Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
Τουρισμός,
                            ποιότητα πόλης,
                                                                             τουαλέτες !
 
του κ Νίκου Νίνου δημοτικού συμβούλου Ρεθύμνου
 
Θα είμαι όσο γίνεται πιο σύντομος στην ανάδειξη τούτου του σημαντικού τρίπτυχου για τον τόπο μας.
Είναι ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται κανένα επιχείρημα τεκμηρίωσης του, ότι η τοπική οικονομία είναι ,κυριολεκτικά, «κρεμμασμένη» πάνω στον τουρισμό.
Είναι αυταπόδεικτο ,ότι αποτελεί σημαντική παράμετρο ποιότητας ζωής ( μα και αισθητικής!) η απαλλαγή κάθε κοινόχρηστου χώρου από οποιαδήποτε οσμή ,υλικό κλπ των οποίων η «φυσική» θέση είναι οι προβλεπόμενες (στον πολιτισμένο κόσμο) τουαλέτες.
Επομένως, αποτελεί ουσιαστική ανάγκη για την τουριστική, (και όχι μόνον) πόλη μας η ύπαρξη ,η καλή λειτουργία, και η άριστη κατάσταση επαρκών τουαλετών για τους πολίτες που κυκλοφορούμε στην πόλη.
Ιδια όμως τέτοια προβλήματα παρατηρούνται και από τις ίδιες αιτίες που οφείλονται στα ζώα που κυκλοφορούν στην πόλη μας.
Συνεπώς η πλήρης τοποθέτηση του προβλήματος οφείλει να αφορά σε όλες τις αιτίες που συναποτελούν το συνολικό αυτό πρόβλημα.
Επί πολλά χρόνια συζητούμε ,( δυστυχώς όμως, η πράξη αποδεικνύει ,πως απλά συζητούμε!), για τις τουαλέτες στην πόλη μας.
Ο τοπικός τύπος ( γραπτός και ηλεκτρονικός) έχει αναδείξει πολλές φορές την έλλειψη τουαλετών και την κακή λειτουργία όσων υπάρχουν.
Παράλληλα πολλές φορές αναδεικνύεται το πρόβλημα «οδικών τουαλετών» που υπάρχουν, και πάρα πολλές φορές έχει επισημανθεί η «συμμετοχή» των ιδιωτικών τουαλετών στην αντιμετώπιση των αναγκών λόγω της έλλειψης δημόσιων τουαλετών.
Ολη αυτή η αρνητική πραγματικότητα, ενώ θάπρεπε να έχει σημάνει «καμπάνες»
( και όχι απλώς κουδουνάκια) στα αυτιά των αρμοδίων ( βλέπε δήμο Ρεθύμνου), κανένα «δεν ενοχλεί», και κανείς δεν «εξεγείρεται»!
Κατά καιρούς, όποτε «γεμίζει» το «καλάθι» των δημοσιογραφικών καταγγελιών, βγαίνουν δηλώσεις δημοτικές, βγαίνουν αποφάσεις δημοτικών οργάνων, αλλά μόλις «σβήσουν τα φώτα» επαναποκαθίσταται η «γνωστή» απρακτική πραγματικότητα!
Κάποιοι δημοτικοί «παράγοντες»( βλέπε τον υποφαινόμενο) προσπαθούμε να «βάλλουμε» το πρόβλημα (βλέπε αιτήσεις-προτάσεις ), μετά από κάποιους μήνες βγαίνει καμιά απόφαση, αλλά?.. τίποτε περισσότερο!
Πλήν των ανθρώπινων «αναγκών», ( και των συνεπειών τους!), σημαντικό είναι το όμοιο πρόβλημα και από την «ικανοποίηση αναγκών» από τα ζώα μας (αδέσποτα, ή δεσποζόμενα που βγάζουμε περίπατο ,και, «για την ανάγκη τους»).
Η έλλειψη τουαλετών , για τα ζώα, είναι ολοκληρωτική. Οσον δε αφορά στην γνωστή υγειονομική διάταξη της διάθεσης «σκούπας και φαρασιού», από τον ιδιοκτήτη του ζώου, ούτε τηρείται ούτε είναι και η καλλίτερη λύση, ούτε αφορά σε όλα τα «προίόντα» της «ανάγκης» του ζώου!
Αρα τίθεται θέμα, συνολικό, για την ύπαρξη τουαλετών, για ανθρώπους και ζώα!
Οσον αφορά στην ύπαρξη τουαλετών για ανθρώπους, λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τις σχετικές δυνατότητες και τις μορφές τουαλετών ως προς τον χώρο τους ( πού μπορούν να μπούν, ισόγειες ή υπόγειες ,αναδυόμενες ή όχι κλπ), ως προς την λειτουργία και την χρήση τους,( με ηλεκτρονικά μέσα, ή απλές κλπ), ως προς την διαχείριση τους, ( με δημοτικό προσωπικό ή με ιδιώτες κλπ), κλπ.
Εκείνο που μας είναι άγνωστο και μας φαίνεται πρωτοπορειακό είναι οι τουαλέτες για ζώα!
Ναι! Τουαλέτες για ζώα!
Και μην θεωρήσετε ότι «αυτά είναι δράσεις σε άλλες χώρες», γιατί μπορεί στις «άλλες χώρες» όντως να έχουν προ πολλού τέτοιες προβλέψεις και υλοποιήσεις, όμως το θέμα έχει αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζεται και «εγχωρίως»!
Αρκετοί δήμοι, [ πχ Θεσσαλονίκης, Γλυφάδας, κλπ],ήδη υλοποίησαν τέτοιες τουαλέτες για ζώα, και την ιδεογνωσία τους μας μεταφέρουν οι συνοδεύουσες το παρόν κείμενο 3 φωτογραφίες.
Προφανώς αυτές οι υλοποιηθείσες τουαλέτες δεν είναι περιοριστικές, και μπορούμε να σκεφτούμε και άλλες μορφές , δικές μας βελτιωμένες προτάσεις, που θα μας έλυναν το υπαρκτό πρόβλημα των «διάσπαρτων» ακαθαρσιών ζώων στα πεζοδρόμια της πόλης.
Ο τουρισμός είναι ένα «ευαίσθητο προϊόν», και χρειάζεται περίσσεια ευαισθησία από όλους μας, και πρώτιστα από τον δήμο μας.
Το πρόβλημα των τουαλετών ,θετικά και αποθετικά, είναι μια σοβαρή παράμετρος που επιρρεάζει σημαντικά την τουριστική εικόνα της πόλης .
Οι οποιεσδήποτε «ακαθαρσίες» , οποθενδήποτε «προερχόμενες», αποτελούν μια ουσιαστική αρνητική παράμετρο και για την ποιότητα της ζωής μας, και για την «εικόνα» της πόλης.
Καιρός είναι, να ασχοληθεί , πραγματικά και αποτελεσματικά, ο δήμος μας με το πρόβλημα της έλλειψης τουαλετών ούτε για ανθρώπους ούτε για ζώα.
Δεν απαιτούνται δα και «τα εκατομμύρια», για να «κολλήσουμε» στο οικονομικό!
Απλές και πρακτικές σκέψεις χρειάζονται που δεν νομίζω ότι μας λείπουν?
Αλλά και όσες απλές και πρακτικές σκέψεις , ενδεχόμενα, μας λείπουν, μπορούμε να τις βρούμε στην «κυψέλη ιδεών» που έχουμε προτείνει , για να «στήσουμε» , στον δήμο μας!


« επιστροφή στη κατηγορία Θέσεις και απόψεις για το Ρέθυμνο
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη