Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Βελτίωση των μέτρων για στήριξη τουρισμού          
31/12/08

 Στο πρώτο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο έτος θα περιληφθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δέσμη μέτρων υπέρ του τουρισμού που ανακοίνωσε πριν από τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
 
Αυτό τόνισαν στους τουριστικούς φορείς ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Yπουργείο Οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΞΠΡΕΣ, κατά τη συνάντηση, ύστερα από πρόσθετες παρεμβάσεις των φορέων και την ανταπόκριση της ηγεσίας του Yπουργείου Οικονομίας, προέκυψαν ορισμένα νεότερα στοιχεία που ενισχύουν τη βαρύτητα των μέτρων.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
? Η μείωση του Τέλους Παρεπιδημούντων στο 0,5% θα ισχύσει και για άλλες επιχειρήσεις πέραν των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων, μεταξύ των οποίων τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Κατέστη δε σαφές ότι η διαφορά εσόδων για τους ΟΤΑ θα αντισταθμιστεί επαρκώς.
? Η μείωση του ΕΤΑΚ, θα συνοδεύεται και από αντίστοιχη μείωση του πλαφόν του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (για τα κτίρια) σε 33 λεπτά ανά τ.μ.
? Τα κονδύλια που θα διατεθούν το 2009 μέσω του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό και τις τουριστικές επενδύσεις θα αυξηθούν σε 120 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο, μακράν, σχετικό ποσό που έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα.
? Σχετικά με το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ που θα διατεθεί μέσω των τραπεζών γενικότερα στην αγορά, τονίστηκε ότι θα υπάρχει «τοποτηρητής» από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τομέας θα ωφεληθεί στον βαθμό που του αναλογεί.
? Τέλος, μεγάλη προσοχή θα δοθεί ως προς την ενίσχυση του τουρισμού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Προς την κατεύθυνση αυτή, ως πρώτο μέτρο εξετάζεται η διάθεση κονδυλίου της τάξης των 3 εκατ. ευρώ για δράσεις που θα εξειδικευθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει η επεξεργασία των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων για τα οικονομικά μέτρα και ανέφερε ότι πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου θα υπάρξει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Aρη Σπηλιωτόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μέτρα τα οποία προωθούνται:
1. Αυξάνονται οι δαπάνες για προβολή της χώρας, κατά 50%, με στόχο τη συγκράτηση του αριθμού των επισκεπτών. Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι φέτος θα διατεθούν για προβολή του τουρισμού περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ.
2. Μειώνεται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), από 1? επί της αξίας του κτίσματος και 6? επί της αξίας του οικοπέδου, σε 0,33? για τα έτη 2009 και 2010.
3. Αναστέλλεται για ένα έτος η καταβολή εισφοράς του Ν. 128/75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Η εισφορά αυτή ανέρχεται σε 0,6% και αποτελεί μία υπολογίσιμη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.
4. Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του «Προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας στην Οικονομία».
5. Υλοποιείται άμεσα και δυναμικά το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται δράσεις τουριστικών υποδομών, υπηρεσιών και Επιχειρήσεων.
6. Μειώνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων για την Αυτοδιοίκηση, από το 2%, σε 0,5%.
7. Λαμβάνεται μέριμνα για άμεση επιστροφή από τις ΔΟΥ του οφειλόμενου ΦΠΑ.
8. Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, παρέχεται κεφάλαιο κίνησης, με πλήρη επιδότηση των τόκων, μέχρι του ποσού των 350 χιλ. ευρώ.
9. Δίνεται άμεση προτεραιότητα στην καταβολή των οφειλομένων ποσών των επιχορηγήσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
10. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της λειτουργικής τακτοποίησης τουριστικών καταλυμάτων που αποτελούσε πάγιο και χρόνιο πρόβλημα.
11. Μετατρέπεται το εποχικό επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
12. Αυξάνεται κατά 21% για το 2009 ο αριθμός των εισιτηρίων για τον κοινωνικό τουρισμό, που οργανώνει η Εργατική Εστία.
13. Λειτουργεί πρόγραμμα κατάρτισης με θεωρητική και πρακτική άσκηση και υποχρέωση των επιχειρήσεων που μετέχουν να απορροφήσουν 30% όσων καταρτίζονται.
14. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την τόνωση των ξενοδοχείων και άλλων συναφών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας, που έχουν υποστεί ζημιές από τα τελευταία θλιβερά συμβάντα.
Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, ο άμεσος και έμμεσος οικονομικός «αντίκτυπος» του πακέτου για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αποτιμάται σε ένα επίπεδο των 250 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά για τα ξενοδοχεία, η ελάφρυνση που προκύπτει, τόσο από τη μείωση του ΕΤΑΚ όσο και από τη μείωση του Τέλους Παρεπιδημούντων, είναι πολύ σημαντικά μεγέθη.
Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Α. Ανδρεάδης και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Φωκάς. Από πλευράς ΥΠΟΙΟ μετείχαν ο γενικός γραμματέας του Γ. Σιδηρόπουλος και ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Π. Δρόσος.
Πηγή: Express.gr 

« επιστροφή στη κατηγορία Επαγγελματικά Νέα,Επιχειρήσεις
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη