Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο ΡεθύμνουΣυνεδρίασε σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου με θέματα ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού και το Χωροταξικό.
Αναφορικά στο πρώτο θέμα, που έφερε προς συζήτηση ο επικεφαλής, κ. Κώστας Μαθιουδάκης, και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας.

 

Σχετικά με το πρώτο θέμα, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, τόνισε τα ακόλουθα:
 
«Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης το οποίο είναι μείζον, το είχαμε αντιμετωπίσει και προ τριετίας, όταν είχαμε επισκεφτεί μαζί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού, το Δήμαρχο Ρεθύμνου και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων, τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, και του είχαμε ζητήσει να επιδοτήσει τη γραμμή Ρέθυμνο ? Πειραιάς από τον επίναυλο του 3% επί του εισιτηρίου, που επιβαρύνονται οι επιβάτες των πλοίων. Τα χρήματα αυτά αγγίζουν το ποσό των 170 εκατομμυρίων Ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 40 εκατομμύρια Ευρώ διατίθενται για την επιδότηση άγονων γραμμών καθώς και της στήριξης εποχιακών δρομολογίων(όπως θα μπορούσε να είναι αυτό του Ρεθύμνου) χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές η Κρήτη. Για τη γραμμή Ρέθυμνο ? Πειραιάς αξίζει να σημειωθεί ότι το διάστημα 2006 ? 2007 προκηρύχτηκε τέσσερις φορές διαγωνισμός, που απέβη άγονος καθώς δεν υπήρξαν κίνητρα, σε αντίθεση με άλλα δρομολόγια, όπως της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Λήμνου κ.α.
Για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αλλά και του Λιμανιού του Νότου έχουμε ζητήσει συνάντηση και με τον Υπουργό κ. Βουλγαράκη, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση. Σε επαφές μας με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΝΕΚ, κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει την αναγκαιότητα δρομολόγησης ενός καραβιού στο Νομό μας και εκείνος έχει μεν εκφράσει την πρόθεσή του να εξυπηρετήσει το Νομό, κωλύεται όμως λόγω των δύσκολων συνθηκών που υπάρχουν (μεγάλα λειτουργικά έξοδα, υψηλό κόστος καυσίμων). Προφορικά μάλιστα δήλωσε ότι διαθέτει πλοίο για την κάλυψη του δρομολογίου Ρέθυμνο ? Πειραιάς, με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξευρεθεί τρόπος για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του».
 
 
Ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε σε συνεργασία με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού να προγραμματιστεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς από τις 7 Σεπτεμβρίου ο Νομός μένει χωρίς καράβι, ενώ σύντομα επίκειται και η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη Γραμμή Ρέθυμνο ? Πειραιάς. Επιπλέον αποφασίστηκε σύσταση Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την εκπόνηση ειδικής μελέτης, που θα εξετάσει την ίδρυση και βιωσιμότητα ακτοπλοϊκής εταιρίας λαϊκής βάσης.
Σχετικά με το θέμα του Χωροταξικού, που συζητήθηκε με πρωτοβουλία του Γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Μανώλη Αυγενάκη, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, δήλωσε τα εξής:
 
«Καταρχάς χαιρόμαστε που η χώρα μας αποκτά επιτέλους ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό. Ωστόσο διαφωνούμε με την άνιση αντιμετώπιση του Νομού μας και της Κρήτης γενικότερα, καθώς μέσα από το πρόσφατα ψηφισθέν χωροταξικό δημιουργείται ένα δίπολο ανάπτυξης και μια ανάπτυξη δύο ταχυτήτων.  Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τη διαφωνία μας εστιάζοντας στο ότι ενώ προβλέπεται ΝΟΑΚ στην Κρήτη, αυτός δεν περιλαμβάνει τους Νομούς Ρεθύμνου και Χανίων, ενώ στο ΒΟΑΚ δεν έχει προστεθεί η σύνδεση με το αεροδρόμιο Ακρωτηρίου. Επίσης το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επιμένουν στη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Κόλπο της Μεσσαράς, ενώ το Λιμάνι Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται βοηθητικό του Λιμανιού Ηρακλείου, σε αντίθεση με το Λιμάνι Κισσάμου που έχει πρωτεύοντα μεταφορικό ρόλο. Τέλος, ιστορικά μνημεία μείζονος προβολής, όπως το Αρκάδι, η Ελεύθερνα, η Αξός κ.α. απουσιάζουν από το χωροταξικό. Για όλα τα παραπάνω για τα οποία έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας  στο Υπουργείο χωρίς ωστόσο να εισακουστούμε, θα διεκδικήσουμε την τροποποίησή τους ακόμα και με ένδικα μέσα ».
 
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη θετική γνωμοδότηση του Σώματος για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Κτηνοτροφικής Μονάδας δυναμικότητας 1126 αιγοπροβάτων στη θέση «Κακό Δάσος» του Δ.Δ. Παντάνασσας του Δήμου Συβρίτου, ιδιοκτησίας Ιερωνυμάκη Γεωργίου.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Ηλίας Λαμπίρης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Αρκαδίου, κ. Μανώλης Μανωλακάκης, ο Δήμαρχος Κουρητών, κ. Στέφανος Σημαντήρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροποτάμου, κ. Μανώλης Σκλαβάκης. Η Βουλευτής Ρεθύμνου κα Όλγα Κεφαλογιάννη απέστειλε επιστολή με τις θέσεις της καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπορούσε να παρευρεθεί.
 
 
 
Από το Γραφείο Τύπου ΝΑΡ


« επιστροφή στη κατηγορία Σφηνάκια ειδήσεων από Ρέθυμνο
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη