Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Μπορώ να ιππεύσω αυτό το άλογο;


Τα άλογα είναι από τη φύση τους επικίνδυνα. Ακόμα και τα άλογα που είναι καλά εξημερωμένα, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.
Γι´ αυτό, όσο έμπειροι αναβάτες κι αν είστε, θα πρέπει να ξέρετε να αξιολογείτε εάν το άλογο που πρόκειται να ιππεύσετε είναι ασφαλές. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν για να ελέγχετε εάν ένα άλογο είναι ασφαλές για να το ιππεύσετε ή όχι.

 


Οδηγήστε το. Χρησιμοποιώντας ένα σχοινί, οδηγήστε το άλογο ελέγχοντας ταυτόχρονα τη συμπεριφορά του. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να ξανασκεφτείτε εάν θα το ιππεύσετε τελικά, εάν είναι τόσο νευρικό ώστε να σας δημιουργεί πρόβλημα κατά την ίππευσή του. Επίσης μην το ιππεύσετε εάν αρχίζει και τρέχει μακριά σας. Εάν όμως το άλογο είναι πολύ συνεργάσιμο και ήσυχο, τότε είναι ασφαλές να το ιππεύσετε.


Δοκιμάστε το. Εάν είναι συνεργάσιμο ενώ το οδηγείτε, τότε είναι καλύτερα να το ιππεύσετε δοκιμαστικά. Με την άκρη μιας μακριάς βέργας δείτε πώς καθοδηγείται το άλογο. Εάν υπακούει, τότε μπορείτε να το καβαλικεύεστε. Μην τολμήσετε να προχωρήσετε εάν το άλογο αδυνατεί να συγκεντρωθεί.


Τρίψιμο. Θα πρέπει να ξέρετε εάν υπάρχουν ευαίσθητες περιοχές στο σώμα του. Απαλά, τρίψτε με το χέρι σας κάθε περιοχή του αλόγου. Εάν υπάρχουν σημεία που αγγίζοντάς τα το άλογο αποτραβιέται ή γενικά αντιδρά έντονα, τότε ίσως πρέπει να το τιθασεύετε λίγο ακόμα.


Κουβέρτα σέλας. Το άλογο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι έτοιμο να σας δεχτεί εάν δεν έχει πρόβλημα να έχει μια κουβέρτα σέλας στην πλάτη του. Πριν βάλετε μια κουβέρτα πάνω του, αφήστε το άλογο να την δει. Εάν γίνει πολύ εύθικτο, τότε δεν του αρέσει η κουβέρτα.


Προσαρμογή σέλας. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας όταν «στρώνετε» τη σέλα. Ελέγξτε και τον αναβολέα. Κουνήστε λίγο τη σέλα. Το άλογο είναι ασφαλές να ιππευτεί μόνο όταν γίνουν όλα αυτά. Εάν αντιδράσει άσχημα στις παραπάνω κινήσεις σας, τότε ίσως δε θέλει να το ιππεύσουν.


Χαλινάρι. Προσαρμόστε το χαλινάρι στο άλογο και εάν το δεχτεί, τότε σίγουρα είναι έτοιμο να ιππευτεί. Εάν είναι ανήσυχο ως προς το χαλινάρι, τότε είναι καιρός να το ξανασκεφτείτε.


Ανεβείτε πάνω του. Όλα είναι έτοιμα. Προσπαθήστε να ανεβείτε στη σέλα και να δείτε την αντίδραση του αλόγου. Εάν είναι ήσυχο και σταθερό, τότε είναι σε κατάσταση να ιππευτεί. Εάν όχι, τότε το άλογο μάλλον χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση.


Το άλογο θα πρέπει ανταποκρίνεται θετικά σε όλα τα στάδια αξιολόγησης για να σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να το ιππεύσετε. Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει εγγύηση ότι το άλογο θα είναι απόλυτα ασφαλές.
Ζητήστε βοήθεια από κάποιον που ενδεχομένως γνωρίζει πολύ καλά από άλογα. Φροντίστε να μάθετε ή να αναπτύξετε έναν ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας με το συγκεκριμένο άλογο. Καλό είναι να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσετε από το άλογο, γι´ αυτό φροντίστε να δίνετε προτεραιότητα και σημασία στην ασφάλειά σας, φορ´ωντας, για παράδειγμα, ειδικά προστατευτικά. Εάν δεν είστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο πτώσης, τότε καλύτερα διαλέξτε ένα άλογο του επιπέδου σας.


Αφού αποφασίσετε να ιππεύσετε ένα άλογο, αφού πρώτα ελέγξετε τη συμπεριφορά του, πρέπει να φροντίσετε για την ασφάλειά σας. Ξεκινήστε λοιπόν με τη σωστή ενημέρωση. Άλλωστε η ενημέρωση πάντα βοηθά ακόμα και τους... λιγότερο τολμηρούς.
Πηγή άλογο

 

 

  • Κείμενο: Βιολέττα Τσιτσιλιάνη (μετάφραση)


« επιστροφή στη κατηγορία Αλογο & Ιππασια
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη