Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
 

Παράταση στην προθεσμία για αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Νέο χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους που έχουν «κρύψει» από την Εφορία εισοδήματα προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 1/6
 
 
Η διάταξη για τα αδήλωτα εισοδήματα συνοδεύεται από αύξηση των συντελεστών για τον οφειλόμενο φόρο
Η διάταξη για τα αδήλωτα εισοδήματα συνοδεύεται από αύξηση των συντελεστών για τον οφειλόμενο φόρο

Η παράταση της προθεσμίας που προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή συνοδεύεται από αύξηση του συντελεστή του τυχόν οφειλόμενου πρόσθετου φόρου επί του κυρίου φόρου:

Από 10% σε 12% για αρχικές τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31 Μαΐου.

 

Από 15% και 30% σε 18% και 36% αντίστοιχα για τις κατά περίπτωση δηλώσεις φορολογουμένων που υποβάλλονται από 1.6 μέχρι 30.9.2017, μετά την κοινοποίηση της σχετικής εντολής ελέγχου από τη φορολογική διοίκηση.

Σε περίπτωση που η κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών έχει γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2017 για δηλώσεις που υποβάλλονται από 1η Ιουνίου και έως τη λήξη της προθεσμίας των 90 ημερών από την κοινοποίηση εντολής ελέγχου εφαρμόζεται ο συντελεστής πρόσθετου φόρου 10%.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

? Φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, καταθέτοντας αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, ανεξαρτήτως του αν προκύπτει φόρος για καταβολή.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα. Μετά την υποβολή της δήλωσης διενεργείται, κατά περίπτωση, άμεσος διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός του οφειλόμενου κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς, καθώς και του πρόσθετου φόρου εκπρόθεσμης υποβολής ή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής και υπολογισμός του τόκου.

Εάν από τις ανωτέρω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31.5.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας (30.9.2017), ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 12% του κυρίου φόρου.

? Φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 36%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 18%.

Η δήλωση της εθελούσιας αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων οικονομικών ετών αφορά:

? Τον φόρο εισοδήματος

? Τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας

? Τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων

? Τον Φόρο Ακινήτων(ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, ΦΜΑΠ)

? Την Εισφορά Αλληλεγγύης

Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα κατά το έτος απόκρυψης, ενώ από το 2011 και μετά θα επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση έχουν υπαχθεί περίπου 150.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκάλυψαν στις φορολογικές αρχές αδήλωτα κεφάλαια σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ. Οι φόροι και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί φθάνουν τα 220 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν χθες να διαψεύσουν πληροφορίες για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. «H προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου και δεν θα δοθεί καμία παράταση» διαμηνύουν. «Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει και να εκπληρώσουν εγκαίρως την υποχρέωσή τους». 

Μαρία Βουργάνα



« επιστροφή στη κατηγορία Οικονομικά Νέα Rnews
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη