Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Είναι σωστό να επαινούμε τα παιδιά μας;
 
 
Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς παροτρύνονται από τους επιστήμονες και το περιβάλλον τους, να επαινούν τα παιδιά τους, χωρίς φειδώ. Τα παιδιά για να αγαπήσουν τον εαυτό τους χρειάζονται από το οικογενειακό περιβάλλον, να αναγνωρίσει τις ικανότητες τους και να τις θαυμάσει. Έτσι σε μικρές ηλικίες τα παιδιά ζητάνε συνέχεια την επιβράβευση. Πολλές φορές όμως δοκιμάζουν και την ειλικρίνεια των γονιών τους. Όταν ένα παιδί έχει την ικανότητα να ζωγραφίζει με σχήματα παρουσιάζει στον γονιό του μια μουτζούρα και ζητάει επιβράβευση. Τότε οι γονείς φοράνε το χαμόγελο του ενθουσιασμού και επιβεβαιώνουν στο παιδί, πόσο όμορφη είναι η μουτζούρα, παρόλο που για την ηλικία του είναι πολύ κατώτερο των δυνατοτήτων του. Τα παιδιά απορούν και παύουν να εμπιστεύονται την κρίση των γονιών τους.
Πρώτα από όλα η επιβράβευση πρέπει να δίνεται μονάχα όταν το παιδί κατορθώνει να κάνει κάτι το οποίο είναι αξιέπαινο για την ηλικία του. Δεύτερον όταν ο γονιός επαινεί το παιδί του πρέπει να είναι προσεκτικός, προκειμένου να μην ενισχύει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέλφια. Συχνά οι γονείς μέσα στην αγωνία τους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους, κάνουν τα υπόλοιπα αδέλφια να αισθανθούν κατώτερα εκείνη την στιγμή, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο ανταγωνισμός και καβγάδες ανάμεσα τους.
Ο έπαινος με τον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε κάνει περισσότερο ζημιά στα παιδιά παρά τα βοηθάει. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά πρέπει να υιοθετήσουμε την «ενθάρρυνση». Η ενθάρρυνση είναι μια διαδικασία κατά την οποία συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα θετικά σημεία ενός ατόμου. Όταν οι γονείς παραδεχτούν και αποδεχτούν τις πραγματικές ικανότητες ενός παιδιού τότε μονάχα μπορούν να τον ενθαρρύνουν.
 Με λίγα λόγια η ενθάρρυνση σημαίνει:
? Να εκτιμήσετε και να δεχθείτε τα παιδιά όπως είναι (χωρίς να βάζετε προϋποθέσεις για την παραδοχή σας).
? Να επισημαίνετε τα θετικά σημεία τής συμπεριφοράς τους.
? Να δείχνετε εμπιστοσύνη στα παιδιά σας ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους.
? Να αναγνωρίζετε την προσπάθεια και τη βελτίωση (αντί να απαιτείτε επιτυχίες).
? Να δείχνετε ότι εκτιμάτε τη συνεισφορά τους.
Πώς να τα ενθαρρύνεται στην πράξη: 
Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να τους δώσετε ευθύνες, να τους δείξετε ότι μπορείτε να τα εμπιστευτείτε. Έπειτα δείξτε τους ότι εκτιμάτε την συνεισφορά τους και ζητήστε τη γνώμη τους και τις υποδείξεις τους. Είναι σημαντικό επίσης να αρχίσετε να δέχεστε τα λάθη τους και να αναγνωρίσετε την προσπάθεια τους, όχι μόνο το αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να δείξτε εμπιστοσύνη στην κρίση τους και να έχετε θετικές προσδοκίες.
Θυμηθείτε, χρειάζεται καιρό και προσπάθεια για να ενθαρρύνεται αποτελεσματικά. Η ενθάρρυνση διδάσκεται και βελτιώνεται με την εξάσκηση.
 
 
Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.
Τηλ: 2831020966
http://www.eleftheriastergiopoulou.gr


« επιστροφή στη κατηγορία Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη