Οικονομικά νέα

Εκτύπωση

ΑΡΧΙΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΤΟΠΙΑ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
ΧΩΡΙΑ
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟ
ΘΕΣΕΙΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ




Συνέντευξη τύπου αναφορικά με το πρόγραμμα των Καρναβαλικών εκδηλώσεων έδωσε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνου η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2009. Προεξάρχοντος της προέδρου της Επιτροπής κ. Πέπης Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, προηγήθηκε σύσκεψη μεταξύ των φορέων, των υπηρεσιών και της ολομέλειας της Οργανωτικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, συμμετείχε ο κ. Κώστας Αραμπατζόγλου (υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας) ο κ. Ελευθέριος Σταγάκης (Τροχαία Ρεθύμνου), ο κ. Ανδρέας Παραδεισανός (ΕΚΑΒ Ρεθύμνου), ο κ. Μανώλης Πενθερουδάκης (Δήμος Ρεθύμνου), ο κ. Γιώργος Σταράκης (Υπηρεσία Καθαριότητας), ο κ. Νίκος Γρυλλάκης (Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου),, ο κ. Ηλίας Μοσχάκης (ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου), ο κ. Κώστας Καλφούντζος (Σαμαρείτες - Ερυθρός Σταυρός), ο κ. Γεώργιος Μαρκουλάκης (Πυροσβεστική Ρεθύμνου), η κα Πίτσα Βερτούδου (Δημοτική Αστυνομία Ρεθύμνου) και ο κ. Φραγκίσκος Δασκαλάκης (Λιμεναρχείο Ρεθύμνου).

Στη σύσκεψη αυτή γνωστοποιήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων και  συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και της ομαλότερης διεξαγωγής αυτών.

Στη δήλωση της, η κ. Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην γιγάντωση του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού και ανέλυσε τους ρόλους που έχει ο θεσμός αυτός για την τοπική Κοινωνία. Παράλληλα ευχαρίστησε μεταξύ άλλων όλους τους χορηγούς,  τα Κρητικά Μέσα μαζικής Ενημέρωσης για την αρμονική συνεργασία και την προβολή των καρναβαλικών δραστηριοτήτων, ενώ αποκάλυψε και το Χορηγό Επικοινωνίας του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, το τηλεοπτικό κανάλι Star: «Αγαπητοί φίλοι,

είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω για άλλη μια χρονιά, λίγο πριν την έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου μας για το 2009. Η οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, που αποτελείται από το Δημοτικούς Σύμβουλους Αντώνη Μαυράκη και Εύα Σχοινά, τους Εκπροσώπους των  Καρναβαλικών Ομάδων Ειρήνη Μιχάλα, Θοδωρή Κελαράκη και αναπληρωματικό μέλος τον Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου ξεκίνησε δουλειά από το τέλος του περσινού Καρναβαλιού, μαζί με την ολομέλεια των καρναβαλικών ομάδων. Με εξαίρεση την παύση του καλοκαιριού, συνεχίσαμε αδιάκοπα μέχρι και σήμερα. Για άλλη μια φορά, θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές καρναβαλιστές, τους πολίτες, τους φορείς και τις υπηρεσίες που βρίσκονται στο πλάι μας, στηρίζοντας τις ενέργειες μας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι για το Δήμο Ρεθύμνης, το καρναβάλι δεν είναι απλά μια παρέλαση. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι ρίζες των εκδηλώσεων της Αποκριάς στον τόπο μας, που βρίσκονται στα τέλη του 19ου αιώνα έχουν αποδώσει τους καρπούς που σήμερα βιώνουμε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι οργανώθηκε από πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι με μεράκι και ανιδιοτέλεια μας βοήθησαν στο να παραλάβουμε έναν άκρως υπολογίσιμο θεσμό. Από την εποχή των προπάππων μας, η εξέλιξη του θεσμού αυτού, έφτασε στο σημείο στις μέρες μας να είναι παγιωμένος και γιγαντωμένος, με πολλαπλούς ρόλους. Οι ρόλοι αυτοί είναι οι εξής:

1) Κοινωνικός

Την περίοδο των Αποκρεών, ολόκληρη η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία βρίσκεται στη μοναδική ίσως στιγμή της ολοκληρωτικής ένωσης της, πέρα από πολιτικές, ταξικές και άλλου είδους διαφορές. Κάθε καρναβαλική ομάδα είναι πυρήνας μικροκοινωνίας που δημιουργείται, ζει και παράγει.

2) Πολιτιστικός

Μέσα από τις πάμπολλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται και υλοποιούνται, υπάρχει ατομική αλλά και ομαδική παραγωγή πολιτισμού, δηλαδή έκφραση και ανταλλαγή όλων των μορφών της τέχνης και του πνεύματος που στη συγκεκριμένη περίοδο διαχέονται με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Γιατί, μέσα από το κέφι και τη σάτιρα των Απόκρεων υπάρχει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. 

3) Οικονομικός

Αν και οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο παρελθόν με ψυχαγωγικούς σκοπούς  για την κοινωνία, σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς οικονομικής στήριξης της Ρεθυμνιώτικης αγοράς. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής του Καρναβαλιού τονώνει την οικονομική αλυσίδα σε μία «νεκρή» για την αγορά περίοδο. Ξενοδοχειακά καταλύματα,  εστίαση-αναψυχή, εμπορικά καταστήματα, διαφημιστικά γραφεία, τυπογραφεία, συγκοινωνίες αλλά και όλα όσα εξαρτώνται, άμεσα ή έμμεσα από τις παραπάνω δράσεις (από κομμωτήρια μέχρι φούρνους) έχουν πλήρη δραστηριοποίηση όπως και την υψηλή τουριστική περίοδο στον τόπο μας. Για μας, σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα είναι η μοναδική ίσως ευκαιρία της πολυπόθητης επιμήκυνσης της τουριστικής σαιζόν στην έναρξη της. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος μας  στηρίζει τη διοργάνωση των παραπάνω εκδηλώσεων και οικονομικά και σαν υποδομές στους τομείς ευθύνης του, όσο καλύτερα του επιτρέπουν οι δυνατότητες του.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει πλέον κατακτήσει τον Παγκρήτιο χαρακτήρα του, αφού βάσει εκτιμήσεων πέρυσι μέτρησε πάνω από 9.000 καρναβαλιστές και περίπου 100.000 επισκέπτες, ενώ φέτος προβλέπονται πάνω από 10.000 καρναβαλιστές και μεγαλύτερη άφιξη επισκεπτών, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης έχουν αρχίσει ήδη να πληρούνται, πολύ πριν την έναρξη του Τριωδίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η δυναμική του Καρναβαλιού μας μόνο αμελητέα δεν είναι. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι Χορηγός Επικοινωνίας του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2009 είναι το κανάλι Star. Για το λόγο αυτό, ευχαριστούμε τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και τη διοίκηση του καναλιού για την ήδη άριστη συνεργασία μας. Δίπλα μας όμως είναι και όλα τα Κρητικά Κανάλια που, και μέχρι σήμερα και φέτος προβάλλουν και προωθούν με πληρότητα τις προσπάθειες μας. Τέλος, εκ μέρους του Δήμου και των καρναβαλιστών, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς μας, μικρούς και μεγάλους,  που με την πολύτιμη βοήθεια τους, μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που έχουμε οραματιστεί».

Η Δημοτική Σύμβουλος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Εύα Σχοινά παρουσίασε τις καινοτομίες του φετινού σχεδιασμού των εκδηλώσεων, ενώ τόνισε και την ιδιαίτερη σπουδαιότητα που έχει στο φετινό καρναβάλι η θεματική του ενότητα: «Θα ήθελα και εγώ να σας καλωσορίσω με τη σειρά μου στη συνέντευξη τύπου. Φέτος γίνονται πράξη οι στόχοι μας για ταυτοποίηση του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού. Για πρώτη φορά υπάρχει θεματική ταυτότητα, η οποία εμπνέεται από το υγρό στοιχείο, το νερό. Αρκετές καρναβαλικές ομάδες που θα παρελάσουν φέτος εμπνέονται και δημιουργούν με βάση το πολιτιστικό θέμα της χρονιάς.

Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος διοργανώνονται εκδηλώσεις στο Δήμο μας την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, μιας και το Λύκειο Ελληνίδων διοργανώνει Ελληνικό Αποκριάτικο Γλέντι με δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Της πλατείας που είναι ένας από τους νέους, όμορφους και λειτουργικούς χώρους της πόλης μας, οι οποίοι με την αισθητική και τις άριστες υποδομές τους δίνουν νέες, φρέσκιες επιλογές στις εκδηλώσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έκθεση εικαστικής φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο νεοσύστατο Σπίτι του Πολιτισμού, το νέο χώρο εκδηλώσεων του Δήμου».

Ο εκπρόσωπος των καρναβαλικών ομάδων κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου ανέφερε σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με την ετοιμασία των καρναβαλικών ομάδων και τις δραστηριότητες τους: «Φέτος στο καρναβάλι συμμετέχουν 35 ομάδες, εκ των οποίων οι 24 έχουν και άρμα. Στις ομάδες αυτές συγκαταλέγονται 2 αμιγείς ομάδες από το Ηράκλειο και 2 επίσης από το Πανεπιστήμιο μας. Οι κατασκευές των αρμάτων γίνονται στην αποθήκη του Δήμου και τη μεγάλη αποθήκη της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, Ρεθύμνου την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του χώρου τους, καθώς επίσης και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης.

Στις εκδηλώσεις φέτος λαμβάνουν μέρος όλες οι σχολές χορού της πόλης.

Το καινούργιο στοιχείο φέτος είναι ο χορός των ομάδων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη». Επίσης, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, πέρα από τα πάρτι στους δρόμους της πόλης, θα πραγματοποιηθεί και ομαδικό πάρτυ στην καινούργια πλατεία της Παλιάς Πόλης.

Στην προσπάθεια μας για τη στήριξη της τοπικής αγοράς και δημιουργικότητας των ομάδων, πάνω από 10 ομάδες κατασκευάζουν μόνες τους τις στολές τους, σε συνεργασία με παλιές βιοτεχνίες. Ο στόχος και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ολοένα και περισσότερες ομάδες να δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο τις στολές τους.

Φέτος, σε μια οργανωμένη προσπάθεια των ομάδων με την παράλληλη στήριξη του Δήμου, απευθυνόμαστε στην τοπική αγορά για την οικονομική στήριξη των ομάδων. Ανταποδοτικά, οι επιχειρήσεις αυτές θα διαφημιστούν στον οδηγό-χάρτη της πόλης και θα παραλαμβάνουν επίσης ειδικό καρναβαλικό αυτοκόλλητο (sticker) για διαφημιστική χρήση.

Τέλος, καλούμε μικρούς και μεγάλους που θέλουν να δώσουν στη ζωή του κέφι χαρά και ζωντάνια  την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 18:30 στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, στην αναζωπύρωση του θεσμού, παίρνοντας μέρος στον προπομπό του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα νέα του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού στέλνοντας από το κινητό τους ΡΚ ΝΕΑ στο 54344, ενώ για παραλαβή ενημερωτικών sms σχετικά με το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και τις υπόλοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ρεθύμνου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν ΡΚ ΕΓΓΡΑΦΗ (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ) στο 54344 (χρέωση 1 ευρώ ανά sms).



« επιστροφή στη κατηγορία Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι
Rnews.gr Πηγή ενημέρωσης για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.Ενημερωμένο με τα ποιο αξιόλογα νέα της επικαιρότητας που αφορούν την οικονομία,την Ελλάδα,την Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Στο Rnews.gr μπορείται να βρείτε άρθρα που αφορούν ,
το Χρηματιστήριο Χρηματιστηριακά -επενδυτικά νέα,Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα,νομικά, Λογιστικά-Φοροτεχνικά-νομοθεσίεςόλα τα νέα για τις τράπεζες και τα δάνεια (στεγαστικό δάνειο-επαγγελματικό-καταναλωτικό), οικοδομοτεχνικά,Αναπτυξιακά προγράμματατουρισμός ,τοπία ,Κρήτη , Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι, Ηθη και έθιμα της Κρήτης,Προκηρύξεις θέσεων, οδηγός αγοράς Ρέθυμνο Κρήτη δωρεάν, real estate στο Ρέθυμνο Κρήτη(αγοροπωλησίες)υγιεία ομορφιά, ομοιπαθητική, γυναίκα,μόδα, Προσφορές ασφάλειών αυτοκινήτωνλογιστής Ρέθυμνο , λογιστικό Γραφείο του Γιώργου Κατικά λογιστής, νέα από Ρέθυμνο και πολιτική, ανέκδοτα, όλα τα Καυτά τα πικάντικα τα χαζά και τα αληθινά του Rnews.gr,Παραδοσιακό Ξενοδοχείο,γνωριμίες σχέχεις φλερτ χωρισμός,Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,Πρακτορείο Ασφαλειών Ρέθυμνο κρήτη