Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Υπ. Οικ. Πολ. 1114/04.05.2012
Παροχή διευκρινίσεων για την ακύρωση θεωρημένων αχρησιμοποίητων φορολογικών στοιχείων κατά τη διακοπή εργασιών των επιτηδευματιών

Υπ. Οικ. Πολ. 1114/04.05.2012

Παροχή διευκρινίσεων για την ακύρωση θεωρημένων αχρησιμοποίητων φορολογικών στοιχείων κατά τη διακοπή εργασιών των επιτηδευματιών
Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που ανέκυψαν, σχετικά με θέματα που αφορούν την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 της Α.Υ.Ο. Πολ.1269/28.12.2011, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:
1. Με τις νέες διατάξεις τροποποιήθηκε η παρ. 3 του άρθρου 6 της Α.Υ.Ο. Πολ.1102/14.07.2005 και ορίζεται πλέον ότι, πριν από τη σχετική καταχώρηση της δήλωσης διακοπής εργασιών στο υποσύστημα Μητρώου, ακυρώνονται υποχρεωτικά τα αχρησιμοποίητα θεωρημένα στοιχεία του Κ.Β.Σ. η θεώρηση των οποίων διενεργήθηκε από το χρόνο έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος Κ.Β.Σ.-TAXIS, σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).
2. Κατά συνέπεια, η υποχρέωση προσκόμισης των θεωρημένων και αχρησιμοποίητων φορολογικών στοιχείων για ακύρωση κατά τη διαδικασία διακοπής εργασιών, αφορά μόνο τα στοιχεία που θεωρήθηκαν μέσω TAXIS ή και με το χειρόγραφο σύστημα στις περιπτώσεις μη λειτουργίας του TAXIS (βλάβη κ.λπ.), μετά την έναρξη λειτουργίας του υποσυστήματος TAXIS - Κ.Β.Σ στην εκάστοτε Δ.Ο.Υ. και όχι τα στοιχεία που έχουν θεωρηθεί πριν από την ημερομηνία αυτή κι έχουν καταχωρηθεί εκ των υστέρων στο εν λόγω υποσύστημα.
3. Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι, η οικειοθελής προσκόμιση αχρησιμοποίητων στοιχείων από τους φορολογούμενους, που έχουν θεωρηθεί πριν από την έναρξη λειτουργίας του υποσυστήματος Κ.Β.Σ-TAXIS στη Δ.Ο.Υ., δεν απαγορεύεται από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.
4. Ακόμα, διευκρινίζεται ότι, τα οριζόμενα με την παράγραφο 2 της προαναφερόμενης Α.Υ.Ο. Πολ. 1269/28.12.2011, αφορούν περιοριστικά την υποχρέωση προσκόμισης για ακύρωση, κατά τη διαδικασία παύσης εργασιών, των θεωρημένων κι αχρησιμοποίητων φορολογικών στοιχείων.
Συνεπώς η ανωτέρω Απόφαση δεν αφορά στις διαδικασίες και προθεσμίες δήλωσης της παύσης Φ.Η.Μ. ή της προσκόμισης για σφράγιση στην Δ.ΟΥ. του σχετικού βιβλιαρίου συντήρησης, που συνεχίζουν να ισχύουν ως έχουν.
5. Τέλος διευκρινίζεται ότι, δεν παρακωλύεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων ελέγχου από τις διατάξεις της ως άνω Απόφασης, σε περίπτωση που ο αρμόδιος Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. κρίνει σε ειδικές περιπτώσεις ότι πρέπει να ζητηθούν τα φορολογικά στοιχεία που έχουν θεωρηθεί πριν τη λειτουργία του υποσυστήματος TAXIS, για λόγους ελέγχου.


« επιστροφή στη κατηγορία Λογιστής-Φοροτεχνικός-Οικονομολόγος
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη