Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση ΑΤΕ και Τ.Τ.      
 
 ΘΕΜΑ χρόνου είναι η ανακοίνωση από το Yπουργείο Οικονομικών των συμβούλων που θα αναλάβουν την αποκρατικοποίηση των ΑΤΕ Bank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Μεταξύ των ονομάτων που «ακούγονται» περιλαμβάνονται οι Lazard, Deutsche Bank, HSBC και Credit Suisse.
Η εντολή που θα έχουν οι σύμβουλοι από τη Διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων είναι να εξετάσουν μεν τις δύο επίσημες προτάσεις που έχουν γίνει: την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την ταυτόχρονη εξαγορά του 77,31% της Αγροτικής και του 33,04% Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την πρόταση από τη διοίκηση της ΑΤΕbank για τετραπλή συγχώνευση της ΑΤΕ, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι σύμβουλοι θα εξετάσουν το σύνολο των στρατηγικών επιλογών του Ελληνικού Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή θα καταστρώσουν θεωρητικά σενάρια συγχωνεύσεων στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάποια από τα οποία θα περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή ξένων ομίλων.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Η τρόικα κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα εξέφρασε ανοικτά την ανησυχία της για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών αν δεν γίνουν συγχωνεύσεις.

Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει στα μέσα Σεπτεμβρίου το πόρισμα των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων και να προχωρήσει άμεσα σε ανακοινώσεις, αφού τον Οκτώβριο η τρόικα θα είναι ξανά στην Αθήνα.
Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα και η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και να στηριχθεί η Αγροτική Τράπεζα που έχει λάβει εντολή από την κυβέρνηση να προτείνει σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Η προθεσμία λήγει επίσης στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ το σχέδιο θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την ίδια στιγμή το Yπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει για τον Σεπτέμβριο μπαράζ προσλήψεων συμβούλων για την ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου οι σχετικές αποφάσεις για όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, «Ελ. Βενιζέλος», περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια) να έχουν ληφθεί έως το τέλος του έτους και από τις αρχές του επόμενου να προχωρήσουν οι μετοχοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αναλυτικά τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ με μετατάξεις προσωπικού, ιδιωτικοποίηση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κλείσιμο ζημιογόνων δρομολογίων ανοίγοντας στη συνέχεια και τον φάκελο των αστικών συγκοινωνιών. Τον Οκτώβριο, στις νέες εξετάσεις της τρόικας, θα πρέπει να απαντήσει πώς θα απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας και τι θα κάνει με τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Yπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν οι προσλήψεις συμβούλων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΠΑ, τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, τα ΕΛΤΑ, καθώς και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που αποτελεί έναν γίγαντα δυνητικών εσόδων σε πλήρη αδράνεια, αφού η αξία της εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 500 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, κοντά στα τέλη Αυγούστου, το Yπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τα χαρτιά του και για την αγορά τυχερών παιχνιδιών, όπου, ύστερα από αρκετές αναβολές, θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται η εποπτεία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, το διαδικτυακό στοίχημα, οι άδειες ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους και η επέκταση του ορίζοντα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ. Στα άμεσα σχέδια του Yπουργείου Οικονομικών είναι και η διάθεση αδειών
Πηγή: Express.gr  18/08/10

« επιστροφή στη κατηγορία Χρηματιστηριακή-Επενδυτική ενημέρωση
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη