Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Eμφραγμα και καρκίνος μείζονες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα      
 
   Το έμφραγμα, τα εγκεφαλικά και τα κακοήθη νοσήματα αποτελούν μείζονες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος ήταν οι κυριότερες αιτίες θανάτου στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη δεκαετία 1998-2007, ενώ στην περιοχή της Αττικής κυριότερη αιτία θανάτου κατά την ίδια περίοδο ήταν τα νοσήματα του αναπνευστικού.


    Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ που παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέδριο με θέμα Κλιματική Αλλαγή Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

    Σκοπός της μελέτης ήταν η περιγραφή και η αποτύπωση της θνησιμότητας από λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα, κακοήθη νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά νοσήματα και νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος στις 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας για τη δεκαετία 1998-2007.

    Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου, οι θάνατοι που παρατηρήθηκαν από κακοήθη νεοπλάσματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1998-2007 ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής. Για τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους ήταν οι θάνατοι που παρατηρήθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία. Στην Ήπειρο οι θάνατοι από λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία 1998-2007 ήταν υψηλότεροι από τους αναμενόμενους. Τέλος, οι θάνατοι από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος στην περιφέρεια της Αττικής ήταν περισσότεροι από τους αναμενόμενους.

    «Τα ευρήματα αυτά αφορούν σταθερά τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο πληθυσμό. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η θνησιμότητα του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει γεωγραφικές διακυμάνσεις, κάτι που πιθανώς να αποδίδεται στο ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου και στις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της ελληνικής επικράτειας», ανέφερε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, ο Παναγιώτης Γεωργιανός, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Υγιεινής του ΑΠΘ.

    «Η δημιουργία ενός εθνικού δικτύου συστηματικής καταγραφής της νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού κρίνεται επιβεβλημένη τόσο για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας όσο και για την ανάδειξη του ρόλου των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου στις υπάρχουσες γεωγραφικές διακυμάνσεις της θνησιμότητας στην ελληνική περιφέρεια», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιανός.
 « επιστροφή στη κατηγορία Υγεία & Ομορφιά
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη