της τόνισε ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι πάντα πρόθυμες να επενδύσουν σε επιμόρφωση γυναικών στελεχών. Υπάρχει πάντα ένας δισταγμός έναντι των γυναικών, με βασική δικαιολογία των εργοδοτών ότι οι γυναίκες δεν έχουν χρόνο γιατί πρέπει να ασχοληθούν με την οικογένειά τους και ότι χάριν της οικογένειας μπορεί να εγκαταλείψουν την επιχείρηση και η επιμόρφωση την οποία θα της παράσχουν θα πάει χαμένη. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά αν της δοθεί η ευκαιρία, είναι σίγουρο ότι θα μείνει και θα εκπληρώσει τα καθήκοντά της.
 
Ανασταλτικός παράγοντας
η δημιουργία οικογένειας
 
Η κ. Μαρία Χατζάκου, γενική γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, διερωτήθηκε αν η νομοθεσία της χώρας τελικά είναι κατά της γυναικείας επιχειρηματικής ανέλιξης. Ας μην κρυβόμαστε ?τόνισε? η φυσιολογική επιθυμία κάθε νέας γυναίκας να κάνει οικογένεια είναι ανασταλτικός παράγοντας για την πρόσληψή της. Πιστεύω ότι θα ήταν σκόπιμο για ένα μικρό χρονικό διάστημα με κοινή συναίνεση εργοδότη και εργαζόμενου να διακόπτει για να κάνει οικογένεια με την ταυτόχρονη κρατική μέριμνα, όπως περισσότεροι παιδικοί σταθμοί.
Η κ. Μαριάννα Βιλδιρίδη, διδάκτωρ Παιδαγωγικής και πρόεδρος του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δημιουργία της οικογένειας και το μεγάλωμα των παιδιών σε περιπτώσεις όπου και οι δύο γονείς εργάζονται μπορεί να είναι τελικά μια εύκολη διαδικασία εάν και εφόσον υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και αν ακολουθήσουν και οι δύο ορισμένους κανόνες, αφού πρώτα τους διαπραγματευτούν. Αυτός είναι ο λεγόμενος συναισθηματικός συνεταιρισμός, αυτό είναι αγάπη, συμβίωση, οικογένεια. Είναι φανερό ότι το ζητούμενο για μια γυναίκα καριέρας είναι να βρει τον άνθρωπο που θα υποστηρίξει τις επιλογές της, που θα αποτελέσει καλό συνεργάτη στην καρδιά και τη ζωή. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς είναι μικρή η κατηγορία αυτών των αντρών, σημείωσε.
 
Μεγάλη υστέρηση στη
δημιουργία ευκαιριών
 
Η κ. Δέσποινα Γιαννούλη, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων του Ομίλου Regency Entertainment, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες για δημιουργία συνθηκών όπου οι γυναίκες θα μπορέσουν να αναλάβουν περισσότερους ηγετικούς ρόλους στην κοινωνία μας, οι ευκαιρίες αυτές παραμένουν ελάχιστες. Ανέφερε δε, ότι σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, μόνο δύο στις δέκα γυναικείες επιχειρήσεις έχουν πέσει έξω, ενώ 8 στις 10 γυναίκες επιχειρηματίες έχουν οικογένεια, γεγονός που καταδεικνύει τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τελικά αντιπαρέρχεται η business woman.
 
Χαμηλές οι επιδόσεις
συμμετοχής στην πολιτική
 
Η κ. Λιάνα Γούτα παρουσίασε τα ενδιαφέροντα στοιχεία διεθνούς έρευνας του 2008, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατέχει μόλις την 75η θέση από 130 χώρες ως προς τις ίσες ευκαιρίες στα δυο φύλα, με χαμηλές επιδόσεις στη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία και με ακόμα χαμηλότερες στη συμμετοχή στην πολιτική. Στην πολιτική μάλιστα ?είπε? είμαστε στην 93η θέση με συμμετοχή γυναικών στο Eλληνικό Kοινοβούλιο μόνο κατά 16%. Aκόμα πιο απογοητευτικά, τα μονοψήφια νούμερα συμμετοχής σε κυβερνητικές θέσεις, αλλά και τα ποσοστά ?μόλις της τάξης του 2%-3%? σε θέσεις δημάρχων και νομαρχών.
Τα ετήσια βραβεία «Leaders - Nothern Greece» έλαβαν για τη διάκρισή τους στο «επιχειρείν» και την κοινωνική τους προσφορά οι κ. Αγγελική Νταλιάνη, Κλαούντια Παπαγιάννη, Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη και Φωτεινή Καπράλου.
Τέλος χρηματικά βραβεία δόθηκαν από το διευθυντή Βόρειας Ελλάδας του ομίλου Καλοφωλιά Δημήτρη Κρις στην πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ 2000, στο Ζάππειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έλαμψαν διά της απουσίας τους οι γυναίκες βουλευτές του Νομού Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Express.gr

« επιστροφή στη κατηγορία Γυναίκα. Τα πάντα για το γυναικείο φύλλο
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη