Κρητική Κουζίνα (συνταγές)

ειδήσεις από 1 έως 15
Βρέθηκαν συνολικά : 19 ειδήσεις
Σελίδα: 1 από τις 2 συνολικά

Επιστροφή στην αρχική σελίδα »


Κρητική Κουζίνα και Κρητική Διατροφή

Για τους κρητικούς το μυστικό της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι απλό.Τρώνε ότι παράγει η πλούσια γη τους! Πολλά φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κηπευτικά, όσπρια,τυριά και ψωμί. Αρωματίζουν τη γεύση με θαυμάσια αρωματικά φυτά, παρασκευάζουν γλυκίσματα με φυσικές γλυκαντικές ύλες, μέλι και πετιμέζι, και συνοδεύουν το γεύμα τους με εξαιρετικό κρητικό κρασί. Κρέας δεν τρώνε συχνά, ή δεν έτρωγαν μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες. Η ευρηματικότητα των ανθρώπων αξιοποίησε στο έπακρο τη δυνατότητα συνδυασμών και σήμερα υπάρχει ένα ατέλειωτο πλήθος συνταγών που δίνουν εξαιρετικά εδέσματα.
Η κρητική κουζίνα φημίζεται για τις μοναδικές της γεύσεις. Κατά την παραμονή σας στο νησί η σε καταστήματα κρητικών προιόντων που βρίσκονται σε όλη σχεδών την Ελλάδα μπορείτε να δοκιμάσετε εκλεκτές συνταγές, που φτιάχνονται με κρητικά προϊόντα τα οποία επίσης ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητά τους και την αυθεντική τους γεύση.
Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες κρητικές συνταγές και μερικά μυστικά για την κρητική Διατροφή:
 
 
Πρώτη  |  Προηγούμενη  |   1 2 | Επόμενη  |  Τελευταία (2)


» Γαρδούμια
Γαρδούμια λέμε τα μαγειρεμένα, λεπτά έντερα μικρών ζώων, αρνιών και κατσικιών, τυλιγμένα σε κομμάτια κοιλιάς ή ποδιών .


» Μουσταλευριά
Βράζουμε το μούστο σε κατσαρόλα με ανάλογη στάχτη τυλιγμένη σε τουλπάνι. Αφήνουμε να κατασταλάξει και σουρώνουμε. Κρατάμε ένα φλιτζάνι

» Το πετιμέζι
Την εποχή του τρύγου έχουμε ή αγοράζουμε μούστο (περίπου 5 - 10 κιλά). Βάζουμε τον μούστο σε κατσαρόλα κατάλληλη για την ποσότητα του και ρίχνουμε στάχτη, 2

» Ο Γαλόχοντρος η Χόντρος
Ο χόντρος είναι χοντροαλεσμένο στο χειρόμυλο σιτάρι. Διαφέρει από τον ξινόχοντρο γιατί ο τελευταίος είναι αλεσμένο σιτάρι με ξινισμένο (ξιδιασμένο) γάλα.


» Ο ξινόχοντρος
Ο ξινόχοντρος παρασκευάζεται από χοντροαλεσμένο σιτάρι και ξινισμένο (ξιδιασμένο) γάλα

» Οι τηγανίτες της Κρήτης
Οι τηγανίτες υπήρξαν η εύκολη λύση να «στραβώσει κάποιος την πείνα του». Συνήθως τις μαγείρευαν το βράδυ όταν, λόγω των αγροτικών εργασιών, οι νοικοκυρές δεν προλάβαιναν να μαγειρέψουν κάποιο άλλο φαγητό

» Κρητικές Τσακιστές Ελιές
Το φθινόπωρο μαζεύουμε ελιές τσουνάτες προσέχοντας να μην είναι τρυπημένες από το δάκο. Αφού τις πλύνουμε, με μια πέτρα ή ένα σφυράκι χτυπάμε μια ? μια την ελιά μέχρι να σπάσει, να τσακίσει δηλαδή.

» Το εφτάζυμο Κρητικό Ψωμί
Το εφτάζυμο είναι είδος ψωμιού «πολυτελείας» που λόγω της δυσκολίας της παρασκευής του το φτιάχνανε σχετικά σπάνια και δεν προοριζότανε για καθημερινή κατανάλωση.

» Το λαδοκούλουρο (Κρητική Συνταγή με ελαιόλαδο)
Στα παλιά χρόνια, το λαδοκούλουρο ήταν το «γλυκό» που έφτιαχναν οι νοικοκυράδες στα μικρά παιδιά τους όταν ζύμωναν κι έφτιαχναν το ψωμί της οικογένειας.


» Το αθόγαλο
Τον καιρό που οι τυροκόμοι ξεχωρίζανε το γάλο μόνο από το χρώμα του, αγοράζανε δηλαδή «άσπρο γάλα» με διαφορά τιμής μόνο στη διάκριση πρόβειο ?αιγών, υπήρχε

» Οι οματές
Οι οματές είναι Χριστουγεννιάτικο φαγητό που μαγειρευότανε την περίοδο των Χριστουγέννων όταν η κάθε οικογένεια έσφαζε το δικό της χοίρο.


» Σύγλινα Κρητική Διατροφη
Τα σύγλινα είναι ένας από τους παραδοσιακούς τρόπους διατήρησης του χοιρινού κρέατος

» ΚΟΛΛΥΒΑ (Κρητική Συνταγή)
Βάζομε το σιτάρι να βράσει σε κρύο νερό. Όταν βράσει το βγάζομε από το τσικάλι, το πλένομε με κρύο νερό και το σουρώνουμε.

» Ξεροτήγανα κρητικά του γάμου
Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.

» Σφακιανές Πίτες με μυζήθρα και Μέλι
  1. Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι, τη τσικουδιά και το νερό και κάνουμε μιά ζύμη μαλακή.Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια, (όσες και οι πίτες που θα κάνουμε) και ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 6-7 εκατοστών.


Πρώτη  |  Προηγούμενη  |   1 2 | Επόμενη  |  Τελευταία (2)

Επιστροφή στην αρχική σελίδα »
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη