Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Αναπόφευκτες οι απολύσεις στον τουρισμό          
 23/03/09

 

  Κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας επικρατεί στις τάξεις της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τους εν Ελλάδι φορείς του τουρισμού στη διάρκεια του τρίτου διεθνές συνεδρίου Tourism & Property in Greece, με θέμα "Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό", που διοργάνωσε η εταιρία Real Travel.

    Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της τουριστικής χρονιάς και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ Κώστας Δρακόπουλος επεσήμανε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό πόσες τουριστικές μονάδες θα ανοίξουν εγκαίρως φέτος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ Μάκης Φωκάς εξέφρασε την άποψη ότι οι απολύσεις θα είναι αναπόφευκτες στον τουριστικό κλάδο και στην ξενοδοχεία συγκεκριμένα.

    Το μεγάλο στοίχημα, όπως τόνισαν με μια φωνή οι φορείς, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, και η επέκταση του μέτρου της επιδότησης εργασίας, με τον κ. Φωκά να κάνει λόγο και για επιπλέον μέτρα για την τουριστική βιομηχανία. Οπως ανάφερε τα υπάρχοντα μέτρα δεν είναι αρκετά για να ανταποκριθούν στο μέγεθος της κρίσης και πλέον θα πρέπει να ληφθούν και νέα με ορίζοντα υλοποίησης από 2010. Οι Ξενοδόχοι ζητούν μέτρα προς την κατεύθυνση της απασχόλησης αλλά και της ενίσχυσης της επικοινωνίας και εκφράζουν την απορία γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί το στρατηγικό σχέδιο Μάρκετινγκ που συνέταξε στο παρελθόν η ομάδα του Ισπανού γκουρού του τουρισμού Μπόρντας.

    Με τις αφίξεις να προδιαγράφονται πτωτικές για το 2009, όπως τονίστηκε, το ζητούμενο είναι να περιοριστούν φέτος οι απώλειες. Ο κ. Δρακόπουλος τόνισε ότι στο σοβαρό το ενδεχόμενο της πτώσης των αφίξεων έως και 20% αυτό θα σημάνει 2 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα αλλά και 50.000 ανέργους.

    Για δυο σενάρια στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης φέτος έκανε λόγο ο Αρης Ικκος, διευθύνων σύμβουλος της GBR Consulting. Αναφερόμενος σε έρευνα που διενήργησε η GBR Consulting, το αισιόδοξο για τον κ. Ικκο είναι πτώση αφίξεων κατά 10% ενώ το απαισιόδοξο κυμαίνεται από 15%-έως 20%. Στο μεν πρώτο σενάριο οι απώλειες των εσόδων για το κράτος θα είναι 7 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος των ξενοδοχείων θα μειωθεί κατά 835 εκατ. ευρώ συνολικά. Στο δεύτερο σενάριο τα τουριστικά έσοδα θα μειωθούν κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ για τους ξενοδόχους τα έσοδα θα μειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Φέτος, ο κ. Ικκος εκτιμά ότι 14.000-20.000 θα μείνουν άνεργοι στον τουριστικό κλάδο.

    Στον αντίποδα ο Γιάννης Kent διευθύνων σύμβουλος της You Travel.Com εκτίμησε ότι η πτώση στις αφίξεις θα κυμανθεί από 5% έως 7%, ενώ τα τουριστικά έσοδα θα καταγράψουν πτώση από 15% έως 17%. Στην ανάλυση που έκανε ο κ. Kent επεσήμανε ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχουν εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα του Internet τη στιγμή που το 30% των ´Αγγλων επιλέγουν τα τουριστικά πακέτα για τις διακοπές τους μέσω του διαδικτύου.

    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου, ενώ ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε την ανάγκη επανίδρυσης του κράτους, μίλησε για ολιγωρία από την πλευρά της κυβέρνησης αντιμετώπισης της κρίσης στον τουρισμό και δεσμεύτηκε για στήριξη των επενδυτών από την πλευρά του.

    Ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Δρ. Εμμανουήλ Αλεξενδράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νεοσυσταθείσα Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων του Τομέα Τουρισμού που θα ασκεί καθήκοντα δικαιούχου καθώς και καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας για πράξεις αρμοδιότητας του υπουργείου.

Πηγή: Express.gr 

« επιστροφή στη κατηγορία Επαγγελματικά Νέα,Επιχειρήσεις
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη