Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Σχέδιο για λειτουργία ναυτιλιακής γραμμής Ελλάδος - Αιγύπτου          
 25/11/08-18:36

  Στη σημασία που έχει η περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, εν μέσω του πλαισίου που έχει διαμορφώσει η διεθνής οικονομική κρίση, εστίασε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ στη συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, στην Αθήνα.

    Ο κ. Ρασίντ αναφέρθηκε στη βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς όπως επισήμανε τα τελευταία χρόνια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Αίγυπτο σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η ναυτιλία και ο τραπεζικός κλάδος. Επιπλέον, είπε πως η δραστηριοποίηση αιγύπτιων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, όπως ο Ναγκίμπ Σαουίρις ενθαρρύνει και άλλες αιγυπτιακές εταιρείες να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας. Όπως σημείωσε "η αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων σε διμερές επίπεδο θα ωφελήσει τόσο την Αίγυπτο όσο και την Ελλάδα, αναπτύσσοντας τις οικονομίες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας".

    Όπως ανέφερε ο αιγύπτιος υπουργός, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Πέτρο Δούκα, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ένα σχέδιο για τη λειτουργία μιας ναυτιλιακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την πιο γρήγορη μεταφορά προϊόντων (σσ. το σχέδιο αφορά ευέλικτα μικρά πλοία που θα μεταφέρουν εμπορεύματα μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Ιταλίας). Όπως είπε ο κ. Ρασίντ, η αιγυπτιακή κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί αυτού του σχεδίου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ισχυρής παρουσίας της στο ναυτιλιακό τομέα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, ο κ. Ρασίντ είχε την ευκαιρία να συζητήσει και τις δυνατότητες συνεργασίας σε ό,τι αφορά την μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για διάφορους τομείς, όπως του δέρματος και της ξυλείας. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε και η προοπτική επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) καθώς και η συνεργασία σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικότερα στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

    Σε ό,τι αφορά τη διεθνή οικονομική κρίση, ο κ. Ρασίντ επισήμανε πως η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία της Αιγύπτου αλλά, όπως τόνισε "η καλύτερη προσέγγιση είναι να είσαι επιθετικός προσδιορίζοντας το τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου το διμερές εμπόριο να αναπτυχθεί και να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις σε διάφορους τομείς, και να το κάνεις". Όπως σημείωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα διαθέσει κεφάλαια για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, ενώ παράλληλα θα στηρίξει τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.

    Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της αιγυπτιακής οικονομίας αφού, όπως είπε, ακόμα και σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Αίγυπτο, εκ μέρους ξένων επενδυτών, κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και από την Ελλάδα.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις των Σομαλών πειρατών στον Κόλπο του ´Αντεν και το κατά πόσο θα επηρεάσουν το διεθνές εμπόριο, ο κ. Ρασίντ τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά μετά την κλιμάκωση που εκδηλώθηκε με την κατάληψη του σαουδαραβικού δεξαμενόπλοιου. Όπως σημείωσε, αν και κανείς δεν το περίμενε, αποτελεί πραγματικότητα και σημείωσε πως η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας είναι δυναμική, ενώ τόνισε πως με τις κατάλληλες κινήσεις των εμπλεκόμενων δυνάμεων το πρόβλημα θα επιλυθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Πηγή: Express.gr 

« επιστροφή στη κατηγορία Ναυτιλία
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη