Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Αναθεωρείται στο σύνολό του το ΕΣΠΑ          
 
 ANAΘEΩPHΣH των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ώστε να εναρμονιστούν με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προτύπου που προωθεί η κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και κατάθεση εντός του επόμενου τριμήνου πέντε νομοσχεδίων για την αναθέρμανση της οικονομίας προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

 

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της θα κινηθούν στις εξής κατευθύνσεις:
? Ομαλή ολοκλήρωση του Γ´Α ΚΠΣ, ώστε να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς απώλεια πόρων.
? Αναθεωρήσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και προώθηση της περιφερειακής του διάστασης, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών διαχειριστικών αρχών, ώστε να περιοριστούν τα πολλαπλά επίπεδα διαχείρισης που υπάρχουν σήμερα.
? Κατάργηση των συγκεντρωτικών διατάξεων εφαρμογής των προγραμμάτων με ακύρωση της σύστασης των 13 αναπτυξιακών Οργανισμών Περιφέρειας και της «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.». Τροποποίηση του Ν. 3614/07 ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης με ταυτόχρονη βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης και ελέγχου των έργων.
Επίσης η κ. Κατσέλη προανήγγειλε αναθεώρηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, με στόχο την εξάλειψη παράδοξων καταστάσεων, όπου επενδύσεις σε οικονομικά εύρωστους νομούς ενισχύονται με ίδια ποσοστά ή και με μεγαλύτερα, σε σχέση με αδύναμους οικονομικά νομούς. Εξάλλου θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η αναμονή για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε περίπου 15 μήνες παρά την πρόβλεψη για εξέταση των προτάσεων ενός διμήνου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 1.100 επενδυτικά σχέδια προς αξιολόγηση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.
Οι κεντρικοί άξονες των πέντε νομοθετημάτων που θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας συνοπτικά είναι οι εξής:
? Πρώτον, άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά με πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα για την αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και αλλαγές στον «Τειρεσία».
? Δεύτερον, προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση, με την εισαγωγή ρύθμισης και αποπληρωμής των χρεών τους με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
? Τρίτον, προστασία των καταναλωτών έναντι των παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών των πιστωτικών ιδρυμάτων, με την καθιέρωση της αρχής του υπεύθυνου δανεισμού και την απαγόρευση ανατοκισμού. Ταυτόχρονα, θα οριστεί νέος κανονισμός προμηθειών και καθιέρωση ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Θα ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα θεσμοθετηθεί Αντιμονοπωλιακή Αρχή για την πρόληψη εναρμονισμένων πρακτικών.
? Τέταρτον, απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων. Οι διαδικασίες θα περιοριστούν σε 4 από 14 έως 18 που είναι σήμερα. Iδρυση υπηρεσιών μιας στάσης για νέες επιχειρήσεις στα πρότυπα των ΚΕΠ και θέσπιση του διαμεσολαβητή του επιχειρηματία.
? Πέμπτον, αναβάθμιση των βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών.
Πηγή: Express.gr  20/10/09


« επιστροφή στη κατηγορία Αναπτυξιακά προγράμματα (επιδοτήσεις)
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη