Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Αχ, αυτοί οι μύκητες!
Το καλοκαίρι πέρασε αλλά σου άφησε ανεξίτηλες τις αναμνήσεις του, κυρίως στο σώμα σου. Λίγο η πισίνα, λίγο η ηλιοθεραπεία στην άμμο και έγιναν μόνιμοι κάτοικοι του κόλπου σου. Δες τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς απ´ αυτούς. Ή ακόμα καλύτερα, τί πρέπει να προσέξεις για να μην τους συναντήσεις ποτέ στο δρόμο σου.

Τις πταίει; Η μυκητίαση του κόλπου είναι πολύ συχνή πάθηση στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Περίπου το 75% όλων των γυναικών είχαν, έχουν ή θα έχουν προσβληθούν απ´ αυτούς, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Στα υγρά του κόλπου υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί που σε προστατεύουν από μολύνσεις. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και μύκητες σε ένα φυσιολογικό ποσοστό 2%. Εξαιτίας συγκεκριμένων αιτιών ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθεί υπερανάπτυξη των μυκητών που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο.

Η αιτία του κακού:  οι μύκητες προκύπτουν εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων όπως είναι το στρες, η αϋπνία, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή αντιβιοτικών, η εγκυμοσύνη, ακόμα και η κατάχρηση αντισηπτικών.

Ευαίσθητος πληθυσμός: οι πιο ευπαθείς είναι όσες...

...έχουν ελλειπή υγιεινή: στην ίδια λογική και οι συχνές κολπικές πλύσεις μπορούν να έχουν το ίδιο κακό αποτέλεσμα.

...παίρνουν αντιβιοτικά: τα οποία εκτός από την ευεργετική τους δράση, διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων σε όλον τον οργανισμό και στον κόλπο, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητών.

....εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης. Η αύξηση της συγκεκριμένης οφείλεται είτε σε πιθανή εγκυμοσύνη, είτε στην λήψη αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν αυξημένη δόση της προγεστερόνης.

...έχουν αυξημένο σάκχαρο. Ο σακχαρώδης διαβήτης κρίνεται ένοχος και για τους μήκυτες. Το αυξημένο σάκχαρο στα ούρα, αυξάνει και τον πληθυσμό τους.

Τα ύποπτα σημάδια: εύκολα μπορείς να μπερδέψεις τη μυκητίαση με μία κοινή κολπίτιδα. Τα βασικά συμπτώματα είναι:

      Για σένα:

 • η φαγούρα(κνησμός)
 • ο έντονος ερεθισμός
 • πόνος ή κάψιμο
 • έντονες λευκές, παχύρρευστες εκκρίσεις (συνήθως είναι άοσμες)
 • επίπονη ερωτική επαφή ή ούρηση

Για εκείνον:

 • φαγούρα στη βάλανο
 • ξεφλούδισμα και μικρές πληγές στον άξονα του πέους, στο όσχεο και στο σύνολο των γεννητικών οργάνων 
 • τσούξιμο κατά την ούρηση
 • διάρροια

Διάγνωση: συνήθως γίνεται μικροβιολογική εξέταση των κολπικών υγρών για να διαγνωστεί η μυκητίαση και να αποκλειστεί κάποιο άλλο μακρόβιο. Ήδη την αγορά κυκλοφορεί το ´´V- Fem", το πρώτο τεστ οικιακής χρήσης για τη διάγνωση της μηκυτίασης σε σχέση με άλλες μορφές βακτηρίων.

Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις μολυνθεί:

Απόφυγε την ερωτική επαφή, κυρίως την ελεύθερη, χωρίς προφυλακτικό.

Επισκέψου τον γυναικολόγο. Εκείνος θα σου συστήσει μια ολοκληρωμένη θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν θεραπείες μιας μέρας και θεραπείες διάρκειας από τρεις ημέρες έως μία εβδομάδα. Μιλάμε για κολπικά υπόθετα και κρέμες.

Η θεραπεία απευθύνεται ταυτόχρονα και στους δύο ερωτικούς συντρόφους. Αν εσύ αποθεραπευτείς αλλά ο εραστής σου όχι, οι μύκητες θα ξαναρθούν μετά από μια επαφή χωρίς προφυλακτικό. Οι χρόνιες μυκητιάσεις συνήθως, χρειάζονται θεραπεία με χάπια από το στόμα, που έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Απόφυγε το ξύσιμο στην ερεθισμένη περιοχή

Πώς θα προστατευτείς:

 • Άλλαζε συχνά πετσέτες στο μπάνιο και γενικά πρόσεξε την προσωπική σου υγιεινή.
 • Πλένε καθημερινά το μαγιό σου με χλιαρό νερό και μαλακό σαπούνι μετά το μπάνιο στην θάλασσα ή την πισίνα. Το μέτρο ισχύει τόσο για τα θερινά μπάνια αλλά και για σένα που είσαι χειμερινή κολυμβήτρια.
 • Βάλε το γιαούρτι στη διατροφή σου.
 • Η βιταμίνη C θα σε προφυλάξει από τους μύκητες. Γι´ αυτό, αν είσαι επιρρεπής πίνε καθημερινά φυσικούς χυμούς.
 • Αν πρέπει να πάρεις κάποιο αντιβιοτικό, ζήτα από το γιατρό να σου χορηγήσει προληπτικά, κάποιο αντιμυκητικό υπόθετο. Τα ένζυμα που συνήθως χορηγούνται προληπτικά, δεν φέρνουν πάντα αποτέλεσμα.
 • Απόφυγε να κάθεσαι στην άμμο ή σε οποιοδήποτε βρεγμένο σημείο. Οι υγρές επιφάνειες είναι η βασική εστία ανάπτυξης μυκητών.


« επιστροφή στη κατηγορία Γυναίκα. Τα πάντα για το γυναικείο φύλλο
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη