Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Τον Απρίλιο ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό προκειμένου να σταλεί ακόμη πιο σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους και τις διεθνείς αγορές για τις προθέσεις της όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις. Ο Αν. Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι μπορεί να φέρει τον νόμο προς ψήφιση μέχρι τα τέλη Απριλίου υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία των κομμάτων να μην περιμένουν τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης.


Η ανάγκη να σταλεί ακόμη πιο σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους και τις διεθνείς αγορές για τις προθέσεις της, όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις, οδηγεί την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα του διαλόγου έθετε τον Ιούνιο ως καταληκτική ημερομηνία για τη νομοθετική πρωτοβουλία, ο Αν. Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι μπορεί να φέρει τον νόμο προς ψήφιση μέχρι τα τέλη Απριλίου υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία των κομμάτων να μην περιμένουν τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης και να χρησιμοποιηθούν οι μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί από τη ΓΣΕΕ και τους υπόλοιπους φορείς.

Η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς στις αναγκαίες αλλαγές είχε τη συναίνεση τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΛΑ.Ο.Σ.

Ενδεικτική η τοποθέτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γερ. Γιακουμάτου που προέτρεψε τον υπουργό να μη χαθεί άλλος χρόνος καθώς είναι προδιαγεγραμμένη η άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας: «Σήμερα, εδώ και τώρα, να ληφθούν μέτρα. Αυτό που λέγεται για τον Ιούνιο δεν ωφελεί κανέναν», κατέληξε.


Συμφωνία
Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος διαπίστωσε με ανακούφιση τη συμφωνία των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ) για την ανάγκη επίσπευσης των ζωτικής σημασίας αποφάσεων για το ασφαλιστικό και σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να δοθούν λύσεις. Ο κ. Λοβέρδος, πάντως, επέκρινε την καθολική άρνηση που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν προτείνει το παραμικρό.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο παριστάμενος υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης επανέλαβαν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων ηλικίας, των εισφορών και μείωση των συντάξεων καθώς αυτά έχουν βραχεία και περιορισμένη αποτελεσματικότητα.


Εισφοροδιαφυγή
Τον βρόχο στα ασφαλιστικά ταμεία σφίγγει την ίδια ώρα και η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, και μάλιστα των βεβαιωμένων οφειλών, που έχει φτάσει σε ποσοστά ρεκόρ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο Γ. Κουτρουμάνης. Ειδικότερα στον ΟΑΕΕ η μη ανταπόκριση ανέρχεται στο 38% , στον ΟΓΑ στο 35% και στο ΙΚΑ στο 27%.

Η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης διαβεβαίωσε ότι από την αρχή του χρόνου θα προχωρήσει σε μεικτούς και αποτελεσματικότερους ελέγχους με στόχο τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.

Εν τω μεταξύ, στο ποσόν των 370 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των φαρμακευτικών εταιρειών στα Ταμεία εξαιτίας της μη καταβολής του 3% που προβλέπει ο νόμος ότι επιστρέφονται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την προμήθεια των φαρμάκων.

Από το ποσό μόνο 14 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009 από τα ταμεία που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας ενώ ο Αν. Λοβέρδος δεν δίστασε να μιλήσει για απληστία των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα επιδιώξει να καταβληθεί το σύνολο του ποσού και προανήγγειλε ριζοσπαστική αλλαγή στο υφιστάμενο σύστημα στο πλαίσιο της μεγάλης νομοθετικής παρέμβασης που θα έρθει τον Φεβρουάριο στη Βουλή για τα φάρμακα, τα αναλώσιμα και τις ιατρικές υπηρεσίες.


Εισφοροδιαφυγή
«Σήμερα βρισκόμαστε σε επίπεδα ρεκόρ με την εισφορο-διαφυγή να φτάνει στο 25% - 40% και δεν αναφερόμαστε στην αδήλωτη, τη μαύρη εργασία αλλά στις εισφορές που έχουν βεβαιωθεί και δεν εισπράττονται», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας. Στον ΟΑΕΕ η μη ανταπόκριση ανέρχεται στο 38% , στον ΟΓΑ στο 35% και στο ΙΚΑ στο 27%.

Οφειλές στα Ταμεία
Στο ποσόν των 370 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των φαρμακευτικών εταιρειών στα Ταμεία εξαιτίας της μη καταβολής του 3% που προβλέπει ο νόμος. Από το ποσό μόνο 14 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009 από τα ταμεία που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας.


Μπαίνει ηλεκτρονική «απόχη» για 1 εκατομμύριο ανασφάλιστους
Στην ανασύσταση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και στην ηλεκτρονική διασύνδεσή του με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι ανασφάλιστοι και, σε συνδυασμό με την ένταση των ελέγχων, να περιοριστούν η εισφοροδιαφυγή (άνω των 8 δισ. ευρώ ετησίως) και οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα προχωρήσει μέσα στο 2010 η κυβέρνηση.

Την αλλαγή προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται σήμερα στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων των κοινωνικών εταίρων υπό τον υπουργό Α. Λοβέρδο. Με βάση την εισήγηση του ΣΕΠΕ που παρουσιάζει η «Η» οι βασικές αλλαγές θα είναι:

Η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και η εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τη διασύνδεση με τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ και την τήρηση ενιαίου μητρώου επιχειρήσεων.

Η ηλεκτρονική κατάθεση καταστάσεων προσωπικού, συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και άλλων εγγράφων.

Η αύξηση των Επιθεωρητών Εργασίας και η ένταση των ελέγχων.

Η επιβολή διοικητικών κυρώσεων από το Σ.ΕΠ.Ε (χωρίς τη μεσολάβηση άλλων αρχών όπως π.χ. των περιφερειαρχών) και η αύξηση των κυρώσεων (πρόταση ΓΣΕΕ).

Περιορισμός των εκπαιδευομένων εργαζομένων με εισαγωγή ποσόστωσης και εφαρμογή νέων μεθόδων (π.χ. κουπόνια ασφάλισης) για την αμοιβή και ασφάλιση των οικιακά απασχολουμένων μισθωτών.

Δημιουργία κινήτρων για τους ίδιους τους εργαζόμενους και Ελληνες και μετανάστες να ασφαλίζονται για όλες τις ημέρες εργασίας (οι μετανάστες αρκούνται στον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για την άδεια παραμονής τους και την απόκτηση βιβλιαρίου υγείας ενώ πολλοί αρκούνται στη συμπλήρωση 15ετίας για την κατοχύρωση της κατώτατης σύνταξης).


Τα στοιχεία
Σχεδόν 1 εκατομμύριο άτομα είναι στην αδήλωτη εργασία σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι κύριες μορφές αδήλωτης εργασίας είναι οι υπερωρίες που δεν δηλώνονται, η δεύτερη εργασία, η απασχόληση συνταξιούχων, οι εποχιακές δραστηριότητες, η απασχόληση σε εργολάβους και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, σε εργασίες που αφορούν την καθαριότητα κ.α.

Πηγή Ημερησία

« επιστροφή στη κατηγορία Ασφαλιστικά Συνταξιοδοτικά Ασφάλειες
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη