Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Εκπαιδεύοντας το άλογό σας να παραμένει ακίνητο

Εκπαιδεύοντας το άλογό σας να παραμένει ακίνητο
 

Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί για το άλογο και για τους ιδιοκτήτες του το σταμάτημα της κίνησης των ποδιών του οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσουν.
Σ? αυτό το τεύχος θα αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να σηκώνουμε το πόδια του αλόγου. Το μεγαλύτερο και πιο συχνό λάθος που έχω δει να συμβαίνει είναι να προσπαθεί κάποιος με το ζόρι να κρατήσει το άλογο ακίνητο!

Η κίνση αυτή δρα τελείως αντίθετα με τη φύση του αλόγου, γιατί αν ένα άλογο είναι φοβισμένο και δεν μπορεί να κουνήσει τα πόδια του, τότε θα αναγκαστεί να αντισταθεί και να παλέψει. Θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από το ζόρισμα, και δυστυχώς έχω δει πολλά άλογα να τραυματίζονται μ? αυτό τον τρόπο.
Τα πόδια των αλόγων παίζουν σημαίνοντα ρόλο ακόμα και στην επιβίωση των ίδιων των ζώων. Γι? αυτό και τα προτατεύουν με ιδιαίτερη προσοχή. Έτσι κι εμείς πρέπει πρώτα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του αλόγου πριν προσπαθήσουμε να σηκώσουμε τα πόδια του, για οποιονδήποτε λόγο, αφού πρόκειται να του "πειράξουμε" κάτι πολύτιμο.

 

Θα χρειαστείτε ένα σκοινί πιο βαρύ από τα συνηθισμένα της αγοράς. Για παράδειγμα, ένα σκοινί ιστιοπλοΐας, με πάχος περίπου 2 εκατοστά και μήκος 4 εκατοστά, θα είναι ό,τι καλύτερογια τη δουλειά που το θέλετε. Επίσης θα χρειαστείτε ένα καπίστρι με κόμπους, τοποθετημένο στην κατάλληλη θέση για να σας διευκολύνει στην εργασία σας. Τέτοιου είδους καπίστρια διατίθενταιστο εμπόριο σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Στην Αμερική μάλιστα χρησιμοποιούνται από κορυφαίους εκπαιδευτές.

για δουλειά!

 

Η διαδικασία εκπαίδευσης έχει ως εξής:

Φέρτε το καπίστρι πάνω από τα ρουθούνια του αλόγου, σε απόσταση τουλάχιστον 16 εκατοστά, και ξεκινήστε συρραγώγηση του αλόγου (βασική προϋπόθεση το άλογο να γνωρίζει το συρραγωγέα.)
Ενώ το άλογο κινείται ήρεμα στον κύκλο για 3-5 λεπτά, του δίνετε εντολή (συνήθως με μία συγκεκριμένη λέξη) να σταματήσει να κινείται. Φυσικά το άλογο δεν έχει ιδέα τι ακριβώς του ζητάτε.

 

Τινάζετε το σκοινί και σταδιακά βάζετε λίγο περισσότερη δύναμη, επαναλαμβάνοντας την εντολή ακινητοποίησης. Με το τίναγμα του λουριού, το καπίστρι είναι πιθανό να ενοχλεί το άλογο στη μύτη του, ανεξαρτήτως πόσο απαλά ή σκληρά το χρησιμοποιείτε. Η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, αλλά τελικά το άλογο θα σταματήσει και θα σας κοιτάξει, προσπαθώντας να καταλάβει τι του ζητάτε.

 

Αμέσως μόλις το άλογο σταματήσει, πηγαίνετε ΕΣΕΙΣ προς το άλογο, χωρίς να περιμένετε να έρθει αυτό προς εσάς.

 

 

 

Το χαϊδεύετε, δίνοντάς του να καταλάβει ότι έκανε αυτό που έπρεπε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία προς την ίδια κατεύθυνση που πήγαινε το άλογο, μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι ότι έχει καταλάβει την εντολή μας.

 

Έπειτα ξεκινάτε την ίδια διαδικασία προς την αντίθετη φορά κατεύθυνσης που είχατε μέχρι τώρα. Πρέπι να συμπεριφέρεστε σαν να γίνεται για πρώτη φορά στο άλογο. Στην αρχή το άλογο θα είναι λίγο μπερδεμένο, μπορεί ίσως και να προσπαθήσει να γυρίσει στην αντίθετη κατεύθυνση. Εσείς όμως συνεχίζετε με επιμονή και υπομονή τη διαδιακασία. Επαναλαμβάνετε την άσκηση και από τις δύο πλευρές κατεύθυνσης και αφού κάνετε 2-4 κύκλους, στα ματάτε το άλογο με την εντολή ακινητοποίησης. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε περισσότερες από μία-δύο φορές, ανάλογα με το χαρακτήρα του αλόγου.

 

Όταν είστε απόλυτα σίγουροι ότι το άλογο έχει καταλάβει τη σημασία της εντολής ακινητοποίησης, απαιτήστε απ? αυτό να σταματήσει ξαφνικά τινάζοντας με ένταση το σκοινί μ? ένα ανεβοκατέβασμα του χεριού σας. Έτσι η εντολή σας "εκφράζεται" μέσω του σκοινιού, ενώ το καπίστρι φτάνει μέχρι τη μύτη του αλόγου, ίσα ίσα να το αισθανθεί. Συνεχίστε αυτή την άσκηση μέχρι το άλογο να σταματάει αμέσως με την εντολή ακινητοποίησης.

 

Όταν το άλογο εκτελεί αυτή την εντολή, πρέπει να πηγαίνετε ΕΣΕΙΣ προς αυτό και να το επαινείτε με καλές κουβέντες, χάδια και, αν το κρίνετε αναγκαίο, με μικρά "δωράκια".

 

 

 Αν το άλογο με τις συχνές επαναλήψεις μάθει να μένει ακίνητο με την εντολή σας, κατευθύνεστε προς αυτό. Πλέον δεν αρκείστε σε ένα χάδι, αλλά ζητάτε να μείνει ακίνητο και το χαϊδέυετε σ? όλο του το σώμα (κεφάλι, λαιμός, πλάτη, πόδια, ουρά).

 

Αν το άλογο κατά τη διαδικασία αυτής της άσκησης κουνηθεί, αμέσως επαναλαμβάνετε την εντολή ακινητοποίησης, τραβάτε ταυτόχρονα το σκοινί προς το έδαφος με κοφτές κινήσεις και συνεχίζετε μέχρι το άλογο να σταματήσει.
Η βασική αρχή στην οποία στηρίζεστε είναι "το σωστό το κάνουμε να φαίνεται εύκολο και το λάθος δύσκολο". Το σωστό, σ? αυτή την άσκηση, είναι το άλογο να παραμείνει ακίνητο, οπότε το χαιδεύετε και το επαινείτε όταν το καταφέρνει. Το λάθος, σ? αυτή την άσκηση, είναι το άλογο να κουνηθεί, γι? αυτό δυσκολεύετε οποιαδήποτε κίνηση, τραβώντας το σκοινί σας κοφτά (πάνω-κάτω), ώστε το καπίστρι να χτυπάει το πάνω μέρος του αλόγου. Πάντα ξεκινάτε με μικρή πίεση και, αν χρειάζεται, σταδιακά αυξάνετε, μέχρι το άλογο να σταματήσει.

 

Όταν το άλογο έχει συνηθίσει να δέχεται τα χέρια σας σ? όλο του το σώμα, τότε θα το εκπαιδεύσετε ώστε να έρχεται άνετα σε επαφή με διάφορα αντικείμενα, π.χ. πετσέτες, πλαστικές σακούλες, πανιά κ.λπ.

 

 

 Σ? αυτή τη διαδικασία εκπαίδευσης δεν πρέπει να τρομάξετε το άλογο. Ούτως ή άλλως, στην πρώτη του επαφή με κάτι καινούριο θα φοβηθεί (ανάλογα πάντα με το χαρακτήρα του αλόγου). Για να προετοιμάσετε κατάλληλα και σωστά την επαφή του αλόγου με καινούρια αντικείμενα, δεν πρέπει να είστε επιφυλακτικοί, αλλά άνετοι και ήρεμοι. Αν το άλογο κατά τη διάρκεια της επαφής του με αντικείμενα κουνιέται, χρησιμοποιείτε το σκοινί με το καπίστρι πάνω- κάτω, με κοφτές κινήσεις, φωνάζοντας δυνατά την εντολή ακινητοποίησης, μέχρι να σταματήσει και να χαλαρώσει.

 

Το σκοινί που χρησιμοποιείτε για τη δουλειά αυτή πρέπει πάντα να είναι χαλαρό, ποτέ τεντωμένο. Δεν πρέπει να προσπαθείτε να κρατήσετε ένα άλογο ακίνητο με το ζόρι. Αν χρειαστεί να τραβήξετε το σκοινί, ποτε δεν το τραβάτε με σταθερή κόντρα, αλλά σε δύο κινήσεις: τραβάτε-χαλαρώνετε.

 

Όταν το άλογο στέκεται ήρεμα, αυτό σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται και δε φοβάται άλλο τα αντικείμενα. Έχετε φτάσει, δηλαδή, στο σημείο όπου μπορείτε να αρχίσετε να δουλεύετε με τα πόδια του.

 

Αν δεν αισθάνεστε ακόμα άνετα να ακουμπήσετε τα πόδια του με τα χέρια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρχικά ένα μαστίγιο ή ένα καλάμι ή ένα λεπτό ξύλο, με τα οποία ξεκινήστε να χαιδεύετε από τον ώμο,κατεβαίνοντας έως τα νύχια, πάντα με ήρεμες κυκλικές κινήσεις.

 

Αν διαπιστώσετε ότι σε κάποιο σημείο το άλογο αντιδράσει, χρησιμοποιήστε αυτά που είπαμε παραπάνω (εντολή ακινητοποίησης, κίνηση λουριού κοφτή, πάνω-κάτω) μέχρι το άλογο να μείνει πάλι ακίνητο. Ξεκινήστε πάλι την άσκηση με ηρεμία, μέχρι το άλογο να δεχτεί όλη τη διαδικασία χωρίς άγχος και ένταση.

 

 

Σήκωμα ποδιών
Όταν το άλογο παραμείνει ακίνητο, είναι η ώρα να του μάθετε να σηκώσει τα πόδια του. Δεν του πιάνετε τα πόδια, δεν τα κρατάτε, δεν τα τραβάτε, το μόνο που θέλετε είναι απλώς να σηκώσει τα πόδια του από το έδαφος για περίπου 1 εκατοστό.

 

Για να το πετύχετε αυτό, ενεργείτεως εξής: Χαιδεύετε από τον ώμο προς τα κάτω κυκλικά και ήρεμα και όταν φτάσετε στο μετακάρπιο των μπροστινών ποδιών πιέζετε με το νύχι μας το κόκαλο, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση, αν χρειαστεί. Μόλις το άλογο σηκώσει το πόδι του για 1 εκατοστό, έχετε πετύχει τον αρχικό στόχο σας, οπότε το ανταμοίβετε με χάδια και επαινετικές κουβέντες. Η ίδια τακτική ακολουθείται και για τα πίσω πόδια, πιέζοντας και εκεί το μετακάρπιο.
Προσοχή! Είναι μόλις το πρώτο βήμα της άσκησης, δεν κρατάτε το πόδι σηκωμένο. Μη φοβάστε να επαναλάβετε αυτή την άσκηση πολλές φορές με το κάθε πόδι του αλόγου. Διαθέστε όσο χρόνο χρειάζεται στην αρχή, γιατί έτσι θα κερδίσετε χρόνο στο μέλλον.
Όταν το άλογο μείνει ακίνητο και σηκώσει τα πόδια του, τότε προχωράτε στη δεύτερη φάση. Σ΄ αυτή τη φάση, μόλις το άλογο σηκώσει τα πόδια του, εσείς πλέον τα πιάνετε, αλλά στην αρχή μόλις για 1 λεπτό. Να προσέξετε στη συνέχεια ΕΣΕΙΣ να βάλετε το πόδια του στο έδαφος και να μην τα αφήσετε να πέσουν μόνα τους. Ποτέ μην επιτρέψετε στο άλογο να τραβήξει τα πόδια του από τα χέρια σας. Εϊναι πολύ σημαντικό να βάζετε εσείς οι ίδιοι τα πόδια του στο έδαφος. Σταδιακά αρχίζετε να αυξάνετε το χρόνο κρατήματος των ποδιών από 1λεπτό σε 2-3 λεπτά, με συχνές επαναλήψεις.
Αν το άλογο, σε αυτή τη διαδικασία, κουνήσει τα πόδια του, χρησιμοποιήστε πάλι το λουρί με το καπίστρι. Αν χρειαστεί, το συρραγωγείτε, το σταματάτε και επαναλαμβάνετε την άσκηση. Από τη στιγμή που θα καταφέρετε να κρατήσετε το πόδια του αλόγου για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, τότε φέρνουμε το μπροστινό πόδι προς τα εμπρός, ενώ τα πίσω πόδια προς τα πίσω, κάνοντας απλά τις κινήσεις ενός πεταλωτή. Δουλεύοντας και προετοιμάζοντας μ? αυτό τον τρόπο το άλογό σας, κερδίζετε  χρόνο αλλά κυρίως γλιτώνετε  τραυματισμούς. Δεν είναι δουλειά του πεταλωτή να διδάξει το άλογό αας να δίνει πόδια και να μένει ακίνητο. Η δουλειά του είναι εκ φύσεως δύσκολη, ούτως ή άλλως. Φανταστείτε δε να μην μπορεί το άλογο να μείνει ακίνητο και ήρεμο. Δώστε στον πεταλωτή σας την ευκαιρία να κάνει τη δουλειά του όσο μπορεί καλύτερα εκπαιδεύοντας ΕΣΙΕΣ το άλογό σας να μένει ακίνητο.

 Πηγή Αλογο

 

 

  • Κείμενο: Steve Vergis


« επιστροφή στη κατηγορία Αλογο & Ιππασια
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη