Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
 

Πόθεν έσχες από το 1ο τ.μ. της πρώτης κατοικίας

Από το πρώτο τετραγωνικό της πρώτης κατοικίας ισχύει πλέον το πόθεν έσχες. Όπως προβλέπει η σχετική διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου, όσοι θα προχωρήσουν στην αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας θα πρέπει να δικαιολογήσουν στην Εφορία την προέλευση των χρημάτων που έχουν διαθέσει.

Δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν όσοι αγόρασαν μέχρι και τις 22 Απριλίου πρώτη κατοικία, που η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 120 τ.μ. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το προηγούμενο καθεστώς και η Εφορία δεν θα αναζητήσει το πόθεν έσχες.

Τεκμήριο, όμως, αποτελούν από την 1η Ιανουαρίου 2010 οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας. Όσοι έχουν αποκτήσει ή θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα πρέπει το εισόδημά τους να δικαιολογεί την ετήσια καταβολή των δόσεων αποπληρωμής.

Με τις προγενέστερες διατάξεις, τεκμήριο αποτελούσαν μόνον οι τόκοι που καταβάλλονται για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και όχι το κεφάλαιο αποπληρωμής. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα του φορολογουμένου δεν καλύπτουν τις δαπάνες για την απόκτηση ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, τότε οι δαπάνες αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός του.

Οι ανατροπές
Το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του διευκρινίζει ορισμένες από τις ανατροπές που φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος. Ειδικότερα:

1 Πόθεν έσχες εφαρμόζεται και για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών. Το μέτρο αυτό ισχύει από 23.4.2010 και μετά.

2 Τεκμήριο αποτελούν από 1ης Ιανουαρίου 2010 οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για αγορά εξοπλισμού γεωργικής επιχείρησης, καθώς και για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασκούν ατομική επιχείρηση και ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και πώλησης οικοδομών.

3 Τεκμήριο εφαρμόζεται σε όλα τα ποσά που καταβάλλονται από 23 Απριλίου και μετά για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε (εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες από τα μέλη ή τους μετόχους).

4 Αποζημιώσεις απόλυσης που καταβάλλονται από 23 Απριλίου και μετά θα φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα. Το αφορολόγητο ποσό ανέρχεται σε 60.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτό το ποσό εφαρμόζονται συντελεστές από 10% έως 30%, που κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της αποζημίωσης.

5 Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2011 η παρακράτηση φόρου 20% στις συναλλαγές μέχρι 300 ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών. Το όριο των 300 ευρώ δεν υφίσταται κατά την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, όταν οι επιχειρήσεις - υπόχρεοι παρακράτησης καταβάλλουν σε τρίτους αμοιβές με αποδείξεις δαπανών.

6 Με βάση τη φορολογική κλίμακα, και αφού κατανεμηθούν ισομερώς στα έτη που διαρκεί το συμβόλαιο, φορολογούνται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, προπονητές. Το μέτρο ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2010.

ΠΗΓΗ: Έθνος




« επιστροφή στη κατηγορία REAL ESTATE νέα
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη