Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Γονικές παροχές: Το νέο σύστημα φόρων

Αλλάζει ρότα το  υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας για γονικές παροχές και δωρεές μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης.

Αύριο, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής,  το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ξεκαθαρίσει  το φορολογικό τοπίο για τις γονικές παροχές και δωρεές δίνοντας διευκρινίσεις για το νέο αφορολόγητο όριο και τους νέους συντελεστές φορολόγησης που θα  τεθούν σε ισχύ ώστε να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τι φόρο θα πληρώσουν.

Το προανήγγειλε άλλωστε χθες  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γ. Πεταλωτής τονίζοντας πως  αύριο θα φανεί η βούληση της κυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των φορολογουμένων.

«Το νομοσχέδιο στο οποίο μπήκε η τροπολογία, θα συζητηθεί στην  αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα υπάρξουν οι απόψεις, οι αντιρρήσεις, οι συμφωνίες της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και αφού γίνει η επεξεργασία απ? αυτή την Επιτροπή τότε αργότερα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα πάει και στην Ολομέλεια» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που  εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση των γονικών παροχών προβλέπει πως το αφορολόγητο όριο να διαμορφωθεί από τις 95.000 ευρώ στα επίπεδα των 200.000 ευρώ.

Επιπλέον οι συντελεστές φόρου να κλιμακώνονται από 5% έως 20%.

Με βάση την κλίμακα αυτή, θα προκύψουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν μικρής αξίας ακίνητα και μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνση ακόμη και πάνω από 1.000% για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

Η επιβάρυνση μάλιστα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες αφού, με βάση το σχέδιο του υπουργείου, σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις θα ξεπερνούν το 100%.

Εξάλλου θα πρέπει να τονιστεί ότι συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμάζουν προσφυγές, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν μπορεί ο πολίτης να καλείται να υποβάλει δήλωση φόρου γονικής παροχής με όρους «ανοικτής επιταγής», δηλαδή με πλήρη αβεβαιότητα ως προς ουσιώδη στοιχεία προσδιορισμού της φορολογικής του υποχρέωσης, όπως:

-Το ύψος του αφορολόγητου ορίου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

-Το φορολογικό συντελεστή, βάσει του οποίου θα φορολογηθεί.

-Την φορολογική βάση (αντικειμενική αξία) επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος αφού όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί ο φόρος βάσει των αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Με το νέο φορολογικό πλαίσιο για τις γονικές παροχές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:

-Ευνοούνται όσοι μεταβιβάζουν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ακίνητα αξίας από 95.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, ο φόρος μειώνεται κατά 100%. Παράδειγμα, για γονική παροχή ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ με το προηγούμενο καθεστώς ο φορολογούμενος θα πλήρωνε φόρο  550 ευρώ ενώ με την αύξηση του αφορολογήτου  δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο.

-Επιβαρύνονται όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα αξίας πάνω από 200.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, ο φόρος αυξάνεται κατακόρυφα. Παράδειγμα, για γονική παροχή ακινήτου αξίας 400.000 ευρώ με το προηγούμενο καθεστώς ο φορολογούμενος θα πλήρωνε φόρο 3.050 ευρώ ενώ με την πρόταση που εξετάζεται θα πληρώσει φόρο 15.000 ευρώ, δηλαδή η φορολογική του επιβάρυνση αυξάνεται κατά 392%.

ΠΗΓΗ: Ημερησία



« επιστροφή στη κατηγορία REAL ESTATE νέα
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη