Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Τράπεζες: Τι αλλάζει σε κάρτες, στεγαστικά, καταναλωτικά, προμήθειες, εισοδήματα


Επτά ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τους χιλιάδες των δανειοληπτών και μικρο-καταθετών στις τράπεζες προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζονται η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος επιδιώκεται να μπει τέλος σε παράνομες πρακτικές και καταχρηστικές συμπεριφορές τραπεζών, ακόμη και αν έχουν κριθεί κατ? αυτόν τον τρόπο με δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει νομοσχέδιο με σκοπό τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και την αποκατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συναλλασσόμενων. Υψηλόβαθμο στέλεχος μας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η τομή στις παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε είναι να απαγορευτούν πρακτικές των τραπεζών έστω κι αν γι? αυτές δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά», σημείωνε το ίδιο στέλεχος, «η κυβέρνηση επιδιώκει τα πιστωτικά ιδρύματα να σταθούν εταίροι στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

ΠΟΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

1 Αμεση προσαρμογή των επιτοκίων
Οι τράπεζες θα πρέπει να περνούν άμεσα τις μειώσεις του επιτοκίου euribor, βάσει του οποίου καθορίζουν και το δικό τους για τον δανεισμό. Η πρακτική που έχει διαπι­στωθεί και είναι άδικη δείχνει ότι αφενός οι τράπεζες ανεβάζουν το επιτόκιο 1,5 και 2 μονάδες πάνω σε σχέση με το euribor, αλλά όταν αυτό μειώνεται, είτε δεν το μειώ­νουν ισόποσα είτε καθυστε­ρούν τη μετακύλιση της πτώσης. Γι? αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η Ελλάδα έχει από τα υψηλό­τερα επιτόκια δανεισμού στην ΕΕ.

2 Τέλος η προμήθεια για αναλήψεις από ΑΤΜ
Καταργούνται οι προμήθειες για αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα μέσω των ΑΤΜ. Αν και οι περισσότερες τράπεζες έχουν σταματήσει την επιβολή αυτών των προμη­θειών, εντούτοις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να «δέσει» νομοθετικά τη μη επανάληψη αυτής της πρακτικής.

3 Απαγορεύονται τα πέναλτι
Απαγορεύεται η επιβολή ποινής (penalty) πρόωρης εξόφλησης και για τα στεγα­στικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Η απαγόρευση, σήμερα, ισχύει μόνο για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτό­­κιο. Το λεγόμενο penalty μπο­ρεί να φτάσει για ένα δά­νειο 10ετίας ή και 20ετίας ακόμη και στο 10% του ποσού.

4 Αδρανείς χωρίς «χαράτσια»
Τέλος, επιδιώκεται να μπει και στις προμήθειες στους λεγόμενους «αδρανείς λογαριασμούς». Πρόκειται για λογαριασμούς με μικρά ποσά της τάξης των 500 ευρώ, οι οποίοι δεν κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τόσο το ύψος του ποσού όσο και ο χρόνος της «αδράνειας» καθορίζονται από τις τράπε­ζες. Στην περίπτωση που υπερβεί η περίοδος της μη πραγματοποίησης συναλλαγής ή αύξησης του κατατεθέντος ποσού, οι τράπεζες επιβάλ­λουν προμήθειες από 1 έως και 2,50 ευρώ τον μήνα. Οι λογα­ριασμοί αυτοί κυρίως ανήκουν σε μικροκαταθέτες, οι οποίοι επιβαρύνονται από αυτές τις χρεώσεις.

5 Τόκοι υπερημερίας
Αποκαθίσταται η αδικία με τον χρόνο υπολογισμού της επιβάρυνσης των οφειλετών δόσεων σε κάρτες. Τώρα οι τράπεζες όταν ο κάτοχος κα­θυ­στερεί πέρα από την ημερομηνία εξόφλησης την πληρωμή της δόσης υπο­λο­­γίζουν τους τόκους υπερη­μερίας όχι από την ημερομηνία αυτή που αναγρά­φεται στους λογαρια­σμούς αλλά από τότε που έγινε η συναλλαγή. Ετσι ο καταναλω­τής επιβα­ρύ­νεται 10 με 20 ημέρες τόκους υπερη­μερίας. Και αν αυτός αποκτή­σει τη δυνατότητα πληρωμής της δόσης μία μέρα μετά την ημερομηνία εξόφλη­σης, εν­τού­τοις θα έχει επιβα­ρυνθεί με χρεώσεις 11 και 21 ημερών.

6 Λογαριασμοί τρίτων
Θα απαγορευτεί η επιβολή προμήθειας για καταβολή χρημάτων σε λογαριασμούς τρίτων. Αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα είναι όταν ένας συναλλασσόμενος θελήσει να «βάλει» χρήματα σε έναν λογαριασμό τρίτου προσώπου η τράπεζα (ανάλογα) να του ζητεί προμήθεια από 1,20 μέχρι 1,50 ευρώ. Αν και υπάρ­χουν πρωτοβάθμιες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κρίνουν παράνομες αυτές τις χρεώσεις, εντούτοις οι τράπεζες συνεχίζουν να τις επιβάλλουν. Η πολιτική ηγεσία του υπουρ­γείου επιδιώκει την οριστική απαγόρευσή τους.

7 Φρένο στους πλειστηριασμούς
Θα ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους με χρέη της τάξης των 20.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δάνεια. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι όταν έρχεται η διαταγή πληρωμής του οφειλόμενου ποσού (σε περιπτώσεις καθυστερήσεων εξόφλησης) ο δανειολήπτης να μπορεί σε 15 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης διαταγής πληρωμής να αποπληρώσει πλήρως το δάνειο και να γλιτώσει την κατοικία του. Ωστόσο, είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι οφειλέτες δεν ενημερώνονται καν για τη διαδικασία που έχει κινηθεί και συνεπώς να μην υπάρχει ο χρόνος συγκέντρωσης των χρημάτων. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα της αποπληρωμής ακόμη και πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό του σπιτιού. Επιμηκύνεται, δηλαδή, ο χρόνος κατά τον οποίο ο οφειλέτης θα μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος του και να σώσει την κατοικία του.

ΠΗΓΗ: Ημερησία



« επιστροφή στη κατηγορία Δάνεια-Τραπεζικά Νέα - Προιόντα
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη