Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
«Eκρηξη» κατά 229,2% των ακάλυπτων επιταγών          
 17/03/09

EΠITEINETAI η πιστωτική ασφυξία στην αγορά, καθώς τον Φεβρουάριο του 2009, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν εκρηκτική άνοδο, με τη συνολική αξία να αυξάνεται κατά 229,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και να διαμορφώνεται στα 222,3 εκατ. ευρώ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό από ακάλυπτες επιταγές στο πρώτο δίμηνο του 2009 αγγίζει τα 449 εκατ. ευρώ, όσο περίπου ήταν ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2008 (511 εκατ. ευρώ).
Τραπεζικοί και επιχειρηματίες μιλώντας στην «Ε» τονίζουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, η οποία είναι ενδεικτική των συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά. Προσθέτουν μάλιστα ότι αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες, καθώς πρόκειται να «σκάσουν» οι επιταγές που κόπηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξεκινούσε η κρίση, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σημαντική πτώση σημείωσαν οι νέες χορηγήσεις δανείων τον Ιανουάριο, με τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης να υποχωρεί στο 15,1% από 16,4% τον Δεκέμβριο του 2008.
ΣE περιβάλλον πιστωτικής ασφυξίας βρίσκεται ο εγχώριος επιχειρηματικός κόσμος καθώς τον Φεβρουάριο του 2009 και για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν εκρηκτική άνοδο, με τα ποσά να αυξάνονται κατά 229,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και να διαμορφώνονται στα 222.3 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή το σύνολο από ακάλυπτες επιταγές στο πρώτο δίμηνο του 2009 αγγίζει τα 449 εκατ. ευρώ, όσα περίπου ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Σύμφωνα με παράγοντες τόσο από τον τραπεζικό όσο και από τον εμπορικό κλάδο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη η οποία είναι ενδεικτική των συνθηκών έλλειψης ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά και μάλιστα όταν στο σύνολό τους οι εκτιμήσεις θέλουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες.
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η υπάρχουσα κατάσταση συνηγορεί στο γεγονός ότι και το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διπλή πίεση προερχόμενη τόσο από την έλλειψη ρευστότητας όσο και από τη χαμηλή ζήτηση.
Παράλληλα σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος, περιμένει επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες και μάλιστα θεωρεί ότι ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας "κλειδί" καθώς τότε θα "σκάσουν" επιταγές που κόπηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ξεκίναγε για τα καλά η κρίση. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιχειρηματίες, ο μεγάλος φόβος της αγοράς, είναι η λήξη των 6μηνων επιταγών που εκδόθηκαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν δηλαδή ξεκίναγε η κρίση.
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (και άλλοι φορείς της αγοράς) περιμένουν ότι οι περισσότερες από τις επιταγές αυτές δεν θα καλυφθούν, ενώ ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε σειρά από «κανόνια» και «λουκέτα» επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας, τα ποσά από ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 229,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, και διαμορφώθηκαν στα 222,3 εκατ. ευρώ, έναντι 67,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2008.
Την ίδια στιγμή οι ακάλυπτες επιταγές εμφανίζονται οριακά μειωμένες, κατά 1,8% περίπου σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009, όπου και είχαν διαμορφωθεί στα 226,5 εκατ. ευρώ.
Στελέχη του εμπορικού κόσμου θεωρούν ότι μερίδιο ευθύνης για την «έξαρση» των ακάλυπτων τους τελευταίους μήνες έχει η γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η κρίση ρευστότητας.
Από την επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγει η Τειρεσίας, «έκρηξη» κατέγραψαν κατά την διάρκεια του 2008 το σύνολο των δεικτών ασφυξίας (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές), έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.
Συγκεκριμένα το σύνολο των ποσών από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές τον Φεβρουάριο του 2009 ανήλθαν σε 263,4 εκατ. ευρώ έναντι 80 μόλις εκατ. ευρώ περίπου το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 229,2%.
Σε ό,τι αφορά στις απλήρωτες συναλλαγματικές, καταγράφουν αύξηση σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2008 σημειώνοντας αύξηση κατά 25,4%, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009 (25,4 εκατ. ευρώ) εμφανίζονται μειωμένες κατά 38%.
Κ. Παπαγρηγόρης
Πηγή: Express.gr



« επιστροφή στη κατηγορία Δάνεια-Τραπεζικά Νέα - Προιόντα
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη