Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Πρόστιμα για ανασφάλιστα ΙΧ, φορτηγά και μοτό

?Μπλόκο? στα ανασφάλιστα οχήματα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με εκτεταμένες διασταυρώσεις και αποστολή ειδοποιητηρίων επιστολών στους ιδιοκτήτες τους από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και την θεσμοθέτηση αυστηρών προστίμων και ποινών.

Η ΓΓΠΣ θα στείλει ?ραβασάκια? και θα ζητά εντός οκτώ ημερών την ασφάλιση του οχήματος και την πληρωμή προστίμου 250 ευρώ Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για Ι.Χ, 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσυκλέτες.

Σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για 3 χρόνια.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει φραγμός στη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο (συμπεριλαμβάνονται και τα δημόσιας χρήσης).

Για τον σκοπό αυτό είναι έτοιμη νομοθετική ρύθμιση (έχει αναρτηθεί για διαβούλευση) η οποία αλλάζει τα δεδομένα στους ελέγχους και τις ποινές.

Πιο αναλυτικά στη ρύθμιση προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Η Γ.Γ.Π.Σ. αναλαμβάνει την διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τις βάσεις δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριώνπου διατηρεί το Επικουρικό Κεφάλαιο (τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης) και του υπουργείου Μεταφορών με με τις άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί.
  • Με την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων η ΓΓΠΣ αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων . Με την επιστολή θα ενημερώνονται πως είναι υποχρεωμένοι το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή της να ασφαλίσουν το όχημα που έχουν στην κατοχή τους.
  • Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία της επιστολής και παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που εντός της προθεσμίας το όχημα δεν ασφαλιστεί η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία του στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του.
  • Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Τώρα στις περιπτώσεις που από τους τακτικούς ελέγχους της αστυνομίας εντοπιστεί ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα, στο σχέδιο νόμου γίνεται πρόβλεψη και για νέες αυστηρές ποινές:

  • Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού , της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες.
  • Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια . Αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος για τρία χρόνια.
  • Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η προσκόμιση του σήματος ασφάλισης.
  • Χρηματικό πρόστιμο, 1000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, πεντακόσια 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί πως όλοι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν τα οχήματα τους εκτός κι αν έχουν παραδώσει τις πινακίδες τους στην εφορία και τα έχουν θέσει έτσι σε ?ακινησία?.

ΠΗΓΗ: Ημερησία« επιστροφή στη κατηγορία Ελλάδα -Κόσμος
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη