Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια        
 
Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, απευθείας επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές προβλέπει το πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς κατοικιών που ανακοίνωσαν σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης. Το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά κτίρια με άδεια οικοδομής πριν το 1980 που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, και χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία, ενώ υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.


    Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν 100.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει το 1 δισ. κιλοβατώρες. Ενδεικτικά, μια μονοκατοικία 100 τετραγωνικών στη Β. Ελλάδα θα έχει όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης και ψύξης κοντά στα 1500 ευρώ το χρόνο. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

    Για τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ. Η επιδότηση θα είναι 5 εκατοστιαίες μονάδες και στόχος του υπουργείου, που βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες είναι τα δάνεια να είναι άτοκα.

    Οι απευθείας επιχορηγήσεις θα φθάνουν στο 30 % του κόστους των εργασιών. Τα εισοδηματικά κριτήρια εδώ θα είναι για μονοκατοικίες 15.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 25.000 οικογενειακό, και για πολυκατοικίες 30.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 50.000 ευρώ οικογενειακό. Το κριτήριο αυτό θα πρέπει να το καλύπτουν τουλάχιστον οι μισοί συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.

    Στις επιδοτούμενες εργασίες περιλαμβάνονται: θερμομόνωση δώματος, στέγης και κελύφους, αντικατάσταση καυστήρα ή και λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου, τοποθέτηση κουφωμάτων με διπλά τζάμια, μόνωση σωληνώσεων, σκίαστρα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, κλπ. Θα υπάρχουν ανώτατες τιμές ανά είδος εργασίας και θα γίνονται έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερτιμολογήσεων.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις τράπεζες, μαζί με πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης το οποίο θα κατατάσσει το σπίτι σε ενεργειακή βαθμίδα και θα προτείνει τις εργασίες που απαιτούνται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από το υπουργείο Ενέργειας με βασικό κριτήριο το μέγεθος της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται. Για να δοθεί η τελική έγκριση θα γίνεται δεύτερος έλεγχος από άλλον ενεργειακό επιθεωρητή και θα πρέπει το ακίνητο να βελτιώνει τη θέση του στην ενεργειακή κατάταξη τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα. Για τις αιτήσεις που εγκρίνονται θα επιδοτείται κατά 100 % το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων το οποίο όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα έχει ως βάση το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι φοροαπαλλαγές, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή τιμής ζώνης. Ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών αυξάνεται σε 30 % (από 20 % που ισχύει τώρα) η έκπτωση δαπανών για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με όριο τα 2.500 ευρώ (από 700 ευρώ).

    Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το θέμα της επιβολής πλαφόν στα καύσιμα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναμένεται αύριο και θα εξετασθεί από τα δύο υπουργεία.

    Σε ερωτήσεις για την απεργία της ΓΕΝΟΠ η υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι δεν εξετάζεται ζήτημα πολιτικής επιστράτευσης, ότι έχει βρεθεί λύση ώστε να προχωρήσουν 1600 προσλήψεις στη ΔΕΗ και ότι είναι υπό εξέταση τα αιτήματα αναφορικά με τη μείωση μισθών και συντάξεων.
 

Πηγή: Express.gr  17/03/10



« επιστροφή στη κατηγορία Αναπτυξιακά προγράμματα (επιδοτήσεις)
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη