Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων

Μείωση συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και φραγμό στις πρόωρες, με στόχο έως το 2015 να αυξηθεί κατά δύο χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης που σήμερα είναι τα 61,3 έτη, θα προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί τον Απρίλιο.
Σήμερα ολοκληρώνεται το έργο της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό και παραδίδεται το σχετικό πόρισμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει με το νέο Ασφαλιστικό να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, επιβολή πλαφόν στις ανώτερες συντάξεις και αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μάλιστα, οι κυβερνητικές προθέσεις προαναγγέλλονται στην έκθεση προόδου για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία εστάλη στην Κομισιόν.
Οι βασικές αλλαγές
Οι 8 βασικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο Ασφαλιστικό έχουν ως εξής:
1 Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με την καθιέρωση, από το 2018, μιας βασικής για όλους σύνταξης και μιας αναλογικής- ανταποδοτικής. Την αναλογική σύνταξη θα «χτίζει» κάθε ασφαλισμένος και τη βασική (περί τα 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) θα την εγγυάται για όλους το κράτος.
2 Από το 2018 θα τεθεί σε ισχύ διάταξη (έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά δεν εφαρμόζεται από τα Ταμεία), η οποία θέτει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις. Έτσι, σήμερα, υπάρχουν Ταμεία που χορηγούν συντάξεις ακόμη και 4.500- 5.000 ευρώ, ενώ το πλαφόν που ισχύει είναι 2.800 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι από το 2018 οι συντάξεις θα ρυθμίζονται με όρους ΙΚΑ.
3 Από 2013 θα αρχίσει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, η οποία δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα επόμενα χρόνια. Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή ήδη έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.
4 Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 με τον Νόμο Πετραλιά σε ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες.
5 Αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την επιβολή ενιαίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ποινής (μείωση ποσού σύνταξης) 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση πέντε χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο.

6 Θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κοινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα, σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, θα προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια.
7 Επεκτείνονται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περιορισμοί που ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή καταβολής της σύνταξης, τη μείωσή της ή την καταβολή αυξημένων εισφορών, κατά περίπτωση.
8 Ενοποίηση των 13 Ταμείων σε τρία, από το 2018, ταυτόχρονα με την ομογενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που θα γίνει με την εφαρμογή του νέου συστήματος.
Το πόρισμα
Στο πολυσέλιδο (103 σελίδες) πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό διατυπώνονται απόψεις και θέσεις μελών της που αφορούν:
? Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

? Την ενοποίηση των Ταμείων σε τρία

? Τον έλεγχο των δαπανών υγείας και φαρμακευτικών

? Δέσμη μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής

? Τον διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τον κλάδο συντάξεων

? Την αντιμετώπιση της διαδοχικής ασφάλισης.

Γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας ζητεί ο ΣΕΒ
Γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και της προσωρινής και μερικής απασχόλησης ζητεί ο ΣΕΒ (βιομήχανοι) με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο, εκφράζοντας την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο- όπως υποστηρίζει- εμπεριέχει «ανεφάρμοστες, γραφειοκρατικές» ρυθμίσεις που «πρακτικά καταργούν» τη μερική και την προσωρινή απασχόληση.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με το πνεύμα, τους στόχους και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας, θα αυξήσει την ανεργία, θα ενθαρρύνει την παράνομη εργασία και θα επιτείνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. «Στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας- όπως η μερική, η εκ περιτροπής και η προσωρινή απασχόληση- ισχύουν εδώ και δεκαετίες (και ειδικά στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης υιοθετούνται ακόμα περισσότερο στην Ε.Ε.), γιατί έχει αποδειχθεί ότι καθιστούν εφικτή την άνθιση οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν θα υπήρχαν αλλιώς, εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων που τις επιλέγουν και συνεισφέρουν έτσι στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης στις ευρωπαϊκές οικονομίες», αναφέρει ο ΣΕΒ.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα« επιστροφή στη κατηγορία Ασφαλιστικά Συνταξιοδοτικά Ασφάλειες
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη