Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
ΤΕΕ: Νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων          
08/04/09

 Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΕΔΑΣτΕ) και την Επιστημονική Εταιρία Πολεοδομικού και Χωροταξικού Δικαίου (ΕΕΠΧΔ), αποφάσισαν να οργανώσουν τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, στις 18:30, Ημερίδα με θέμα «Νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων».
Επισημαίνεται ότι το ΤΕΕ είναι αντίθετο με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει θέματα αυθαίρετης δόμησης με αποσπασματικό τρόπο και αντί να θέτει τέλος στο μείζον αυτό πρόβλημα, το διαιωνίζει.
Χώρα με το επίπεδο ανάπτυξης της Ελλάδας, είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζει τέτοια θέματα ως αντικείμενο-ευκαιρία μιας έκτακτης κάλυψης αναγκών του προϋπολογισμού.
Πρόκειται για μια συζήτηση αδιέξοδη, που αναδεικνύει το απαράδεκτο γεγονός χιλιάδες πολίτες να τελούν υπό ομηρία προστίμων και αποφάσεων, που μπορεί να εφαρμοστούν μπορεί και όχι.
Ταυτόχρονα είναι μια συζήτηση η οποία, για άλλη μια φορά, οδηγεί στην εμπέδωση της κοινής, πλέον, αντίληψης, ότι η αυθαιρεσία δεν τιμωρείται, αλλά - αργά ή γρήγορα και ανάλογα με τις έκτακτες ανάγκες, οικονομικές ή κομματικές - επιβραβεύεται.
Περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, αυτή η αντίληψη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Το ΤΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, πέραν νομοθετημάτων που δεν εφαρμόζονται και εξαγγελιών που δεν υλοποιούνται.
Η συζήτηση για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, με τις προϋποθέσεις που άνοιξε, πρέπει άμεσα να κλείσει.
Το ζήτημα, όμως, πρέπει να μείνει ανοικτό σε μια συζήτηση, που με προϋποθέσεις επιστημονικής παρέμβασης και κοινωνικής ευαισθησίας, θα οδηγήσει σε προτάσεις για να ληφθούν μέτρα αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία, εφαρμόσιμα κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, που ως στόχο θα έχουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί, αλλά, ταυτόχρονα θα βάζει τέλος στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης που μαστίζει τη χώρα και στοιχίζει υπερβολικά στο κράτος και τους πολίτες.
Αυτό το σκεπτικό θα τεθεί κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που οι συνεργαζόμενοι επιστημονικοί φορείς αποφάσισαν, εισηγητές της οποίας θα είναι ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γώγος, ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ Αναστάσιος Παπαϊωάννου και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος, με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και πρόεδρο της ΕΕΠΧΔ Κωνσταντίνο Μενουδάκο.
Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός και η πρόεδρος της ΕΔΑΣτΕ Αγγελική Θεοφιλοπούλου.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60). Εξάλλου, το ΤΕΕ αποφάσισε να καλέσει τους συνδιοργανωτές της Ημερίδας να οργανώσουν, στα τέλη Ιουνίου, και μια συνδιάσκεψη με θέμα «Σχεδιασμός και αυθαίρετη δόμηση», στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, τα πολιτικά κόμματα, οι επιστημονικές οργανώσεις και φορείς συλλογικής έκφρασης των πολιτών.
Στόχος της συνδιάσκεψης είναι να διαμορφωθεί κοινή άποψη και αντίληψη αναφορικά με την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης, με εργαλείο τον έγκαιρο και ορθό σχεδιασμό του χώρου, όπου και όταν οι επεκτάσεις σχεδίων πόλης κρίνονται εξ αντικειμένου απαραίτητες.
Με άλλα λόγια, να ανατραπεί η έως τώρα πρακτική που ήθελε τον σχεδιασμό να έπεται της αυθαίρετης δόμησης, σε μια ατελέσφορη προσπάθεια άρσης των πολεοδομικών και άλλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και βιώνουν οι πολίτες.
 
Πηγή: ΑΠΕ  08/04/09



« επιστροφή στη κατηγορία REAL ESTATE νέα
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη