Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Επιτείνεται η ασφυξία με ακάλυπτες 2,420 δισ.          
 
ΣE περιβάλλον πιστωτικής ασφυξίας παρέμεινε τον Σεπτέμβριο η αγορά, καθώς για έναν ακόμη μήνα η αξία των δεικτών ασφυξίας διατηρήθηκε σε τριπλάσια, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, επίπεδα.

 

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στο εννεάμηνο του 2009 στα 2,420 δισ. ευρώ έναντι 815,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ είναι ήδη δύο φορές μεγαλύτερη από το σύνολο του 2008.
Η πίεση υπό την οποία λειτουργεί η αγορά παραμένει και το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθούν οι δείκτες ασφυξίας το επόμενο διάστημα. Τον Αύγουστο καταγράφηκε κάποια «ύφεση», η οποία ενδεχομένως ήταν συγκυριακή και προέκυπτε από τη μειωμένη δραστηριότητα του συγκεκριμένου μήνα.
Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος αναμένεται να δώσουν σαφέστερες ενδείξεις καθώς περιλαμβάνουν τις επιδόσεις και του τουριστικού κλάδου. Τα στοιχεία της εταιρίας Τειρεσίας για τον Σεπτέμβριο αναφέρονται σε αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών έναντι του Αυγούστου, αλλά σε επίπεδα χαμηλότερα από τους μήνες «έξαρσης», δηλαδή από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται στα αποτελέσματα του Οκτωβρίου προκειμένου να διαπιστωθεί ποια ακριβώς είναι η τάση.
Τραπεζικοί παράγοντες μιλώντας στην «Ε» δεν αποκλείουν επιδείνωση του φαινομένου στους επόμενους μήνες, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης.
Στελέχη του εμπορικού κόσμου εκτιμούν ότι τα "φέσια" αναμένεται να "φουντώσουν" τους επόμενους μήνες, καθώς δεν φαίνεται να αμβλύνεται το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας, τα ποσά από ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 152,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 256 εκατ. ευρώ, έναντι 101,2 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2008. Την ίδια στιγμή, οι ακάλυπτες επιταγές εμφανίζουν αύξηση κατά 21,9%
σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009, όπου και είχαν διαμορφωθεί στα 209,9 εκατ. ευρώ.
Από την επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγει η Τειρεσίας, «έκρηξη» κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2009 το σύνολο των δεικτών ασφυξίας (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές), έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, καθώς ανήλθαν σε 280 εκατ. ευρώ έναντι 116 μόλις εκατ. ευρώ περίπου το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 141%.
Στο φετινό εννεάμηνο το σύνολο των δεικτών ασφυξίας διαμορφώθηκε στο 2,604 δισ. ευρώ έναντι 941 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας αύξησης κατά 176,7%.
Πηγή: Express.gr  16/10/09

« επιστροφή στη κατηγορία Δάνεια-Τραπεζικά Νέα - Προιόντα
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη