Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Νέες περικοπές σε συνταξιούχους του Δημοσίου

Νέες περικοπές στις αποδοχές τους μετρούν 80.000 πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου .  Δια της ?πλαγίας οδού ψαλιδίστηκαν τα επιδόματα τους όπως ακριβώς συνέβη και με τους εν ενεργεία υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Έχασαν δηλαδή περί του 20% στα επιδόματα  (το 12% αναδρομικά από την αρχή του έτους) ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε  επιπλέον απώλειες από 1% έως και 2% στις συνολικές τους αποδοχές .

Το υπουργείο Οικονομικών  τους έστειλε με ενημερωτικό σημείωμα την ?λυπητερή. Οι περικοπές αφορούν πολιτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν υπηρετήσει ως προϊστάμενοι διευθύνσεων ή  τμημάτων και σύμφωνα με το νόμο 3620 του 2007 λαμβάνουν μαζί με τις συντάξεις τους και τα επιδόματα θέσης ευθύνης των αντιστοίχων εν ενεργεία συναδέλφων τους, προσαρμοσμένα στα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν για τις συντάξεις τους. Από το ενημερωτικό αυτό σημείωμα προκύπτει ότι οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προχώρησαν στην περικοπή των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 12% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 και κατά επιπλέον 8% από την 1η Ιουνίου 2010. Εφάρμοσαν δηλαδή την εισοδηματική πολιτική των δύο αλλεπάλληλων περικοπών και σε επιδόματα συνταξιούχων.

Ας δούμε αναλυτικά το νέο ροκάνισμα των συντάξεων  όπως αυτό προκύπτει από  ενημερωτικό το οποίο δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος».

Συνταξιούχος, ο οποίος είχε θέση διευθυντή λάμβανε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 ακαθάριστο ποσό μηνιαίας σύνταξης συνολικού ύψους 1673,41 ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυπτε από τον πολλαπλασιασμό του προβλεπόμενου για τον συγκεκριμένο συνταξιούχο ποσοστού αναπλήρωσης 88% με  τις συντάξιμες αποδοχές , οι οποίες αποτελούνταν:

- από τον μηνιαίο βασικό μισθό, ύψους 1666 ευρώ,

- το μηνιαίο επίδομα του ν. 3513/2006, ύψους 105,60 ευρώ .

- το επίδομα θέσης ευθύνης ύψους 130 ευρώ, το οποίο λαμβάνει ο εν ενεργεία προϊστάμενος διεύθυνσης.

Στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε η  περικοπή του επιδόματος ευθύνης κατά 12% για τους εν ενεργεία υπαλλήλους η οποία επεκτάθηκε στο αντίστοιχο επίδομα των συνταξιούχων, αναδρομικά από την 1ηςΙανουαρίου 2010.  Έτσι  το συγκεκριμένο επίδομα μειώθηκε  από τα 130 στα 114,40 ευρώ το μήνα . Ο  συγκεκριμένος συνταξιούχος είδε τη μηνιαία σύνταξή του να μειώνεται για όλο το πρώτο πεντάμηνο του 2010 στα 1.659,68 ευρώ, από 1.673,41 ευρώ που ήταν μέχρι  και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2009.

Σε ποσό η μείωση της σύνταξης ανήλθε στα 13,73 ευρώ το μήνα (ποσοστό αναπλήρωσης 88% Χ (130-114,40)=13,73).

Από την  1η Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο  προχώρησε και σε δεύτερη μείωση  των επιδομάτων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων αυτή την φορά κατά 8%. Έτσι το επίδομα ευθύνης υποχώρησε  από τα 114,40 ευρώ το μήνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι 31 Μαΐου  στα 105,25 ευρώ το μήνα.

Όπως προκύπτει και από το ενημερωτικό  ο συγκεκριμένος συνταξιούχος λαμβάνει τη σύνταξή του μειωμένη κατά επιπλέον 8,05 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 88% Χ (114,40-105,25)=8,05).

Μετά τις  διαδοχικές περικοπές  οι απώλειες έφθασαν στα 21,78 ευρώ τον μήνα ή ποσοστό 1,3%. Με τη  σύνταξή να περιορίζεται  στα 1.651,63 ευρώ από τα 1.673,41 ευρώ .

ΠΗΓΗ: Ημερησία



« επιστροφή στη κατηγορία Ασφαλιστικά Συνταξιοδοτικά Ασφάλειες
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη