Οικονομικά νέα

Εκτύπωση


Απόκριες.
 
 
Οι απόκριες είναι το αγαπημένο έθιμο των περισσοτέρων παιδιών. Ανυπομονούν να έρθουν και σκέφτονται από πολύ νωρίς ποιον ήρωα θα ενσαρκώσουν. Τα παιδιά γοητευμένα από τους ήρωες της τηλεόρασης θέλουν να γίνουν ήρωες που βγάζουν πολύ επιθετικότητα. Πολλοί γονείς όμως διαφωνούν και ανησυχούν για την διάθεση του παιδιού τους να γίνει ένας επιθετικός ήρωας.
Αγοράζοντας μια αποκριάτικη στολή ή φτιάχνοντας μια μεταμφίεση για το παιδί, του δίνουμε τη δυνατότητα να υποδυθεί κάποιο ρόλο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι τα παιδιά υποδύονται ρόλους στο παιχνίδι τους ήδη από την προσχολική ηλικία. Πόσες φορές δεν παίζουν το γιατρό, το μάγειρα, το στρατιώτη, την πριγκίπισσα; Τις Απόκριες όμως μπορούν να το κάνουν «με την άδεια της αστυνομίας», καθώς η αποδοχή της μεταμφίεσης δίνει φτερά στην παιδική φαντασία. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα αγόρια συνήθως επιλέγουν στολές που τους επιτρέπουν να υποδυθούν κάποια πρότυπα δύναμης και εξουσίας (αστυνομικός, κάου μπόι, κομάντο κ.ά.), ενώ τα κορίτσια συχνότερα ταυτίζονται με μια όμορφη πριγκίπισσα, κάποιο μοντέλο ή μια σταρ.
Πόσο ανησυχητικό είναι, όμως, το να επιλέξει ένα παιδί έναν ήρωα με πιστόλια και σπαθιά; 
Όλα τα παιδιά, αγόρια κορίτσια έχουν την ανάγκη να διοχετεύσουν την επιθετικότητα τους. Ένας πολύ ωραίος τρόπος είναι να ενσαρκώσουν έναν ήρωα άγριο, ίσως και πολεμοχαρή. Μέσα από τους ήρωες καταφέρνουν όσα δεν μπορούν να κάνουν εκείνα. Εκφράζουν και επεξεργάζονται τα άσχημα συναισθήματα τους μέσα από τις εμπειρίες των ηρώων τους. Συνεπώς τα παιδιά σ? αυτούς μπορούν να προβάλουν αυτά που δεν μπορούν να ζήσουν στην καθημερινότητα τους, αυτά που δεν τολμά να ζήσει ο κάθε ένας μας. Χαζεύουν μπροστά στον σε έναν ήρωα που μπορεί να νικήσει τα μεγαλύτερα τέρατα. Τα παιδιά νιώθουν πολύ όμορφα βλέποντας επιτέλους ότι ο πολεμιστής τους με την πονηριά του καταφέρνει να νικήσει πολύ πιο δυνατά τέρατα. Είναι και αυτά αδύναμα σε σχέση με τους μεγάλους και έχουν ανάγκη για αυτονομία. Βλέποντας τον πολεμιστή τους να νικά αισθάνονται, ότι μπορούν και εκείνα, να διεκδικήσουν από τον μεγάλο αδερφό και από τον γονιό τους. Δεν είναι κακό για ένα μικρό παιδί να δίνει λύσεις σε κρυφές του φαντασιώσεις και επιθυμίες μέσα από μια μεταμφίεση, μπορεί μάλιστα να είναι ακόμη και λυτρωτικό. Η έλλειψη δύναμης που τόσο έντονα αισθάνονται τα παιδιά, ξεπερνιέται μέσα από μια μεταμφίεση για λίγες ώρες ή με κάποιες συμβολικές πράξεις στο παιχνίδι τους.
Ακόμη καλύτερο είναι να φτιάξουμε μαζί με το παιδί μια στολή, μια μάσκα ή ό,τι άλλο χρειάζεται για να τροφοδοτήσουμε τη φαντασία του αυτή την περίοδο. Δεν είναι δύσκολο να ντύσετε ένα μικρό πειρατή, για παράδειγμα: ένα κόκκινο μαντίλι στο κεφάλι, ένα κάλυμμα ματιού που θα φτιάξετε με λίγο χαρτόνι, λάστιχο και ένα δίσκο από βαμβάκι για ντεμακιγιάζ, ένα ρολό από χαρτί κουζίνας για κιάλι, ένα σπαθί από σκληρό χαρτόνι ντυμένο με αλουμινόχαρτο, ένα ωραίο μουστάκι με το μολύβι των ματιών της μαμάς και... σαλπάρουμε για το νησί των θησαυρών! Τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα την όλη διαδικασία και εκτιμούν περισσότερο το αποτέλεσμα της συνεργατικής δουλειάς.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να υποδυθούν ρόλους, μέσα από τις αποκριάτικες μεταμφιέσεις τους. Τα βοηθάτε να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις για το μέλλον τους!
 
Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.
Τηλ: 2831020966
http://www.eleftheriastergiopoulou.gr


« επιστροφή στη κατηγορία Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη