Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

Παρέμβαση της ΕΚΤ για αποκλιμάκωση των πιέσεων από τις αγορές ζητά η Ισπανία

 

Μαδρίτη

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει στη αγορά ομολόγων κάνει η Μαδρίτη, βλέποντας το κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται στα μη ανεκτά επίπεδα της τάξης του 7% στη δημοπρασία της Πέμπτης: «Η ΕΚΤ πρέπει να δικαιολογήσει το όνομά της και να υπερασπιστεί την σταθερότητα στην Ευρωζώνη» ανέφερε ξεκάθαρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Ζοζέ Θαπατέρο.

Πρόκειται για μία ακόμη φωνή που προστίθεται σε όσους ζητούν ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Φρανκφούρτη -ενώ το Βερολίνο έχει απομείνει ουσιαστικά μόνο του στο να απορρίπτει τη λύση μίας ΕΚΤ-δανειστή «έσχατης ανάγκης».

Σε ομιλία του στη Σόρια της βόρειας Ισπανίας την Πέμπτη, δύο ημέρες πριν τις ισπανικές εκλογές, ο Θαπατέρο ανέφερε πως η σοβαρότητα της κατάστασης «απαιτεί μία ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που αξίζει το όνομά της και διασφαλίζει την σταθερότητα του κοινού νομίσματος».

Ως μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ανέφερε ο Θαπατέρο, η Ισπανία έχει μεταφέρει αρμοδιότητες στα ευρωπαϊκά όργανα, την Κομσιιόν και την ΕΚΤ, τονίζοντας πως «τις παραχώρησε ώστε να αντιδρούν σε τέτοιες περιστάσεις».

Η Ισπανία είχε βγει νωρίτερα την Πέμπτη στις αγορές, και κλήθηκε να πληρώσει επιτόκιο 6,975% για τα δεκαετή ομόλογα που εξέδωσε -με την κάλυψη της δημοπρασίας να είναι μάλιστα μειωμένη.

Με τις αγορές να έχουν βάλει πλέον στο στόχαστρο τα ομόλογα των ισχυρότερων χαρτιών της Ευρωζώνης, πιέζοντας μετά τα ιταλικά και τα ισπανικά ακόμη και τα γαλλικά (σε σημαντικά μικρότερο, πάντως, βαθμό), το Παρίσι τάχθηκε ανοικτά υπέρ της «γενναίας αγοράς» ομολόγων από την ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα, που είχε ξεκινήσει το Μάιο του 2010 και στα πλαίσια του οποίου η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής αγοράσει χρεόγραφα αξίας τουλάχιστον 187 δισ. ευρώ, είχε εξαρχής βρει αντίθετη τη Γερμανία. Αγοράζοντας ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, η ΕΚΤ μειώνει έμμεσα τα spread τους -επιβαρύνοντας όμως τον προϋπολογισμό της.

Newsroom ΔΟΛ



« επιστροφή στη κατηγορία Χρηματιστηριακή-Επενδυτική ενημέρωση
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη