Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Ασφυκτικές πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση ενώ εντείνεται η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη



Φρανκφούρτη, Γερμανία

Εντείνονται οι πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει ως «πιστωτής έσχατης ανάγκης» προκειμένου να φρενάρει την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία στις ευρωπαϊκές και όχι μόνο κυβερνήσεις ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο που θα συμπαρασύρει σε βαθιά ύφεση την παγκόσμια οικονομία και θα προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές.

Μετά τον Πορτογάλο πρόεδρο Καβάκο Σίλβα ένας ακόμη Ευρωπαίος πολιτικός, ο οποίος μάλιστα ασκεί κυβερνητική εξουσία, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, προστέθηκε στον κατάλογο αυτών που ζητούν από την ΕΚΤ να αυξήσει τις παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, καθώς το σχέδιο μόχλευσης του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF έχει κολλήσει στις συμπληγάδες των εγγυήσεων και των χωρών που είναι εγγυητές την ίδια ώρα που παίρνουν βοήθεια από τα προγράμματα στήριξης.

Επιπλέον, υπάρχει έντονος κίνδυνος πιστοληπτικής υποβάθμισης της Γαλλίας, που μαζί με την Γερμανία είναι οι κύριοι «αιμοδότες» του ΕFSF, συμπαρασύροντας χαμηλότερα και την πιστοληπτική αξιολόγηση του ευρωμηχανισμού.

Ο κ. Κένι συναντήθηκε την Τετάρτη στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ομιλία του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κένι είπε ότι το σχέδιο για τον EFSF δεν έχει προχωρήσει, καθώς οι προτάσεις για τη μόχλευση του δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Αυτό το γεγονός αφήνει την ΕΚΤ ως το μόνο μέσο για την επίλυση της κρίσης, σημείωσε.

«Για εμάς, μία μικρή χώρα, η μετάδοση της κρίσης είναι ένα πραγματικό θέμα» δήλωσε. «Σε αυτό το περιβάλλον, μόνο η ΕΚΤ έχει την ικανότητα να προσφέρει το απαραίτητο, απεριόριστο, τείχος προστασίας ενάντια στον χρηματοοικονομικό πανικό. Αναγνωρίζω βεβαίως τις αρκετά διαφοροποιημένες απόψεις γι? αυτό το θέμα που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ» προσέθεσε.

Από την πλευρά της η Μέρκελ ήταν για μία ακόμα φορά αρνητική. Οι Συνθήκες της ΕΕ σημαίνουν ότι «η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα να λύσει τα προβλήματα» στην Ευρωζώνη, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι το Βερολίνο ζητεί αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, «πολύ περιορισμένες» και «ξέκαθαρες», προκειμένου να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και να προωθηθούν κανόνες για πιο «σφικτούς» προϋπολογισμούς.

Η Γερμανία βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση βρίσκονται και με τη Γαλλία για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές υπογράμμισε την Τετάρτη ότι η απόκλιση αυτή δεν δικαιολογείται, εξαιτίας των δεσμεύσεων για μείωση του ελλείμματος, και τόνισε ότι το Παρίσι «έχει εμπιστοσύνη ότι η ΕΚΤ θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

«Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας, αλλά επίσης και η σταθερότητα στην Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πεκρές, καλώντας τη Φρανκφούρτη «να πάρει τα αναγκαία μέτρα» προς αυτό το σκοπό -έκκληση στην οποία πολλοί διάβασαν ευθύ αίτημα για αγορά γαλλικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, δηλώντας σύμφωνα με την Les Echos πως η Γαλλία «χαιρετίζει τις προθέσεις όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, ιδιαίτερα της ΕΚΤ, να δοθεί η καλύτερη απάντηση σε αυτήν την κρίση». «Η κεντρική τράπεζα, της οποίας την ανεξαρτησία θέλω να υπογραμμίσω, έχει καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμη να δράσει όταν χρειάζεται» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός.

Χθες, Τετάρτη, η ΕΚΤ προχώρησε σε μεγαλύτερες συνήθεις αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων κυρίως. Προσωρινά, οι αποδόσεις υποχώρησαν, αλλά όταν σταμάτησε η ΕΚΤ, οι αποδόσεις πήραν και πάλι την ανιούσα.

Σήμερα, Πέμπτη, αποδόσεις και spreads σημείωσαν νέα ρεκόρ, χωρίς απ? αυτή την κατάσταση να γλιτώνει ούτε η Γαλλία.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και στην πρωτογενή αγορά (δηλαδή κατά την έκδοση των ομολόγων) ή να μπορεί να εγγυηθεί το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης ώς ένα ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά, όπως και τον χρονικό ορίζοντα αυτών των αγορών.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Γουίλεμ Μπούιτερ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg επισήμανε τον κίνδυνο μέσα στους επόμενους μήνες, εβδομάδες ή και ημέρες ακόμα να δούμε στην Ευρωζώνη μία πτώχευση από χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, γεγονός που θα ήταν μία χρηματοπιστωτική καταστροφή, με απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά και τις ΗΠΑ.

«Τα μόνα δύο όπλα στην πόλη, το ένα είναι μόνο θεωρητικό, και αυτό είναι η αύξηση του μεγέθους του EFSF στα 3 τρισ. ευρώ. Θα μπορούσε να γίνει αυτό αλλά δεν πρόκειται για πολιτικούς λόγους. Το άλλο όλπλο, το μοναδικό εναπομείνον είναι η ΕΚΤ. Ίσως θα πρέπει να κρατούν τη μύτη τους ενώ το κάνουν, αλλά αν δεν το κάνουν, θα είναι το τέλος της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά. 

Newsroom ΔΟΛ



« επιστροφή στη κατηγορία Χρηματιστηριακή-Επενδυτική ενημέρωση
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη