Οικονομικά νέα

Εκτύπωση
ΑΡΧΙΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΤΟΠΙΑ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
ΧΩΡΙΑ
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟ
ΘΕΣΕΙΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


Ζωνιανά Μυλοποτάμου


Το χωριό Ζωνιανά είναι ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνου της Κρήτης. Είναι χτισμένο στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη σε υψόμετρο περίπου 640 μέτρων. Είναι ένα χωριό 1500 κατοίκων περίπου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι θρύλοι και οι παραδόσεις που το συνοδεύουν χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Από αυτές τις σελίδες μπορείτε να δείτε  πώς πήρε την ονομασία του το χωρίο, να μάθετε για την ιστορία του, να δείτε μερικές φωτογραφίες του, να δείτε πως μπορείτε να το επισκεφθείτε και τέλος να δείτε μερικές άλλες αξιόλογες τοποθεσίες των Ζωνιανών και ορισμένους μύθους και θρύλους που σχετίζονται με αυτές. 


Το σπήλαιο Σφεντόνη

Όποιος της φύσης τσ? ομορφιές θέλει να

καμαρώνει
 
στα Ζωνιανά να ?ρθεί να δει την τρύπα του

Σφεντόνη

Πριν πολλά χρόνια, όταν ήμασταν μικρά παιδιά, μπαίναμε ξανά και ξανά στου Σφεντόνη την Τρύπα. Μέσα στο αμυδρό φως των κεριών, λιγότερο με τα μάτια και περισσότερο με την φαντασία, Βλέπαμε μορφές παράξενες, απόκοσμες. Καθώς γυάλιζαν οι κρύσταλλοι του σταλαγμιτικού υλικού λέγαμε ότι ήταν χρυσάφι. Αισθανόμασταν μικροσκοπικοί μπρος στις κολόνες που έφταναν μέχρι την οροφή. Στο πέρασμα του χρόνου, το σπήλαιο έγινε γνωστό και η πρόσβαση των ανθρώπων σ? αυτό πιο εύκολη. Η διευθέτηση του σπηλαίου έμπαινε σαν επιτακτική ανάγκη για την προστασία του καθώς άθελα n ηθελημένα πολλοί επισκέπτες προκαλούσαν ζημιές στον σταλαγμιτικό διάκοσμο. Σήμερα, μετά από προσπάθειες δεκαετιών, το σπήλαιο διευθετήθηκε και έχει γίνει ελεγχόμενα επισκέψιμο. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα δεν σταματούν σ? αυτό το σημείο. Θεωρώντας ότι το σπήλαιο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αναζητήσαμε τρόπους να τεκμηριωθεί, να αναδειχτεί και να μεθοδευτεί αυτή η αναγκαιότητα.

Το σπήλαιο Σφεντόνη θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα της Ελλάδας και το πρώτο στην Κρήτη. Επειδή η περιγραφή του σταλαγμιτικού και σταλακτιτικού διακόσμου δεν μπορεί να απεικονιστεί μέσα από αυτή την ιστοσελίδα ανάγλυφα, σας προσκαλούμε να το επισκεφτείτε για να δείτε από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης.    

Κωνσταντίνος Πλουμής                   
Τέως Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Ζωνιανών

Ώρες λειτουργίας: 

Από Νοέμβριο έως Μάρτιο 10:00 έως 15:00 τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή η κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα:

28340 61734, 28340 61869 (μόνο Σάββατο και Κυριακή)

28340 61209 (Εργάσιμες μέρες και ώρες)

και 6972093982.

 

Τους υπόλοιπους μήνες 9:00 έως 18:00 καθημερινά.

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων

Στο χωριό ζωνιανά δημιουργήθηκε ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων από τον κ. Διονύση Ποταμιάνο. Το μουσείο "ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ" περιλαμβάνει 87 κέρινα ομοιώματα, που σε φυσικό μέγεθος αναπαριστούν, μπροστά στα μάτια του θεατή, σκηνές από την ιστορία της Κρήτης. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για το μουσείο χώρο 1000 τετραγωνικών μέτρων και με διακόσμηση ανάλογη της θεματολογίας, προβάλλονται σκηνές όπως του Ελ. Βενιζέλου, του Κορνάρου, του Αρκαδίου, του Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη και πολλές άλλες μορφές, που αξίζει να διατηρηθούν στη μνήμη μας.

Τηλέφωνο μουσείου : 28340 61087



« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη