Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Δημόσια πρόταση για τις Μινωικές          
 07/10/08


Η Grimaldi Compagnia di Navigazione SpA, μητρική εταιρία του Ομίλου Grimaldi, ανακοίνωσε προχθές υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών της εταιρίας «Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ» (εφεξής «Minoan Lines»), που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Η Grimaldi Compagnia di Navigazione SpA (εφεξής «Oμιλος Grimaldi») θα προσφέρει 5,29 ευρώ για κάθε μετοχή της Minoan Lines. Η προσφορά διαμορφώνει τη συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρίας σε 375.198.000 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε premium 18,80% σε σχέση με τη μέση χρηματιστηριακή αξία της Minoan Lines κατά το τελευταίο εξάμηνο διαπραγμάτευσης. Η τιμή της δημόσιας προσφοράς ισούται με την υψηλότερη τιμή απόκτησης της μετοχής της Minoan Lines από τον Oμιλο Grimaldi κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Η προσφορά έγινε υποχρεωτική την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008 όταν ο Oμιλος Grimaldi αγόρασε ποσοστό 0,38% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας αντί του τιμήματος των 4,91 ευρώ ανά μετοχή. Μέσω αυτής της τελευταίας αγοράς, ο Oμιλος Grimaldi αύξησε τη συμμετοχή του και τα δικαιώματα ψήφου στη Minoan Lines στο 33,36%, υπερβαίνοντας έτσι το όριο του 1/3 για την υποχρεωτική δημόσια προσφορά.

Η δημόσια προσφορά θα υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η NBGI (του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) ενεργεί ως εταιρικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος στον Oμιλο Grimaldi. Η Intesa Sanpaolo S.p.A. ενεργεί ως Mandated Lead Arranger και χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

Η Minoan Lines έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, δραστηριοποιείται με έξι σύγχρονα πλοία (Cruise Ferries) συνδέοντας την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και την Ιταλία με την Ελλάδα. Το 2007, η Minoan Lines μετέφερε 1,57 εκατομμύρια επιβάτες, 283.000 οχήματα και 153.000 φορτηγά.

Ο κ. Emanuele Grimaldi, δ/νων σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi και πρόεδρος του δ.σ. της Minoan Lines, δήλωσε: «Η δημόσια προσφορά στη Minoan Lines είναι μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού προκειμένου να οικοδομήσουμε μια πανευρωπαϊκή δυνατή συμμαχία που θα αποτελείται από ισχυρές εταιρίες με κύρια δραστηριότητά τους τη μεταφορά επιβατών και οχημάτων διά θαλάσσης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Grimaldi επισήμανε ότι «τέτοιες ισχυρές συμμαχίες έχουν σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των θαλάσσιων δρόμων, στο οποίο ήδη περιλαμβάνονται η Grimaldi Lines (που δραστηριοποιείται στις γραμμές της Δυτικής Μεσογείου) και η Finnlines (που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Θάλασσα και τη Θάλασσα της Βαλτικής). Ευελπιστούμε ότι θα διευρύνουμε αυτή τη συμμαχία με τη Minoan Lines προσφέροντάς της παράλληλα σημαντικά οφέλη».

«Εάν η δημόσια προσφορά είναι επιτυχής», υπογράμμισε ο κύριος Grimaldi, «η Minoan Lines θα γίνει μέλος του Ομίλου Grimaldi, όμως θα παραμείνει μια μεγάλη ελληνική εταιρία που θα διοικείται από Eλληνες, διατηρώντας στέρεες ρίζες και την έδρα της στο Ηράκλειο Κρήτης.

Είμαι υπερήφανος που τους τελευταίους τέσσερις μήνες είμαι πρόεδρος της Minoan Lines. Παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα είναι μικρό, για μένα ήταν αρκετό ώστε να εκτιμήσω τον εξαίρετο επαγγελματισμό του προσωπικού της Minoan Lines σε στεριά και θάλασσα καθώς επίσης και τις διοικητικές ικανότητες του management της εταιρίας, που θα εξακολουθήσει να παραμένει στο τιμόνι της. Στα σχέδιά μας είναι η Minoan Lines να συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως εισηγμένη παραμένει και η Finnlines στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ο Oμιλος Grimaldi συμμετέχει με ποσοστό 64%».

Τελειώνοντας, ο κ. Grimaldi τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χάρη στις οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν από τη συνεργασία των δύο μερών, ο Oμιλος Grimaldi και η Minoan Lines μπορούν μαζί να αυξήσουν σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, προσφέροντάς τους υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο πολύ φιλόδοξος στόχος θα πρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς σε σημαντικές επενδύσεις για να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες μας στις γραμμές της Αδριατικής και στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς».

Eνας από τους ηγετικούς ομίλους παγκοσμίως στη μεταφορά οχημάτων, ο Oμιλος Grimaldi, ανήκει στην οικογένεια Grimaldi. Με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, δραστηριοποιείται με 126 πλοία, 84 από τα οποία είναι ιδιόκτητα, και 8.000 προσωπικό. Το 2007, ο Oμιλος Grimaldi σημείωσε έσοδα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετέφερε 2,4 εκατομμύρια επιβάτες, 2,8 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα και 1,8 εκατομμύρια φορτηγά, επικαθήμενα και containers. Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου περιλαμβάνει 30 νέα πλοία αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρόνο παράδοσης έως το 2011.

Πηγή: Express

« επιστροφή στη κατηγορία Ναυτιλία
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη