Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Αθρόα αναμένεται η υποβολή αιτήσεων στη ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών        
 
ΞEΠEPNOYN τα 1.400 MW οι νέες αιτήσεις για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ αθρόα αναμένεται ότι θα είναι από αύριο 1η Σεπτεμβρίου και η προσέλευση στα περιφερειακά γραφεία της επιχείρησης των αγροτών οι οποίοι θα υποβάλουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, αξιοποιώντας τα ειδικά κίνητρα που προβλέπει ο νόμος. 

Η ΔΕΗ με εγκύκλιό της ενημερώνει τους αγρότες ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν κατά σειρά χρόνου υποβολής, ενώ καθιστά εμμέσως σαφές ότι οι αιτήσεις δεν είναι δυνατόν να εγκριθούν στο σύνολό τους, δεδομένης της πεπερασμένης δυνατότητας του δικτύου.

Η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες τόσο σε μεμονωμένους αγρότες όσο και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς που έχουν σπεύσει να υποβάλουν αιτήσεις. Το θέμα ετέθη και κατά τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου (ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ) παρόντος και του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, χωρίς ωστόσο να δοθούν σαφείς απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η υπερπληθώρα αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν.

Πάντως η ΔΕΗ στην εγκύκλιό της με αφορμή την έναρξη υποβολής αιτήσεων από την 1η Σεπτεμβρίου προαναγγέλλει ότι θα τεθεί πλαφόν στις αιτήσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ σημειώνει ότι έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα, αιτήσεις 1.000 MW για εγκαταστάσεις 100 kW-500 kW και 400 MW για σταθμούς μέχρι 100 kW. Επίσης υπενθυμίζει ότι:

? Eχουν εκδοθεί με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο άδειες παραγωγής για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος περί τα 700 MW.
? Eχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ αιτήματα σύνδεσης με απόφαση εξαίρεσης από τη ΡΑΕ (βάσει του Ν. 3468/2006) και για σταθμούς που απαλλάσσονται αυτής συνολικής ισχύος περί τα 300 MW (χωρίς να εξαντλούν το σύνολο των εξαιρέσεων που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ).
? Οι εκκρεμούσες στη ΡΑΕ αιτήσεις για έκδοση αδειών παραγωγής και αποφάσεων εξαίρεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 1 MW, που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νέου νόμου (3851/2010) και ήδη διαβιβάστηκαν στη ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 200 MW.
? Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος άνω του 1 MW που έχουν συμπεριληφθεί στον ειδικό κατάλογο της ΡΑΕ, βάσει του άρθρου 15 του Ν. 3851/2010, αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 870 MW.

Μάλιστα η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι νέα αιτήματα θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των παλαιών και προσθέτει ότι η δέσμευση ισχύος που θα προκύψει φαίνεται να ξεπερνάει τη σχετική πρόβλεψη του Yπουργείου Περιβάλλοντος που, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη, υπολογίζεται σε 2.200 MW. Ειδικά για τις αιτήσεις των κατ΄ επάγγελμα αγροτών η ΔΕΗ βεβαιώνει ότι ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής τους θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα έναντι των λοιπών αιτήσεων που υποβλήθηκαν με βάση τον νέο νόμο.

Eπίσης ο κ. Μανιάτης μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών δήλωσε ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και υπεραμύνθηκε της υπουργικής απόφασης, για τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος από 1/1/2011 σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και αγροτικά.
 
Πηγή: Express.gr  31/08/10« επιστροφή στη κατηγορία Αναπτυξιακά προγράμματα (επιδοτήσεις)
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη