Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η προσωπικότητα των νέων στην Ελλάδα          
 
       Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονταν τα παιδιά τους γιατρούς ή δικηγόρους. Η νέα γενιά γονέων ενδέχεται να τα καμαρώσει ...φροντιστές διαστημικών ταξιδιών, εμφυτευτές ενδοφλεβικών νανοσυσκευών, συγκρουσιολόγους, δορυφορικοχαρτογράφους ή βιοπληροφορικούς όχι λογισμικού, αλλά υλισμικού!

      Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις πανεπιστημιακές ειδικότητες του μέλλοντος, που μπορεί σήμερα να ακούγονται σχεδόν ακατάληπτες, αλλά σε 15 χρόνια εκτιμάται ότι θα παρουσιάζουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέλλον μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε: στις ΗΠΑ, οι πρώτοι φροντιστές διαστημικών ταξιδιών παρακολουθούν ήδη μαθήματα (στο «Astronaut Training Center» της Οκλαχόμα), ενώ στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εκπαιδεύονται «εκμαιευτές γνώσης»!

       Η αγορά ζητεί ολοένα και περισσότερες δεξιότητες και νέες ειδικότητες και η επιλογή του "σωστού" επαγγέλματος γίνεται ολοένα δυσκολότερη. Πώς, λοιπόν, μπορεί να διαλέξει επάγγελμα ένας νέος άνθρωπος;

Όπως εξηγεί ο κ.Γιαννακουδάκης, η κλίση ή το ταλέντο ενός ατόμου είναι δυνατόν να διαφανούν με βάση το ποιο μέρος του εγκεφάλου του (αριστερό ή δεξί) χρησιμοποιεί περισσότερο. Επιπρόσθετα, οι επιδόσεις και ο ρυθμός μάθησης του ατόμου μπορούν να αυξηθούν κατά 80%, αν αξιοποιηθεί η θεωρία των εγκεφαλικών ημισφαιρίων!

      Ενδεικτικό είναι ότι, χάρη σε τεστ που σχεδίασε ο καθηγητής, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια (1979) σε βρετανικό πανεπιστήμιο, οι επιδόσεις των φοιτητών τετραπλασιάστηκαν, αφού εντοπίστηκαν τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες τους, με βάση το επικρατέστερο μισό του εγκεφάλου τους και η διαδικασία μάθησης και γνώσης προσαρμόστηκε αναλόγως.

      Τη λίστα των επαγγελμάτων του μέλλοντος συμπληρώνουν, σύμφωνα με τον κ.Γιαννακουδάκη, ειδικότητες όπως: χαρτογράφος ασθενειών, ειδικός πνευματικών δικαιωμάτων, ψυχογράφος, τηλεργασιαλόγος, βιοκλιματολόγος, βιοπληροφορικός υλισμικού (μηχανικός βιολογικών υπολογιστών, αντικαταστάτης κυττάρων), ψυχογραφηματογράφος (ειδικός διάγνωσης προσωπικότητας μέσω έμπειρων συστημάτων), δορυφορικοχαρτογράφος (ειδικός στη λήψη και ανάλυση δορυφορικών γεωγραφικών σημάτων, χαρτών κτλ), συγκρουσιολόγος (ειδικός ανάλυσης/επίλυσης συγκρούσεων/διαφορών) κτλ.

                                    Οι γυναίκες έχουν ηγετικές ικανότητες

      Ο κ.Γιαννακουδάκης, που απόψε θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και του Συνδέσμου Φροντιστών Β.Ελλάδος, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας που διεξάγει (15 χρόνια συλλογή στοιχείων και πέντε ανάλυση), σε δείγμα 10.500 νέων ηλικίας 14-24 ετών (σύμφωνα με τον κ.Γιαννακουδάκη πρόκειται για το μεγαλύτερο δείγμα, που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε ψυχομετρική έρευνα στην Ελλάδα).

Η έρευνα έδειξε -μεταξύ άλλων- ότι σε αντίθεση με κοινωνικά στερεότυπα, που θέλουν τις γυναίκες σε "δεύτερο ρόλο" στην αγορά εργασίας λόγω έλλειψης κλίσης για το μάνατζμεντ, αυτές διαθέτουν ηγετικές ικανότητες και μάλιστα σε ορισμένους εργασιακούς τομείς -όπως η μετάδοση γνώσης και η εκπαίδευση- "υπερτερούν ιδιαίτερα" σε ηγετικά πόστα, έναντι των ανδρών συναδέλφων τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος, που απαιτεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για επεξεργασία δεδομένων και λήψη αποφάσεων, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα για τα δύο φύλα, ενώ αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία (από 33,6 λεπτά στα 14 σε έως 50,9 λεπτά σε ηλικία 24 ετών).

Το γεγονός αυτό συναρτάται -σύμφωνα με τον καθηγητή- με το ότι οι πιο νέοι είναι και πιο ανυπόμονοι, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο άνθρωπος γίνεται πιο προσεκτικός και αφιερώνει περισσότερο χρόνο στις απαντήσεις που δίνει.

                                    Οι άνδρες προτιμούν ...τους υπολογιστές

      Στο μεταξύ, κάθε φύλο προτιμά συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Για τους άνδρες αυτές είναι -σε σειρά προτίμησης- οι εξής: υπολογιστές (συγκεντρώνουν ποσοστό 58,2% ως επικρατέστερη προτίμηση), φυσικές επιστήμες (52,7%), μηχανολογία (51,5%), περιβάλλον (51,4%), εκπαίδευση (51,4%) και αθλητικά, ασφάλεια, μαθηματικά, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, νομικά, υπηρεσίες, οικονομία και κοινωνικές επιστήμες, γεωργία, υγεία, επικοινωνία, τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες (σε μικρότερα ποσοστά).

      Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες είναι κατά σειρά: εκπαίδευση (64,6%), υπηρεσίες (58,4%), κοινωνικές επιστήμες (50,8%), τέχνες (48,3%), επικοινωνία (47,9%), νομικά (47,3%), αθλητικά, περιβάλλον, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, ανθρωπιστικές επιστήμες και υγεία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, γεωργία, οικονομία, ασφάλεια, υπολογιστές και μηχανολογία.

Πάντως, ανεξαρτήτως φύλου και κλίσεων, στην υβριδική εποχή, η συμβίωση των ανθρώπων με μηχανές και υπολογιστές, με ενδοφλεβικές μικροσυσκευές, το μέγεθος των οποίων μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου και με ηλεκτρομαγνητικά σήματα, αποτελούν καθημερινότητα. Γι΄αυτό παρατηρείται -σύμφωνα με τον κ.Γιαννακουδάκη, αυξανόμενη ανάγκη για διεπιστημονική έρευνα/ανάπτυξη (π.χ., βιοπληροφορική, βιοηθική, ψυχοκυβερνητική, υπολογιστική γλωσσολογία).

                  Πιο πρακτικοί οι άνδρες, περισσότερο κοινωνικές οι γυναίκες, εξίσου ειλικρινείς

      Σύμφωνα με την έρευνα, άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου ειλικρινείς (οι πρώτοι δίνουν αληθείς απαντήσεις σε ποσοστό 81,4% και οι δεύτερες σε ποσοστό 82,2%).

Οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο πρακτικοί και αρκετά πιο ερευνητικοί από τις γυναίκες, οι οποίες υπερτερούν σε κοινωνικότητα και καλλιτεχνική φύση. Τα δύο φύλα εμφανίζουν το ίδιο επιχειρηματικό πνεύμα και "κοντινά" ποσοστά συμβατικότητας.

                                                Μέτρον ΑΡΙΣΤΟΝ

Στο πλαίσιο της έρευνας, εφαρμόστηκε το σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού ΑΡΙΣΤΟΝ, που αναλύει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Πρόκειται για λογισμικό, που εμπεριέχει κωδικοποιημένη την ανθρώπινη εμπειρία και γνώση, τις οποίες αντλεί από ειδικές ψυχομετρικές βάσεις δεδομένων. 

Μέσω του ΑΡΙΣΤΟΝ είναι δυνατόν να διαπιστωθούν κλίσεις και δεξιότητες, να φανεί αν ένας άνθρωπος μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές απαιτήσεις και να ελεγχθεί αν το ήδη ασκούμενο επάγγελμα ταιριάζει στην προσωπικότητα και τις πραγματικές δυνατότητές του.

      Το τεστ γίνεται με τη συνδρομή υπολογιστή, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων ή την επιρροή υποκειμενικών παραγόντων, και ολοκληρώνεται σε 40-45 λεπτά, μέσω ερωτημάτων πολλαπλών επιλογών.

Από τις απαντήσεις προκύπτει η "διασπορά" της προσωπικότητας του ατόμου σε συνολικά 30 επαγγέλματα, που διαβαθμίζονται ως εξής: επαγγέλματα με πολύ θετικές προοπτικές, με θετικές προοπτικές και με περιορισμένες. Στη Θεσσαλονίκη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν το τεστ -έναντι τιμήματος 70 ευρώ- στο Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού του καθηγητή κ.Πετρόπουλου.

      Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη, ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει στην εργασία του τουλάχιστον 75.000 ώρες της ζωής του και, συνεπώς, το πώς νιώθει για το επάγγελμά του είναι σημαντικό. Γι΄αυτό, κάθε νέος πρέπει να έχει πρόσβαση στη σχολή της επιλογής του, ανάλογα με τις προσωπικές επιθυμίες, κλίσεις και επιδόσεις.

«Είναι άδικο οι νέοι να εισάγονται σε σχολές που τούς είναι αδιάφορες, το πτυχίο δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός», σημειώνει ο κ.Ζορπίδης, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορείς να περιμένεις αυξημένη παραγωγικότητα από μια κοινωνία, όταν όσοι εργάζονται νιώθουν τη δουλειά τους ξένη με τα ενδιαφέροντά τους»._

Πηγή: Express.gr  



« επιστροφή στη κατηγορία Επαγγελματικά Νέα,Επιχειρήσεις
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη